En weer staan er diverse derby’s op de rol. Met de aantekening dat het dit keer gaat om reeds eerder vastgestelde wedstrijden die door de nattigheid werden afgelast. In de Leidse Mors komt Kagia op bezoek bij DoCoS en in de Kikkerpolder strijkt Koudekerk neer bij LSVV’70. Roodenburg ontvangt Oegstgeest. Dé vraag van het weekend is of DoCoS winnaar kan worden van de tweede periodetitel. Een wekelijks overzicht met enkele wetenswaardigheden.

Zaterdag

Interessant is de ontmoeting tussen DoCoS en Kagia. Op dit moment de nummer acht tegen de nummer drie met een verschil van acht punten. De Lisserbroekers deden prima zaken afgelopen weekend met een zege op LSVV’70, waar de grootste titelkandidaten, SEV en DWO, op hun gelaat gingen. De ploeg van Jerry Ubink heeft de titel zeker nog niet uit het hoofd gezet, maar is zich doordrongen van het feit dat zij voorlopig nog steeds afhankelijk zijn van missers van de ploegen uit Leidschendam en Zoetermeer. Kagia zal zelf moeten blijven winnen, waarbij op dit moment de insteek is om vooral de druk te blijven opvoeren. SEV heeft zes punten meer, maar Kagia haalt nu dus in om dat verschil terug te brengen naar drie punten. DWO kan bij winst worden achterhaald. DoCoS is nu dus de tegenstander en al maanden in een opwaartse spiraal, hetgeen terug te vinden is in de stand om de tweede periodetitel waar de tweede plaats wordt ingenomen achter SEV. Die ploeg is na de 0-1 tussen beide van afgelopen zaterdag tot op een punt benaderd en daardoor heeft DoCos genoeg aan een punt tegen de Kagianen, mede vanwege een beter doelsaldo. Eerder, dan wel in Lisserbroek, werd het 4-2 voor Kagia.

Roodenburg is gastheer van Oegstgeest. In Leiden-Noord komen twee ploegen tegen elkaar uit die gokken op een verlenging van het seizoen, maar er zijn gerede twijfels of de nacompetitie een haalbare kaart is. De Leidse ploeg verloor in de voorbije speelronde van Semper Altius, waarbij trainer Patrick Heijmans, niet voor het eerst dit seizoen, na afloop zijn zorgen uitsprak over de instelling van zijn volgelingen. Sinds gisteravond zal zijn gemoedstoestand niet zijn verbeterd want in een oefenpot werd met 5-1 (!) verloren van zondagvierdeklasser FC Rijnland. Oegstgeest won wel, maar volgens trainer Rob van den Wijngaard op een manier waarvan de ogen pijn deden. Oosterheem werd met 2-3 verslagen in elk geval en mede om die reden heeft Oegstgeest nu een punt meer dan Roodenburg. De heenwedstrijd leverde een 2-3 score op voor de huidige nummer zeven. Oegstgeest is vijfde na vijftien wedstrijden op de teller.

In de kikkerpolder neemt LSVV’70 het op tegen Koudekerk. Beide teams gingen op 8 februari onderuit. LSVV’70 kwam nog wel aan de leiding in Lisserbroek, maar in de tweede helft kon Kagia niet meer worden gestopt (2-1). Koudekerk kwam eveneens aan de leiding tegen Zwammerdam, maar stond uiteindelijk met lege handen (1-4). Koudekerk zit nu even in niemandsland. Het verschil met de nummer acht bedraagt vijf punten en de voorsprong naar nummer tien is vier punten. De kloof met LSVV’70 is vijf punten dus het mag duidelijk zijn dat Koudekerk zich bij winst (voorlopig) veilig speelt en bij verlies zal er nadrukkelijk naar beneden worden gekeken. Aan de Gruttolaan was LSVV’70 met 4-0 kansloos. Koudekerk zal gewis gaan trachten om iets aan het schamele totaal toe te voegen van drie punten, opgehaald in uitwedstrijden.

Lugdunum_2013_2014_Hennie_de_Kl24Lugdunum verplaatst zich naar Zwammerdam om daar tegen de gelijknamige voetbalclub te spelen. De kikkers kwamen j.l. zaterdag niet in actie en halen ook volgende week in. Eerst zal de klus bij de nummer vier moeten worden geklaard. Voorwaar geen eenvoudige missie, want Zwammerdam bleef al zes wedstrijden op rij ongeslagen. Lugdunum bevindt zich nog steeds in de gevarenzone en wil graag het goede gevoel, overgehouden aan de laatste wedstrijd tegen LSVV’70, vasthouden en weer omhoog gaan kijken. Dat zal wel moeten gebeuren zonder steunpilaar Peter du Prie die kampt met en fikse knieblessure. In Leiden kwam er met 2-2 geen winnaar uit de bus. Bij een gelijkspel of winst voor Hennie de Klerk (foto) en de zijnen zal BSC’68 worden gepasseerd en dat zou voor het moment betekenen dat Lugdunum terug is op een veilige plaats. Een ander inhaalduel is nog die tussen Sportief en Semper Altius. In 3A op zondag valt er niets in te halen.