In zijn eerste jaar bereikte Joop Lankhaar een bescheiden tiende plaats met de zaterdagtak van DoCoS in de vierde klasse A.  Vorig seizoen zetten de roodwitten zichzelf evenwel definitief op de kaart. Met glans werd de titel in de wacht gesleept en de beloning was de stap naar de derde klasse. Daarin zag Lankhaar (47)  dat zijn overwegend jonge ploeg aanvankelijk moeite had, maar ondertussen ontsteeg de Leidse ploeg de gevarenzone. Er lonkt zelfs een periodetitel. Minder goed nieuws is dat DoCoS op zoek moet naar een nieuwe trainer. Lankhaar gaat, in elk geval voor een jaar, het voetbal even parkeren.

De geboren Alphenaar (foto genomen op de dag van de titel vorig seizoen, red.) was voor zijn trainersloopbaan door FC Den Haag opgehaald bij ARC, waarmee zijn profbestaan begon. Later kwam hij in België uit bij Racing Mechelen en Lierse SK om uiteindelijk te eindigen bij Dordrecht’90. In 1999 moest de verdediger noodgedwongen stoppen in verband met knieklachten. Via Bodegraven kwam hij eerst uit bij de jeugd van DoCoS en later dus bij het eerste elftal.

143 DoCoS kampioen seizoen 2012 2013 120513Daar zal hij tot het einde van het seizoen in dienst blijven, om zijn ‘jonge honden’ vervolgens los te laten. Een bewuste keuze, die wel werd gemaakt met de nodige moeite. ,,We zijn net terug van een trainingskamp in Turkije. Daar heb ik de groep ingelicht. Voor mij stond de beslissing al vast sinds een week of twee. Het is een beslissing die ik heb genomen met pijn in mijn hart, maar ik sta er achter. Kort geleden is mijn moeder plotseling overleden en dat heeft mij het besef gegeven dat er meer is dan voetbal in het leven. Ik wil meer tijd in mijn gezin gaan steken en weekendjes weg kunnen. Als voetballer was ik de weekenden al kwijt en toen ik het trainersvak in ging, was het van hetzelfde laken en pak. Het bestuur heeft het niet zien aankomen en wilde het contract graag verlengen, maar ze hebben wel alle begrip voor mijn beslissing. Het feit dat ik stop heeft ook enkel en alleen te maken met de andere invulling die ik aan ons leven wil geven. We gaan straks ook in prima harmonie uit elkaar. Ik heb een prachtige tijd gehad bij DoCoS en verheug me zeker nog op het resterende deel van de competitie.”

Thuis werd de beslissing met gejuich ontvangen. ,,Ze gunnen me het voetbal als geen ander, maar zijn blij met mijn keuze. Kijk, het leven gaat al in een supervaart. Voor je het weet, lopen de kinderen de deur uit en dan krijg je minder kans om tijd in ze te investeren. Dat wil ik expliciet nu doen. En misschien bevalt het me en kom ik niet meer terug in de voetballerij. Misschien ga ik het ernstig missen en dan kan ik altijd weer terugkeren op het voetbaltoneel.”

Zoals gezegd zal Lankhaar het seizoen wel afmaken en wacht er nog een missie. ,,We moeten ons zien te handhaven en ik denk dat dit kan. In de laatste pakweg vijf of zes wedstrijden hebben we laten zien dat we deze klasse aan kunnen. De spelersgroep was voorheen gewend om veel te winnen, maar de derde klasse is andere koek. De gewenning aan het niveau heeft even geduurd, maar nu de organisatie klopt en als ze knokken voor elke meter kunnen we het de andere ploegen flink lastig maken. Nu ik alle tegenstanders heb gezien, weet ik zeker dat we er minimaal drie onder ons moeten kunnen houden. Meedoen in de strijd om de tweede periode? Daar kijk ik niet naar. We krijgen bij de herstart een pittig rijtje tegenstanders van wie we eerder verloren. We mogen nu laten zien waar we staan en dat we daadwerkelijk gegroeid zijn.  DoCoS heeft enkel als doelstelling om handhaving af te dwingen. Als dat lukt, hebben we het goed gedaan. Dan kan ik deze spelersgroep met een gerust hart achterlaten en kan mijn opvolger verder bouwen aan deze leuke selectie. Of ik daar een stem in heb wie mij gaat vervangen? Nee, en dat wil ik niet ook. Er zijn genoeg capabele mensen binnen de club die een prima keuze kunnen maken voor een trainer. Dat komt helemaal goed.”

Opvallend is dat nu al bekend is dat vier regioclubs in deze klasse op zoek moeten naar een nieuwe trainer. Althans, dat zijn er nu nog drie want bij Oegstgeest is er ondertussen al wel duidelijkheid over een nieuwe oefenmeester. Bij Kagia is men druk doende om een geschikte opvolger voor Jerry Ubink aan te stellen. Freek Jansen lijkt de plek op de bank bij LSVV’70 van Wim Mugge over te nemen, maar dat is nog niet in kannen en kruiken. DoCoS moet nu dus ook gaan brainstormen over een nieuwe trainer. Dat laatste werd bij VV Oegstgeest, waar Rob van den Wijngaard vertrekt, al gedaan en daar kwam Ubink uit de hoge hoed. Van Koudekerk, Roodenburg en Lugdunum kwam er nog geen informatie vrij aangaande het eventueel aanblijven van de huidige trainers.