Derde klasse A (zaterdag)- Een ruime en dus makkelijke overwinning voor Kagia zo lijkt het, maar daarmee zou men Roodenburg tekort doen. De Leidenaren lieten (weer) zien goed te kunnen voetballen, maar opnieuw trokken zij aan het kortste eind. Medeschuldig daaraan waren twee fantastische doelpunten van Kagia spits Dirk-Jan Ligtenberg in de eerste helft, die aanvankelijk te boek stond als centrale verdediger bij de equipe van Anton Wijsman.

Al na acht minuten viel het eerste doelpunt. Uit een corner kopte Abdel Elbaroudi bij de eerste paal keurig in en Roodenburg leidde met 0-1. Amper vijf minuten later stond het alweer gelijk. Niels Ganzenvles gaf een vrije bal strak voor die door Timo Sluymer met het hoofd werd verlengd. Allebei mooie doelpunten, zeker, maar het was toch echt Ligtenberg die de show stal. Eerst controleerde hij een hoge bal met de borst en volleerde het leer knap achter Mike Armitage. De 3-1 en de tweede van de Kagia-spits was zo mogelijk nog mooier. Een kort sprintje achter een diepe bal werd gevolgd door een wonderschone lob die over de Roodenburg goalie en onder de lat in het doel verdween. Doelpunten van een spits die deze middag voetballend met kop en schouders boven de rest uitstak.

Roodenburg weigerde de handdoek te werpen en bleef goed spelend naar een aansluitingstreffer zoeken. Kagia had het idee dat het allemaal goed was en liet zich wat zakken. Dat kwam hen duur te staan, want vlak voor rust verkleinden de Leidenaren inderdaad de achterstand tot 3-2. Doelman Sander van der Niet kon een bal van Sipan Khalid niet klemvast krijgen, waarna Abdelhak Bouchnafa de bal tegen het net schoot.

,,Ja, en toen werd het weer een echte wedstrijd. Wij lieten hen terugkomen.” vertelt Ligtenberg. We kwamen ongelukkig op 0-1, maar kwamen snel op 1-1 en hoefden dus niet lang achter de feiten aan te lopen. ,,Die twee goals van mij zaten er lekker in. Toen kwam toch die tweede van Roodenburg. In mijn ogen een beetje knullig, maar hij telt wel.”

Roodenburg nam in de tweede helft wat meer risico en Kagia ging wat beter voetballen. Het spel golfde op en neer zoals dat zo fraai heet. Ligtenberg liet weer zijn klasse zien en schoot hard op de lat. Roodenburg middenvelder Giovanni Koelink bood na een prima actie Elbaroudi een kans. Die schoot echter rakelings langs de voor Roodenburg verkeerde kant van de paal. De gastheren zagen uiteindelijk hun goede voetbal beloond met een goal die in feite de beslissing betekende. Invaller Ruud Heuseveldt worstelde zich langs zijn directe tegenstander en wist ook Armitage te passeren. Roodenburg geloofde er niet meer in, zeker toen na twee keer geel Mo Elhamami het veld moest verlaten. Het was dan nog aan Mark Zonneveld om de vijfde te maken na een voorzet van Heuseveldt. Zo zitten de Leidenaren meer in de zorgen en houdt Kagia aansluiting met de middenmoot.

derby days streek

Het was zo’n middag waar voor een keeper geen eer viel te behalen. ,,Klopt,” meldt Roodenburg-doelman Armitage na afloop, ,,Foutjes van ons werden door Kagia genadeloos afgestraft. Wij proberen het ook achterin te veel voetballend op te lossen. Soms moet je een bal gewoon wegroeien denk ik. Hun spits is natuurlijk wel van uitzonderlijke klasse. Dat moet je ook kunnen toegeven. Wij begonnen sterk en Kagia leek zich geen raad te weten. In no time sta je echter met 3-1 achter. De laatste tijd valt het dubbeltje net de verkeerde kant op voor ons. Dat zag je bijvoorbeeld ook tegen Zwammerdam. De Wet van Murphy, als er iets verkeerd kan gaan, dan zál het ook verkeerd gaan, slaat echt op ons. Niet getreurd echter. Voetballend zit het wel goed. De stand op de ranglijst is confronterend, maar we hoeven ons echt geen zorgen te maken. Voetballen we zoals de laatste tijd, dan komen de punten vanzelf.”

Man of the match Ligtenberg kijkt vanzelfsprekend met genoegen terug op de wedstrijd. ,,In de rust spraken we nog even over de eerste helft die we zo vervelend afsloten. Dat moet anders, was het motto waarmee we de tweede helft begonnen. De 4-2 gaf ons weer adem en hoewel Roodenburg het ons lastig maakte, was op dat moment de wedstrijd gewonnen. Kansen kregen we nog genoeg om de stand verder uit te bouwen. Nou ja, 5-2 is een aardige revanche voor de nederlaag van vorige week.” De van Lisse afkomstige spits is weer helemaal terug van een jaar van blessureleed. ,,Knieproblemen zorgden ervoor dat ik een jaar niet gebald heb. Ik voetbalde naar mijn idee goed daar bij Lisse. Door het lichamelijke ongemak ben ik gestopt. Vrienden vroegen me hier te komen spelen toen het weer beter ging. Vandaag kon ik weer eens heerlijk vrijuit voetballen.” Fysiek ijzersterk, technisch vernuft en gevoel voor de combinatie maken hem tot een speler wiens top vermoedelijk hoger ligt dan de derde klasse. De toekomst zal uitwijzen of zijn knie dat toelaat.

Kagia-Roodenburg 5-2. 8. Elbaroudi 1-0, 13.. Sluymer 1-1, 24.. Ligtenberg 2-1, 28. Ligtenberg 3-1, 44. Abdel Elbaroudi 3-2, 64. Heuseveldt 4-2, 80. Zonneveld 5-2.

Kagia: Van der Niet, Timmermans, Van der Lans, Thissen, Mahli, Robelus, Clemens, Sluymer (61. Heuseveldt), Ganzevles (70. Zonneveld), Lamboo, Ligtenberg.

Roodenburg; Armitage, Ouwerkerk (46. M. Bouchnafa), Van Kooperen (70.Elhamami), Rhious, Van Hooidonk, Koelink, Khalid, Ochan, A. Bouchnafa, Verkuijlen, Elbaroudi.

Scheidsrechter: Erven. Toeschouwers: 75.