derby days streekDerde klasse A (zaterdag)- Terwijl beleidsbepalers elkaar de tent uit vechten en de schuld steeds verder de pan uit rijst, gaat het eerste van UVS ook dit seizoen gewoon door waarmee het in het kampioensjaar geëindigd was: winnen.

Het sportieve succes staat in schril contrast met de diepe financiële en bestuurlijke crisis waarin UVS verkeert. De commissie die de vereniging een volledig nieuwe structuur moest geven, is opgestapt wegens ‘een verschil van inzicht over de te varen koers’ met het bestuur van aftredend voorzitter Huub de Veld. Die ontkent ondertussen dat de schuld van de club zou zijn opgelopen tot twee ton.

Alle randzaken lijken het eerste zaterdagelftal – nu na honderd jaar afscheid is genomen van het zondagvoetbal het nieuwe vlaggenschip van de blauwwitten – niet te deren. Met twaalf uit vier deelt UVS de koppositie in de derde klasse met SEV. Al verbloemen die keurige cijfers het matige spel van de ploeg van Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen.

Net als een week eerder bij Oegstgeest (1-2) werd het defensief ingestelde en opportunistisch voetballende UVS ook dit keer rijkelijk beloond voor het matige spel. Zelfs na rust – in ondertal – was het dappere Koudekerk de betere ploeg. De discutabele rode kaart voor Erwin de Best, vlak voor rust wegens het contact met de doorgebroken Jordi Klaassen, was evenwel het breekpunt in de wedstrijd. Kenneth Maaskant schoot de resterende vrije trap onberispelijk binnen, op vrijwel identieke wijze als zijn winnende goal van zeven dagen eerder, en terwijl tien Koudekerkers nog zochten naar de nieuwe organisatie, maakte Koen Hogenboom er ook nog eens 2-1 van.

Onverminderd enthousiast vochten de bezoekers ook de tweede helft voor een beter resultaat. De prachtige gelijkmaker van Akke Pennin, eerder met een knappe tegendraadse kopbal verantwoordelijk voor de 0-1, leek dan ook loon naar werken te geven. Koud in het veld bezorgde de van een teenblessure herstelde Ferry Kort de thuisploeg echter een nieuwe voorsprong, die dit keer niet meer uit handen gegeven werd.

,,Een blunder van de scheidsrechter’’, vond uitblinker Penne het wegzenden van zijn teamgenoot. ,,Hij speelde de bal, dat gaven ze bij UVS ook ruiterlijk toe. Zelfs met tien man waren wij bovenliggend en kwamen we terecht op gelijke hoogte. Zuur dat je uiteindelijk toch met lege handen staat, maar deze potjes zitten er helaas wel eens tussen. Ik denk dat UVS zich moet schamen.’’

Die boodschap leek in het Leidse kamp te zijn aangekomen. ,,Wat spelen wij een afbraakvoetbal’’, verkondigde Joeri Onderwater luidkeels na de fortuinlijke zege, haast verontschuldigend. De houding van de routinier sprak daarbij boekdelen. Onderuitgezakt voor de kleedkamer, nippend aan een biertje, gesloopt: het was een zware bevalling.

UVS: De Groot; Maaskant (49. Neuteboom), Onderwater, Menken, Smit; De Vrind, Klaassen (72. Kort), Hogenboom; Hermenet, Limon (75. Guner), Van der Plaat.

Koudekerk: Reyneveld; Zijderveld (13. Van Heijningen), Van den Berg, Van Houten (75. Rademaker), De Groot; Van Heerdt, Van den Berg, De Best; Pennin, Jansen, Van Leeuwen.

UVS – Koudekerk 4-2 (2-1). 34. Penne 0-1, 40. Maaskant 1-1, 44. Hogenboom 2-1, 71. Penne 2-2, 74. Kort 3-2, 89. Hermenet 4-2.

Scheidsrechter: Korbee. Toeschouwers: 110.

Bron: LD/RT