Met drie regelrechte derby’s wacht ons een heerlijke zaterdagmiddag. Alleen Kagia treft een ‘vreemde eend in de bijt’, maar de andere zes clubs komen tegen elkaar uit waarbij de belangen niet onderschat mogen worden. Een dag later is het niet anders, wanneer ook Meerburg en SJZ oude bekenden gaan tegenkomen en de afstanden gering zijn tot elkaar. Een vermakelijk geheel, zo lijkt onze redactie.

Zaterdag

Kagia is zaterdag gastheer van BSC’68. Beide ploegen speelden in de voorbije speelronde gelijk. De Lisserbroekers kwamen niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen koploper DWO, terwijl winst feitelijk een must was om de achterstand te verkleinen. Trainer Jerry Ubink erkende evenwel dat zijn ploeg zich in de handen mocht wrijven met het puntje, hetgeen dus betekent dat Kagia zich vooralsnog moet druk maken om de derde plaats. Roodenburg is nu de directe achtervolger met twee punten achterstand. In de heenwedstrijd werd het 2-3 in Benthuizen. De nummer elf van de ranglijst doet er alles aan om derdeklasser te blijven en kan bij vlagen nogal verrassend uit de hoek komen. Zo werd er op vreemde bodem gewonnen van DoCoS en de nieuwe lijstaanvoerder SEV. Zoals gezegd is Roodenburg de nummer vier, mede door een 1-4 overwinning op Sportief in speelronde 13. De Leidenaren worden op hun beurt belaagd door Oegstgeest, dat het niet kon bolwerken tegen SEV afgelopen weekend (0-1). Daardoor wisselden de twee teams die elkaar in Leiden-Noord zullen tegenkomen van positie. Het stuivertje zou dus weer gewisseld kunnen worden. Op De Voscuyl trok Roodenburg met 2-3 aan het langste eind, een uitslag die er ook uitrolde in het seizoen 12-13, maar dan met Roodenburg als gastheer. De ploeg van Patrick Heijmans en Henk Buyn lijken dus lichtelijk favoriet, maar het grillige Oegstgeest zou ook zomaar de vierde uitzege kunnen gaan ophalen.

Koudekerk speelde een allerbelabberdste wedstrijd tegen BSC’68 in de afgelopen speelronde, zo meldde trainer Alex Redel. Meer dan een bloedeloze 0-0 score zat er niet in en dat viel de Leiderdorper bepaald niet mee. Komende zaterdag zal dat dus beter moeten, maar in DoCoS treffen de withemden een ploeg die op stoom is gekomen in de derde klasse. Zo kreeg Lugdunum er onlangs met niet minder dan 6-1 van langs, hoewel die uitslag niet geheel in lijn was met de onderlinge verhoudingen. Blijft staan dat de Leidse ploeg eenvoudig het net vindt sinds een aantal maanden en eigenlijk na de thuiswedstrijd tegen Koudekerk (2-1) heeft laten zien dat de derde klasse zeker niet te hoog gegrepen is. Sterker nog, de ploeg van Joop Lankhaar doet volop mee in de strijd om de tweede periodetitel. Door de resultaten van de laatste maanden heeft Koudekerk als nummer acht nog maar een puntje voorsprong op DoCoS, dat de negende stek inneemt. Alweer een potje om naar uit te kijken. Dat geldt ook zeker voor de Leidse twist tussen Lugdunum en LSVV’70. Zoals bekend komen beide teams uit op hetzelfde sportpark, maar betreft het nu een daadwerkelijke thuiswedstrijd voor Lugdunum. De ploeg van Hennie de Klerk bewaart prima herinneringen aan de eerste wedstrijd. LSVV’70 werd met 1-7 onder de voet gelopen. Daarna haalde Lugdunum in september nog een keer uit, maar sindsdien zijn er weinig punten meer bijgekomen. Uit de laatste tien wedstrijden werden drie punten opgehaald. LSVV’70 richtte zich af en toe juist op en dat maakt dat de formatie van Wim Mugge momenteel drie punten meer heeft op de sportieve ladder. Al met al een zes-punten-wedstrijd, die zoals altijd vooraf wordt gegaan door vermakelijk proza op de website van de studentenclub: http://www.lsvv70.nl/lugdunum-biedt-mugge-recordbedrag.

Zondag

Meerburg beleefde een aangenaam weekend waarin het een aanval van DOSR afsloeg (0-2 voor de Rijndijkers) en FC Lisse en Full Speed elkaar in balans hielden. Door die resultaten verkleinde de formatie van Nico van der Salm de achterstand tot vier punten op de geel-blauwe koploper en zijn er dus nog steeds volop titelkansen. Zover is het nog lang niet, maar in elk geval zal MMO een ongetwijfeld tot op het bot gemotiveerd Meerburg tegenover zich vinden omdat de eerste wedstrijd pijnlijk verloren ging in Hoogmade (2-0). Het was toen niet fraai wat de Zoeterwoudenaren lieten zien en dat zal dus zondag beter moeten. MMO ging er overigens ruimschoots vanaf afgelopen weekend (2-5) tegen Alkmania. Meerburg heeft zesentwintig punten en MMO zakte iets weg op de ranglijst en bleef op tweeëntwintig staan. Thuis hebben Van der Salm en zijn mannen een moyenne van twee punten per wedstrijd, terwijl MMO in uitduels zeven punten sprokkelde uit zes wedstrijden. Meerburg is zeker ook nog niet uitgewaterd in de tweede periode. Daarin is het tweede achter FC Lisse dat drie punten meer behaalde. Zoals gesteld boekte Alkmania een grote overwinning en met die gedachte en het opgebouwde zelfvertrouwen zal de ploeg van Paul Pikaar SJZ op bezoek krijgen, dat nipt moest buigen voor Den Hoorn (2-3). De ploeg uit de Veen draait mee in de subtop, terwijl de formatie van Ronald Rosdorff stationair in de gevarenzone achter bleef. Eerder werd het 0-3 in het voordeel van Alkmania, maar daar staat tegenover dat SJZ vorig seizoen won in de uitwedstrijd (0-1) en dat jaar ervoor kon Alkmania ook niet winnen (2-2). Dit seizoen heeft SJZ het evenwel uit bijster lastig. Enkel op bezoek bij Full Speed haalden de groenwitten een puntje op, maar voor het overige leverden tripjes naar andere complexen louter nederlagen op. Al met al gaat het zondag om een strijd tussen de nummers zes en elf van de ranglijst. Voor Rosdorff zal de wedstrijd misschien nog meer leven dan bij zijn spelers. De sympathieke oefenmeester was immers eerder twee jaar trainer aan het Sportpad in Roelofarendsveen.