derby days streekSportief, Roodenburg, Oosterheem, Lugdunum, Koudekerk en SEV werden in de tweede periode zonder uitzondering verslagen door DoCoS. Een geweldige run in een reeks, waarin enkel van Zwammerdam werd verloren (openingswedstrijd van de tweede periode, red.)  en gelijk werd gespeeld tegen Semper Altius. Een punt zou volstaan tegen Kagia, een duel dat al diverse keren afgelast werd, maar DoCoS gaf op het beslissende moment niet thuis.

Kagia won in Leiden met 0-1 zonder groots te hoeven spelen. DoCoS kwam namelijk flets voor de dag en kon gedurende de wedstrijd geen vuist maken of een kentering teweeg brengen. Kagia-trainer Jerry Ubink vond dat vooral de verdienste van zijn ploeg. ,,We hebben de wedstrijd gecontroleerd. Wat we moesten doen, deden we ook. DoCoS bracht eigenlijk heel weinig en wij waren de baas op het middenveld. Daarnaast had ik geschoven met Ferry Scholte naar de backpositie die Maik Groote moest elimineren, een belangrijke pion bij hen. Dat lukte en daarmee was het gevaar grotendeels weg. Misschien zijn zij onder de druk van het moeten bezweken. Het is lekker dat we mee blijven doen om de titel en dat we de nummers vier (Roodenburg en Semper Altius,red.) verder hebben weggezet.”

Het was gezellig druk op het complex van DoCoS. Het weer werkte mee en al tijden stond deze inhaalwedstrijd in de boeken bij de volgers van het overwegend jonge DoCoS. Wat zou het een bonus zijn na een indrukwekkende serie wanneer de nieuwkomer zou slagen in deze onverwachte missie.

Wat ging er mis voor DoCoS? Was het de spanning, de onervarenheid van de ploeg of dat in de finale net de verkeerde tegenstander werd getroffen? Waarschijnlijkheid was het een combinatie van deze redenen dat een absoluut extraatje uitbleef. DoCoS kwam geen moment ‘okselfris’ over. Er werd hard gewerkt en tot de laatste minuut gestreden, maar het geloof leek er niet te zijn.

Pas nipt voor het eerste halfuur kon de eerste serieuze doelpoging worden waargenomen. En die kwam op naam van Kagia. Na een aanval via Niels Ganzevles en Rutger Goudriaan vond Vincent van der Kamp Mitchel van Abswoude op zijn pad. Even later verdween een vrije trap van Melvin van Gent in het zijnet namens de gastheer. Een minuut of tien voor rust kreeg DoCoS de grootste kans. Althans, wanneer middenvelder Erik van der Pot de bal goed had aangenomen op een hoge bal. De kans kwam er dus niet en die waren, zo bleek later, toch al uitermate schaars.

Kagia pasfoto N Ganzevlees 2012 8Op slag van rust werd het er allemaal niet eenvoudiger op voor de ploeg die zo graag met bloemen van het veld zou zijn afgestapt. Een vrije trap van de sterk spelende Ben van der Lans werd door Niels Ganzevles (foto) tot doelpunt gepromoveerd. Van Abswoude zag de bal over hem heen vliegen. Kagia deelde gezien het moment een forse tik uit, temeer omdat de ploeg van Ubink ook nauwelijks op de Leidse deur bonkte. DoCoS wilde wel, maar teveel spelers hadden hun vorm thuis gelaten. Kagia bleef simpel overeind en kreeg een paar keer de mogelijkheid om de uitgedunde Leidse defensie, er werden meer en meer risico’s genomen waarbij het middenveld de verdedigende taken verwaarloosde, te pijnigen. De 0-2 bleef echter uit en dus bleef er hoop voor Lankhaar en de zijnen.

Van Gent werd nog een keer gevaarlijk met een vrije trap uit de tweede lijn, maar slechts een lucky goal leek DoCoS nog te kunnen helpen. Even voor tijd verzuimde Jeffrey Nijenhuis zijn ploeg in veiligheid te brengen, maar nadat ook een mini-offensiefje van DoCoS niets opleverde, was de enige treffer van de middag voldoende voor de winst. Chris van Empel vroeg zich hardop af of hij wel één bal in zijn voeten had gehad en Van Gent vroeg zich hoorbaar af of zijn ploeg wel wilde. Daarop was het antwoord resoluut ja, maar het zat er dit keer doodeenvoudig niet in.

Voor Kagia valt er na de twaalfde zege van het seizoen nog wat te halen, voor DoCoS zit er nu hooguit nog een stek in het linkerrijtje in. Maar zelfs als dat laatste niet lukt, mag DoCoS de conclusie trekken dat het weldegelijk wat te zoeken heeft in de derde klasse. De nieuwe trainer, Nico van der Salm, kan volgend seizoen verder bouwen aan een team waar nog genoeg ruimte is voor verbetering. DoCoS is er trots op dat er veel eigen jongens de hoofdmacht bevolken en dat is niet enkel een juiste constatering, maar ook een reden om fier te zijn ondanks de dit keer teleurstellende performance. n of twee ervaren spelers erbij zou de ploeg enkel nog net wat verder kunnen brengen.

Kagia geeft zich nog niet gewonnen voor een kampioenschap, maar wil op zijn minst nacompetitie spelen. De zege op DoCoS vergrootte die kans in elk geval. Het spel was weliswaar niet oogstrelend, maar de Kagianen gaven bijna niets weg en daarmee kunnen overwinningen ook in de wacht worden gesleept.

Opstelling DoCoS: Van Abswoude, Hamelink, Bouwmans, Lagendijk, Sjaardema, De Jong, De Bolster (46. Scheffer, 66. Klein), Van der Pot, Van Empel, Van Gent (83. Prudhomme van Reine), Groote.

Opstelling Kagia: S.Goudriaan, Scholte, Thissen, Van der Lans, Tulen, Imanse, Clemens, Nijenhuis (85. Sluymer), Van der Kamp, Ganzevles, R.Goudriaan (82.Boot).