HomeZaterdagDerde klasseRoodenburg voelt zich benadeeld in slotfase en deelt punten met UVS

Roodenburg voelt zich benadeeld in slotfase en deelt punten met UVS

-

uvs_roodenburg_0294-121014
Derde klasse A (zaterdag)- Een affiche tussen UVS en Roodenburg in de vorige eeuw en dan met name in de jaren vijftig, zestig en zeventig zorgde voor een grote toeloop richting de Kikkerpolder. Beide Leidse clubs verloren elkaar daarna uit het oog en gingen hun eigen weg.

Zaterdagmiddag stond de Leidse derby opnieuw op de rol, zij het op een lager niveau. De wedstrijd voor pakweg 150 toeschouwers eindigde onbeslist (3-3) en daarmee voelde de Kooiclub zich tekort gedaan.

In de 83ste minuut kwamen de blauwzwarten op 2-3 door Ali Abdel Elbaroudi die een terug gekopte bal van Jeroen van Hooidonk doeltreffend met het hoofd afrondde. De ploeg van trainer Patrick Heijmans had vlak voor tijd de wedstrijd wellicht op slot kunnen gooien, ware het niet dat de scheidsrechter Opdam hieraan geen medewerking wilde verlenen en weigerde de Kooiclub een geheide strafschop toe te kennen nadat Sipan Khalid in een scrimmage onderuit was geschoffeld. Dit tot grote woede van de Roodenburgers. De appel werd in de extra tijd  nog zuurder voor de gasten toen good-old Bart Jan Neuteboom de gelijkmaker binnen werkte en daarmee een puntendeling forceerde.

uvs_roodenburg_0084-121014

In het begin van de wedstrijd waren beide ploegen vooral aan het zoeken en was van een derby bepaald geen sprake. Pas nadat de zon doorbrak op de kikkerpolder brak Roodenburg de wedstrijd open. De prima spelende Khalid snelde na een uitstekende dieptepass van Michael van Kooperen langs zijn  tegenstander en plaatste de 0-1 in de verste hoek achter de kansloze doelman Danny de Groot. De wakker geschrokken thuisclub- bij wie sterkhouder Joeri Onderwater ontbrak- deed direct wat terug. Een wat gelukkig schot werd van richting veranderd en belandde op de paal. Op driekwart van de eerste helft kwamen de blauwwitten alsnog op gelijke hoogte. Rob van der Plaat soleerde door de achterste linie en lobde beheerst de 1-1 binnen.

De ploeg van Heijmans reageerde alert. Khalid was met zijn tweede treffer de gevierde man. De snelle Roodenburg-spits ontdeed zich vrij gemakkelijk van zijn opponent en zette zijn ploeg op een 1-2 voorsprong. En weer verspeelde de gasten binnen enkele minuten de voorsprong. Kenneth Maaskant werkte op slag van rust de 2-2 binnen. Na de thee was er veel meer sprake van een derby. De wedstrijd werd wat grimmiger wat een aantal gele kaarten tot gevolg had. Maar het bleef verder uiterst sportief. Nadat Van der Plaat zijn harde schuiver door doelman Mike Armitage gekeerd zag, kwam enkele tellen later Khalid na een slipper van Neuteboom oog in oog te staan met De Groot, de eerder zo trefzekere spits miste de opgelegde kans op de 2-3. Doelman Armitage moest in deze levendige fase van de wedstrijd reddend optreden na een prima actie van invaller Evert van Rest.

uvs_roodenburg_0058-121014

De uitblinker van vorige week William van Vliet moest in de 75ste minuut geblesseerd het veld verlaten maar had geen stempel kunnen drukken op de wedstrijd. Chafik Ochan kweet zich uitstekend van zin taak als bewaker. Zo eindigde de derby in een broederlijke deling.

Sipan Khalid speelde een uitstekende wedstrijd. De ex-Lugdunummer had met zijn twee doelpunten een groot aandeel in de remise. ,,Ik ben tevreden over mijn eigen spel maar niet over het resultaat. We komen drie keer op voorsprong en geven het net zo makkelijk weer weg. We hebben het tactisch goed gedaan om Van Vliet niet aan de bal te laten komen. Dit is vandaag ook het Roodenburg geweest dat de trainer graag wil zien.”

Over zijn misser op de 2-3 baalde de rappe aanvaller nog het meest om over de niet gegeven strafschop nog maar te zwijgen. Coach Heijmans was na afloop not amused over het optreden van de scheidsrechter Opdam. De trainer had het ver in de tweede helft flink aan de stok met de leidsman wat hem prompt een gele kaart opleverde.  Woorden als ‘benadeeld, schande en we zijn genaaid’, kwamen soepeltjes uit de mond van de Leidse trainer. De niet gegeven strafschop zat hem nog het meest dwars. Zelfs de meeste verstokte UVS-er hadden een strafschop verwacht. UVS woordvoerder Hans van Leeuwen was positief verrast over het spel van Roodenburg. Over het spel van zijn eigen ploeg was hij bitter teleurgesteld. ,,We hadden veel te veel onnodig balverlies, maakten vaak de verkeerde keuzes en speelden vaak te verkeerde kleur aan. Van Leeuwen was het meest teleurgesteld over het niet nakomen van de afspraken. Met name de omschakeling naar de spits en het niet bijsluiten werd onvoldoende uitgevoerd in zijn optiek.

DSC_0279
Heijmans was dus des duivels: ,,Er is ons onrecht aangedaan. Wat mij betreft stellen ze bij de KNVB ook eens in dat scheidsrechters geschorst kunnen worden. Ik ben als trainer uitgedaagd en dat is een kwalijke zaak. Iedereen heeft kunnen zien dat we bij 2-3 een pingel hadden moeten hebben. UVS was zo sportief om dit na afloop ook aan te geven. Over sportief gesproken: dat was deze wedstrijd ook zeker ondanks de kaarten die weer zijn uitgedeeld. Jammer van zo’n leuke derby. Drie punten hadden we verdiend, maar we hebben ze helaas niet gekregen. UVS kwam voor ons op een juist moment na de grote nederlaag een week terug.”

Al met al een vermakelijk duel waarin de meeste volgers het erover eens waren dat Roodenburg te weinig had gekregen en dat UVS niet mocht mopperen met het puntje. Gezien de stand op de ranglijst een verrassende uitslag, maar in een Leidse derby weet je het nu eenmaal nooit. Dat is in elk geval niet veranderd ten opzichte van vroeger.

Opstelling UVS: De Groot; Hermenet, Hogeboom, Kort, Smit, De Vrind, Van Vliet, Maaskant, Menken, Neuteboom, Van der Plaat.

Opstelling Roodenburg: Armitage; Bouchnafa, Van Kooperen, Fleuren, Van Hooidonk, Koelink, Khalid, Ochan, Elhamami, Verkuijlen, Elbaroudi.

Foto’s: met dank aan Hidde de Meij

Note redactie: er volgt nog een fotoreportage van deze wedstrijd