ts-sjzOver twee wedstrijden heeft SJZ duidelijk bewezen dat het thuishoort in de derde klasse. Het Rotterdamse NOC Kralingen moest in het tweeluik om een plek in de derde klasse haar meerdere erkennen in SJZ, dat na de thuiswedstrijd (4-3), ook de return winnend afsloot (2-4). Door het wegvallen van enkele clubs op de zondag, vormde NOC Kralingen de enige horde richting lijfsbehoud voor de Zoeterwoudenaren.

Vol vertrouwen reisde SJZ af naar Sportcomplex Toepad, waar fusieclub NOC Kralingen haar wedstrijden afwerkt. Anders dan de 4-3 uitslag van de heenwedstrijd doet vermoeden, was het krachtsverschil tussen beide ploegen tamelijk groot. ,,In de vorige wedstrijd hadden we wel geluk dat we snel tegenscoorden toen we op 0-2 en 1-3 achterstand stonden,” vindt vleugelaanvaller Daan Hoogbruin. ,,Maar ik verwachtte wel dat we vandaag weer gingen winnen.”

Goal of geen goal (1)
Goal of geen goal (1)

Evenals vorige week was SJZ deze zondagmiddag de bovenliggende partij. De ploeg wist wat het kon verwachten. ,,Oppassen met hoge ballen deze keer,” wist goudhaantje van vorige week, Joost Spierenburg –die vandaag ‘gewoon’ weer op de bank startte- vooraf. Toch ging het weer twee keer mis bij hoge ballen. In de 15e minuut moest derde doelman Ahmad Niazi (SJZ’s eerste en tweede doelman op vakantie) de bal uit het net vissen bij een rake vrije trap van Ricardo Smulders, en net na rust vloog een hoge voorzet van Christiano Bone Villavicencio pardoes in de verre hoek.

Met het incasseren van de enigszins gelukkige treffer van Bone Villavicencio, bracht SJZ zich zo vlak na de theepauze, onnodig in de problemen. Zowel positioneel, maar met name conditioneel, bleef NOC Kralingen, echter het onderspit delven, wat resulteerde in bevrijdende treffers van Hans Coret en Koen van der Meer in het laatste kwartier van de wedstrijd. ,,Onze manier van voetballen is vaak niet realistisch. We proberen altijd alles voetballend op te lossen, terwijl je in de derde klasse vaak gewoon op de lange bal moet spelen om vervolgens druk te zetten op hun verdediging. Vandaag kon het wel, omdat NOC weinig druk zet op onze opbouw. Maar tegen andere ploegen worden opbouwende foutjes snel afgestraft,” analyseert Hoogbruin (19).

Goal of geen goal (2)
Goal of geen goal (2)

Bij de aftrap toonden zich drie nieuwe gezichten in de basisopstelling van scheidend oefenmeester Ronald Rosdorff. Naast zoals de eerder genoemde Niazi onder de lat, verving de piepjonge Roy Versteegen (17) de geschorste Frank Willemse op het middenveld en maakte Guus de Goede zijn rentree een linie daarachter. ,,Afgelopen seizoen zijn we geen team geweest, onderling was er weinig acceptatie, vandaag was dat precies tegenovergesteld. We hebben voor elkaar gewerkt en zijn altijd blijven voetballen,” concludeert De Goede.

Ondanks zijn leeftijd (22), is De Goede één van de meer ervaren spelers uit het Zoeterwoudse collectief. ,,En dan vallen Fred (De Koning, 33, red.) en Stefan (Sleijser, 27, red.) straks ook nog eens weg. Dan zullen jongens als Hans Coret, Kevin Bos en Koen van der Meer op moeten staan. En ik zelf ook wel,” weet De Goede glimlachend. ,,Dat zit ook wel in ons, denk ik. Vandaag was Hans Coret erg belangrijk.”

Spits Coret liet het net tweemaal bollen, en ontpopte zich net als vorige week tot een uitstekend aanspeelpunt. Zijn eerste treffer was een cadeautje van de NOC-keeper, die de bal zomaar in Coret’s voeten schoof. Minstens zo hard schoof de SJZ-spits de bal vervolgens onderin de hoek van het doel. Coach Rosdorff beloonde Coret’s optreden met een publiekswissel vlak voor tijd. Het leed was toen al geschied voor NOC Kralingen. De tweede treffer van Coret bleek de genadeklap dertien minuten voor tijd.

 

Goal of geen goal (3)
Goal of geen goal (3)

Vijfde elftalspeler Joost Spierenburg mocht evenals in de voorgaande ontmoeting de laatste tien minuten opdraven. Een vergelijkbare heldenrol (Spierenburg boog een 2-3 achterstand eigenhandig om) was al niet meer vereist, maar opnieuw etaleerde de vlotte aanvaller zijn klasse. Een lage uithaal miste het doel op een haar na, maar vijf minuten voor tijd legde Spierenburg wel de bal panklaar voor Koen van der Meer, die de eindstand op 2-4 bepaalde. Eerder nog miste de SJZ-middenvelder de uitgelezen mogelijkheid om SJZ in het zadel te helpen. Bij een 2-2 tussenstand zag Van der Meer zijn penalty gekeerd worden door doelman Bekmy.

,,Ik wil dit seizoen niet helemaal snel vergeten,” aldus De Goede. ,,Er waren ook een aantal goede wedstrijden en mooie momenten. Maar ik ben natuurlijk opgelucht. Blij ook dat we een nieuwe start kunnen maken, volgend seizoen moeten we weer mikken op een plek in de topvijf.” Daar sluit Daan Hoogbruin zich bij aan. ,,Dit was een slecht seizoen, waarin te veel gewisseld is met spelers. Voor mij persoonlijk was het fijn om samen te spelen met Nils (Slingerland, red.) op de linkerflank. Nils en ik voelen elkaar goed aan, hij is razendsnel en daar profiteer ik van. We hebben genoeg kwaliteit, met veel jonge spelers, dat heb je vandaag ook weer kunnen zien.”

Opstelling SJZ: Niazi; Hulsbos, De Goede, Bos, Slingerland (75. Van Rijt); Versteegen (79. Spierenburg), Sleijser, Van der Meer; De Koning, Coret (90. Wijsman), Hoogbruin.

Scoreverloop: ’12 0-1 De Koning, ’15 1-1 Smulders, ’40 1-2 Coret, ’46 2-2 Bone Villavicencio, ’77 Coret 2-3, ’85 2-4 Van der Meer.

Foto’s met dank aan Peter de Goede