header voorbeschouwingVoorbeschouwing 4 (SJZ, derde klasse, zo)- Na een meer dan wisselvallig seizoen kwam SJZ tegen het einde van de competitie fors in de problemen. Uiteindelijk redde Ronald Rosdorff en zijn team het vege lijf in de slotfase van de nacompetitie. Opluchting alom uiteraard. Zeker ook bij de nieuwe trainer die het nu voor het zeggen heeft aan de groen-witte zijde in Zoeterwoude: Rob van den Wijngaard.

Van den Wijngaard is dus pas kort bezig in Zoeterwoude, nadat hij vv Oegstgeest de rug toekeerde. Toch heeft hij de vereniging in deze korte tijd al ervaren als een hele positieve vereniging. ,,Men heeft hier een prima sportcomplex, er heerst hier een weldadige gemoedelijkheid en de betrokkenheid van iedereen is groot.” Wat de sportieve prestaties betreft kan de coach nog niet veel zinnigs kwijt. ,,Er zijn er nog te veel op vakantie en daarom kan ik nog niet veel doen in de voorbereiding. Weliswaar zijn er een drietal zogenaamde oudgedienden gestopt, daarentegen is er voornamelijk jeugd ingestroomd. Hierdoor is de gemiddelde leeftijd van de selectie heel erg laag. Dat heeft naast wat nadelen ook zijn voordelen.”

De coach noemt hierbij dat de groep ‘heel talentvol is en ze allemaal goed kunnen voetballen’. ,,Zo is er veel voetballend vermogen en beschikken ze allemaal over opvallend veel natuurlijk talent. Buiten dat zijn ze vanwege hun jeugdigheid en inherent aan de leeftijd op tactisch gebied nog wat naïef. Ook moeten ze nog leren om in de wedstrijd hun verantwoordelijkheid te dragen. Ik hoef ze het voetballen niet bij te brengen, maar mijn uitdaging is om er een complete groep van te maken en hen de nodige ervaring op voetbalgebied bij te brengen. Hun focus moet komen te liggen op het spelen van hun eigen spel en daarbij de totaliteit en het teamverband niet uit het oog te verliezen. Ik heb een hoop te doen hier, maar ik heb er ontzettend veel zin in.”

Over de vooruitzichten wil hij zich niet uitlaten. ,,Verleden jaar hebben ze op het laatste moment pas het derdeklasserschap weten te behouden. Dat willen we dit seizoen niet. We moeten lekker gaan meedraaien in de groep en daarbij een stabiele middenmoter gaan worden. Als dat lukt gaan we een goed seizoen tegemoet en kunnen we met elkaar veel voetbalplezier gaan beleven.”

Ook over de komende tegenstanders heeft hij nog geen mening. ,,Ik kom uit het zaterdagvoetbal en ken dus de meeste clubs alleen maar van naam.” Wel heeft hij een mening over de competitie-indeling. ,,Gelukkig zit Meerburg bij ons in de competitie, maar verder is het een vreemde indeling. Zo zit bijvoorbeeld een club als Hillegom bij ons in de groep en is buurman Stompwijk niet bij ons, maar in een heel andere groep ingedeeld. Dat hadden ze bij de KNVB toch heel anders kunnen doen.” Los daarvan heeft SJZ-coach van den Wijngaard voorlopig niets te klagen en kijkt hij enthousiast uit naar het nieuwe seizoen met zijn jeugdige groep. De grote vraag wordt daarbij of hij van deze jeugdige, maar talentvolle en onervaren groep op korte termijn een volwassen voetballend team kan maken. Werk aan de winkel, maar Van den Wijngaard gaat die uitdaging allesbehalve uit de weg.

Nog even op een rijtje de veranderingen ten opzichte van het vorige seizoen:

Gekomen: Tim Soestbergen (Meerburg), Jeffrey Zuidmeer (DoCoS, zo), Jaap de Goeje, Caleb van der Helm, Roy Versteegen, Jelmer de Wit, Dave Plooij, Luuk v.d. Hoeven, Filip Jouby, Frank van Helden en Danny Rietkerken (allen eigen jeugd).
Vertrokken: Fred de Koning (gestopt), Stefan Sleijser (gestopt), Koen van der Meer (gestopt).

Auteur: Jan Vos