Tweede klasse C (zaterdag)- Het was koploper RCL nog niet gegeven om een uitwedstrijd te winnen, maar afgelopen zaterdag was het zover. En hoe. Westlandia werd op eigen bodem met 1-5 omver gekegeld, onder meer door een fase van een halfuur waarin RCL de pannen van het dak speelde volgens trainer Ben Kottenhagen.

In dat tijdsbestek zat Tommy Sinteur op de bank. Later viel hij in voor Thom Wijnalda, die twee van de vijf treffers voor zijn rekening nam. De ex-speler van Noordwijk was verantwoordelijk voor de tweede en derde goal van de middag, terwijl Nick van Bemmel het bal had geopend. Na de rust werd het 0-4 door Nick Permanand en stelde Nick Scheurwater met zijn tweede assist Sinteur in staat om de 1-5 als einduitslag te laten afdrukken.

Westlandia werd lange tijd weggespeeld, maar na de 0-3 nam RCL gas terug. ,,Het kabbelde wat voort en we gingen te makkelijk om met de voorsprong. Maar goed, ik heb wel een tijd lang zitten genieten en we hebben laten zien dat we op de goede weg zijn”, stelde Kottenhagen vast.

RCL_2014_2015-Tommy SinteurSinteur (foto) viel dus in en dat deed hem weinig. ,,Natuurlijk, iedereen speelt liever in de basis. Maar waarom zou de trainer op dit moment anders beslissen? Er is totaal geen noodzaak om het roer om te gooien en ik ken mijn plaats. Ik moet concurreren met Thom en die heeft er ondertussen acht in liggen. Hij scoorde in de laatste twee wedstrijden vier doelpunten dus dan is duidelijk wie de eerste spits is. Heb ik geen moeite mee. Ik wacht geduldig op mijn kansen. Ik moet ervoor zorgen dat ik goed inval en voor de rest ben ik alleen maar blij dat het lekker loopt en dat we eerste staan.”

Sinteur kan ook op andere posities uit de voeten, maar staat vooral te boek als spits. ,,Ik kan ook op ‘10’ spelen, maar realiseer me dat het druk is op het middenveld en het loopt daar prima met de jongens die nu spelen. Ik doe daar niet dramatisch over, echt niet.”

RCL doorbrak dus het ‘uitsyndroom’, hoewel niet alle rood-witten daar nadrukkelijk mee bezig waren geweest. ,,Wij moeten zowel thuis – als uitwedstrijden kunnen winnen. We staan nu eerste sinds vorige week dus we zijn aan onze stand verplicht om uit te stralen dat het niet uitmaakt waar we spelen. Onze trainer, van wie ik overigens zijn filosofie onderstreep, had bewust vooraf de rollen omgedraaid. Hij gaf op het bord aan dat het ging om RCL-Westlandia en niet andersom. Tevens had hij voor het eerst een foto meegenomen van Truike die er altijd bij was in thuiswedstrijden (Truike Heemskerk was fysiotherapeute in de Bloemerd en kwam om afgelopen zomer tijdens de vlucht met MH17, red.). Voor mij werkt dat niet helemaal, maar als de trainer er in gelooft en het werkt…wie ben ik dan. Prima toch? We hebben afgerekend met het-niet-uit-kunnen-winnen en daar gaat het om.”

Eerder in de week had Kottenhagen het bestuur en de spelersgroep aangegeven dat er een einde komt aan de samenwerking tussen de oefenmeester en de club (zie ook eerdere verslaggeving, red.). Niet uit onvrede, maar uit noodzaak. De boodschap kwam aan bij de spelersgroep, zo ook bij Sinterur. ,,Ik was verrast door het moment waarop en ook wel omdat het gewoon allemaal lekker loopt. Maar er is een reden voor en daar hebben we begrip voor uiteraard. Vervolgens is de knop omgegaan naar Westlandia en dat is dus achteraf prima geweest.”

RCL staat er dus weer wat beter voor, want een aantal concurrenten zagen de achterstand groeien. Sinteur: ,,We geloven erin, maar we zijn er natuurlijk nog niet. We hebben gespeeld tegen serieuze concurrenten. Zo vond ik Be Fair een hele goede opponent. We verloren ook van hen trouwens. Maar duidelijk is dat we steeds beter gaan spelen. Daar wordt ook herhaaldelijk op gehamerd. RCL moet voetballen en dat komt er steeds meer uit. Met onze kwaliteiten moeten we hoge ogen gooien. Een kampioenschap zou fantastisch zijn, maar als het via de achterdeur zou moeten…ook goed. Met de teruggekeerde Thom (Wijnalda, red.) en Thomas Goebel, die helaas geblesseerd is, zijn we zeker sterker geworden. Vergeet ook niet dat onze doelman Andrew Janssen het geweldig doet. Na de 0-3 had hij twee geweldige reddingen in huis tussen de palen. Anders had het wellicht nog lastig kunnen worden. RCL heeft een bredere selectie en meer kwaliteit in huis dan vorig seizoen. We gaan er absoluut voor. Het is aan mij om telkens sterk in te vallen en een basisplaats te veroveren. Maar ik ben geduldig en zie dat er nu geen noodzaak is voor de trainer. Daar kan ik op dit moment zonder meer vrede mee hebben.”