HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseFC Rijnvogels moet even door zure appel heen (plus podcast)

FC Rijnvogels moet even door zure appel heen (plus podcast)

-

Hoofdklasse B (zaterdag)- Met vallen en opstaan. Zo verloopt het hoofdklasse-avontuur van FC Rijnvogels tot dusverre. Tegen Zwaluwen maakte de ploeg van Hein van Heek weer eens op pijnlijke wijze kennis met de wetten van het topamateurvoetbal.

De debutant kende een flitsende seizoensstart. Met 13 uit 6 leek de derde club van Katwijk hard op weg om uit te groeien tot de revelatie van de hoofdklasse B en gold Rijnvogels zelfs heel eventjes als voornaamste uitdager van de inmiddels ongenaakbare dorpsgenoot, Katwijk. Vijf wedstrijden en slechts twee punten later staat men op de Kooltuin weer met beide benen stevig op de grond. De dip bracht de club bovenaan het rechterrijtje. En met nog pittige wedstrijden bij ASWH en de derby thuis tegen de koploper voor de boeg dreigt voor Rijnvogels nog voor het aanvangen van de winterstop een vrije val op de ranglijst.

Eerste bij006(1)

Wat dat betreft waren drie gestolen punten tegen Zwaluwen een welkome opsteker geweest. Mitchell Beijersbergen kopte de thuisploeg al snel uit een corner naar 1-0, maar daarna kwam Rijnvogels er niet meer aan te pas. Vooral Dimitri Gomes Almeida was een constante plaag voor de Katwijkers. De snelle, behendige rechtsbuiten draaide Rob Zandbergen horendol. Van Heek greep in door de arme linksback – met geel op zak – van positie te laten ruilen met rechtsachter Andreas Stam. Veel haalde dat aanvankelijk niet uit. De bezoekers uit Vlaardingen bleven domineren, maar misten ook onverminderd kansen, waardoor Rijnvogels toch zonder kleerscheuren de rust wist te bereiken.

Eerste bij005(1)

Na rust veranderde het spelbeeld. Zwaluwen, dat veel energie in het eerste bedrijf had gestoken, maakte een wat uitgebluste indruk en er was sprake van een meer open wedstrijd, waarin de beste kansen zelfs voor Rijnvogels waren. De grootste was voor Yuri Guijt, waarbij het maar de vraag was of Zwaluwen-doelman Danny Voets, die al uit positie was, de bal bewust met zijn voet uit de korte hoek tikte. Invaller Martin Onderwater trof bovendien nog de paal en zo bleef de bevrijdende 2-0 uit.

Een kwartier voor tijd viel de treffer aan de andere kant. Een hoog geheven been van aanvoerder Sander van der Horst luidde een vrije trap in, die door Delano á Cohen op fenomenale wijze – vanaf een meter of dertig – buiten het bereik van Peter Messemaker werd gekruld: 1-1. Ondanks de schoonheid van die goal betwistte Van Heek de geldigheid ervan. ,,Een vrije trap wegens gevaarlijk spel zonder contact dient indirect te worden genomen. Dat zijn de regels.’’

Eerste bij002(1)

Niettemin was de gelijkmaker zeker niet onverdiend. Dat Rijnvogels uiteindelijk niets aan het duel overhield, was – op basis van het herstel in de tweede helft – echter wel zuur. In de negentigste minuut schoot Á Cohen de bal via het been van Orlando Ouwehand in de verre hoek. Tot afgrijzen van Van Heek uiteraard. ,,Als het bij rust 1-4 is, heb je niets te vertellen. Maar zij laten ons in leven en in de tweede helft krijg je zelf de kansen om het af te maken. We hadden de tegenstander de nek om moeten draaien, dat verzuimden we en dan krijg je dit.’’

FC Rijnvogels – Zwaluwen 1-2 (1-0). 5. Beijersbergen 1-0, 76. Á Cohen 1-1, 89. Á Cohen 1-2.
Scheidsrechter: De Lima Scheepens. Toeschouwers: 450.
FC Rijnvogels: Messemaker; Stam, Wijmer, Ouwehand (90. Van Delft), Zandbergen; Van den Breggen, Guijt, Van der Horst; Beijersbergen, Van Veen (82. Van Beelen), Schaap (46. Onderwater).

Bron: LD/R.Toret

Remco Mentink sprak na afloop met Andreas Stam namens RTV Katwijk en Leidenamateurvoetbal.nl. Luister hier naar zijn bevindingen.