Leiden- Ze delen hetzelfde complex, gaan als vrienden met elkaar om en gunnen elkaar het allerbeste. Zaterdagmiddag speelden Lugdunum en LSVV’70 tegen elkaar en was er even geen ruimte voor een vriendendienst. De kikkers wonnen het degradatieduel met 3-1.

Niet dat er unfair werd gespeeld, want ondanks dat het veld verantwoordelijk was voor herhaaldelijke uitglijders bleef het vriendelijk. Dat nam niet weg dat winst bittere noodzaak was. LSVV’70 kon Lugdunum op zes punten zetten en daarmee een ferme tik uitdelen, maar Lugdunum zorgde ervoor dat de ‘inwonende’ tegenstander eveneens weer sores heeft om het vege lijf te redden in de derde klasse.

Sinds eind september won de ploeg van Hennie de Klerk geen wedstrijd meer en vanaf het startschot werd duidelijk dat de groenwitten een streep wilde zetten door de broodmagere reeks aan resultaten. ,,Wij daarentegen begonnen als een slappe hap”, deelden trainer Wim Mugge en de met twee gele kaarten vroegtijdig heengezonden Peter van Diggele hun mening in koor.

Even nadat Sipan Khalid een forse tackle van Erik van den Haak te boven was, krulde de clubtopscorer fraai raak vanaf de zestien. Zeven minuten later en nog binnen de twintig minuten volgde evenwel tegenslag voor de officiële gastheer. Leider Peter du Prie moest geblesseerd naar de kant met een op het oog nare knieblessure. Lugdunum bleef echter wel de bovenliggende partij en Jordi Roeleveld kopieerde de actie van Khalid voor de 2-0, maar dit keer ging de inzet rakelings naast.

LSVV’70 kwam zelfs op gelijke hoogte. Een lukraak in het zestienmetergebied getrapte inzet van Ernst van Ruiten kwam op de hand van Sergio Vrede en pardoes ging de bal op de stip. Zwaar gestraft, maar Neal Petersen maalde er niet om en bracht balans. Die gelijkmaker zorgde ervoor dat Lugdunum even de controle kwijt was, maar op slag van rust volgde een hernieuwde voorsprong. De ingevallen Nick Laterveer troefde Van Diggele af en prikte raak. ,,Dat kan je een fout noemen, maar ik werd vastgehouden en daardoor kreeg hij de vrije doortocht”, klaagde de verdediger.

Tien minuten na de rust werd Van Diggele van de sokken gelopen door Abdel Bouchnafa en claimde een strafschop. Die kreeg hij niet, maar later wel zijn tweede gele kaart. ,,Ik vroeg aan de scheidsrechter of hij ook een keer voor LSVV wilde gaan fluiten. Dat vond hij te gortig en dus kon ik vertrekken.”

Bij de uitsluiting was het al 3-1 door Roeleveld na uitstekend voorbereidend werk van Nino Poulina. In ondertal werd juist LSVV’70 nog wel diverse keren gevaarlijk, maar op de in tact gebleven overwinning van Lugdunum viel niets af te dingen.

De zorgen zijn evenwel nog levensgroot aanwezig bij de roemruchte club. Preses Phil Verstraaten: ,,We mogen spreken van een kampioenschap als we erin blijven.” De aan zijn laatste serie wedstrijden als oefenmeester bezig zijnde Mugge weet ook weer hoe laat het is. ,,Bij ons zijn er nog steeds spelers die denken in het linkerrijtje te kunnen eindigen. Ik houd rekening met een heel ander scenario, zo spelend als vandaag.”

Lugdunum-LSVV’70 3-1 (2-1). 13. Khalid 1-0, 34. Petersen 1-1 (strafschop), 45. Laterveer 2-1, 66. Roeleveld 3-1. Scheidsrechter: Lith. Toeschouwers: 60.

Lugdunum: Labrie, Van Diermen (79. Bayrak), Poulina, Vrede, Van den Akker, Bouchnafa, Du Prie (19.Laterveer, 90. Botermans), Van der Reijden, Khalid, Tolud, Roeleveld.

LSVV’70: Metz, Kalsbeek, Van der Haak, Van Diggele, Filippo, Jonk, Meere (46. Stepanovic), Van Ruiten (70.Gloerich), Ottenhof (60. Zoutewelle), Petersen, Muller.

Bron: LD/HK, later volgt een uitgebreide nabeschouwing