voorschoten nieuw 2013,,Als we zesde worden dan hebben we het slecht gedaan”, weet de trainer die ook volgend jaar actief blijft op Adegeest. ,,Wij willen gewoon voor een plaats bij de eerste vijf gaan en misschien zit er zelfs wel een derde plaats in”, beredeneert Marcel de Hoogt. ,,Want de verschillen tussen de ploegen in de top zijn maar klein, behalve is daar FC Rijnvogels dat er bovenuit steekt.

De wens is de vader van de gedachte bij de oefenmeester van de groen-gelen die in grote lijnen terugblikt op de eerste helft van het seizoen. ,,In het begin ging het redelijk goed en daarna werd het middelmatig. Tegen de winterstop ging het weer ietsje beter en kregen we weinig goals tegen behalve tegen FC Rijnvogels.”

De Hoogt beschikt over een jong team waarin hij overigens het hele seizoen niet kon beschikken over de langdurig geblesseerden Roberto Escudero en Sunny Dihal. De vraag is nog maar of deze spelers op korte termijn weer in actie zullen komen. Hij zal het met de huidige groep moeten doen. ,,Maar het voordeel van een jong team is dat jongens zich verder kunnen ontwikkelen. Bovendien is de kans groot dat veel van deze spelers blijven en wil ik ze ook voor de groep behouden. Maar je weet het nooit en het is ook afhankelijk van het verdere verloop van het seizoen want een aantal spelers ‘houden de kerk nog even in het midden’, zoals De Hoogt dat zo spreekwoordelijk uitdrukt. ,,De twijfel om dan eventueel naar een andere club te gaan is er altijd.” Over eventuele nieuwe aanwinsten is er in dit stadium nog niets bekend.

Uit de eerste seizoenshelft heeft de trainer de nodige lering getrokken. ,,Dikwijls werden wij geslachtofferd door countervoetbal van sommige tegenstanders. We zullen meer als één blok moeten gaan spelen en het ‘ietsje betere’ van voor de winterstop door moeten trekken”, is de missie waarmee hij en z’n team dat overigens – behalve de twee eerder genoemden – weer fit aan de herstart verschijnt. Tijdens de winterstop speelde Voorschoten ’97 een oefenwedstrijd tegen topklasser Katwijk een goed eerste uur waarin het zelfs de VS-ZA-2013 Marcel-De-Hoogtleiding nam. ,,Maar in de slotfase kwamen we toch conditie tekort en sloeg Katwijk alsnog toe (1-4).” Op zich geen schande natuurlijk.

Goed, de uitdaging om bij de eerste vijf te finishen of mogelijk zelfs een derde plek te bemachtigen is er. Daarnaast biedt bij goede resultaten ook de derde periode nog mogelijkheden. ,,Stiekem hoop ik daar nog op”, blijft De Hoogt geloven in kansen. Maar dan zal de eerste stap op De Vliet bij GHC moeten worden gezet. Daar zullen de Voorschotenaren bij GHC nog een appeltje moeten schillen. Want het eerste appeltje tijdens de seizoensouverture smaakte zuur toen GHC in de slotfase de punten (1-2) weg kaapte.