ts-uvsVoor het moment is het nog ongewis wat de toekomst brengt voor Paul van der Zwaan. De Leiderdorper hakte enkele weken terug de knoop door om te stoppen bij UVS, de club waar hij voor de tweede keer op de bank zit. Aan het eind van het seizoen scheiden de wegen. Tot die tijd wil Van der Zwaan dolgraag nog een rol van betekenis spelen in de eerste klasse B. Of dat er nog van komt, is de vraag. En mochten de blauwwitten zich wel kunnen oprichten en kunnen ruiken aan de hoofdklasse, dan dringt de vraag zich op of UVS wel zo gelukkig zou zijn met een terugkeer op het op-een-na-hoogste amateurniveau.

In de voorbije weken sijpelde door dat UVS meer op de kleintjes gaat letten en dat was voor Van der Zwaan een sein om voor zichzelf te beslissen zijn heil elders te zoeken. De ambities stroken niet, zoals dat heet. Daarover werd al gesproken via deze website, maar voor Van der Zwaan en zijn pupillen zit de competitie er uiteraard niet op.

UVS is als de nummer zes de winterstop ingegaan en heeft een achterstand van tien punten op Magreb’90, de huidige koploper. SJC, de ietwat verrassende nummer twee, vergaarde zes punten meer dan Uit Vriendschap Saam. De nacompetitie lijkt het maximaal haalbare, maar er zijn nog een berg punten te verdienen.

Van der Zwaan resultaatDe Leiderdorper: ,,Voetballend gezien behoort UVS tot de twee á drie beste ploegen. Enkel is dat niet het enige aspect waarom het draait. Op mentaal vlak zijn we er nog niet, maar ten opzichte van vorig seizoen heeft de groep wel stappen gemaakt. Ook is het verval in een wedstrijd minder, maar we blijven wel kwetsbaar tegen ploegen die niet mee willen voetballen. Dat leverde weer het nodige puntenverlies op en ik denk zomaar dat we zes punten meer hadden kunnen hebben. Dan sta je tweede of derde en dat had niet misstaan. Toch leverden we vorig seizoen meer punten in tegen de zogeheten ‘kleintjes’.

Aan de andere kant pakte UVS enkele keren de zege in de slottellen en dus had de positie ook minder rooskleurig kunnen zijn. ,,Dat is waar, maar je kunt het ook veerkracht noemen. Ik denk dat de hoofdklasse nog niet uit zicht is, maar gezien de ontwikkelingen bij de club is de vraag of dat voor straks reëel zou zijn. Dat is geen verwijt naar de club, maar er is een gedwongen geldsanering en dat blijft nu eenmaal niet zonder gevolgen.”

Van der Zwaan heropent de competitie zondag tegen Poortugaal dat het vege lijf probeert te redden. Voor UVS een lastige tegenstander, want van staartploegen wordt niet zomaar eventjes gewonnen. In het heenduel werd het 1-1. UVS oefende de voorbije weken met wisselend succes. Tegen de zondagtak van Voorschoten’97 werd ruim gewonnen (0-5), tegen Legmeervogels ging de kikkerpolderploeg met 0-3 onderuit en tegen Foreholte ging het qua resultaat gelijk op (2-2). ,,Het is lastig te zeggen waar we staan, maar we willen absoluut nog wat bereiken. Ik neem persoonlijk het liefst afscheid met een promotie, die ambitie is en blijft er”, stelt Van der Zwaan zonder aarzeling vast.