derby daysDoordat de Leidenaren werden gekortwiekt met drie punten moest Lugdunum tijdens het inhaalduel met Oegstgeest drie punten ophalen om weer op gelijke hoogte te komen met LSVV’70. Daar slaagden de kikkers zonder pijn, maar met een tomeloze inzet eenvoudig in. Het thuisduel, echter gespeeld op de Voscuyl in Oegstgeest, leverde een 4-1 zege op.

Het verplaatsen van de eerder in de ogen van de KNVB ten onrechte afgelaste ontmoeting en de puntenvermindering waren twee van de drie opgelegde straffen. Een geldboete was de derde. Een overwinning was echter onbetaalbaar. Door de resultaten van afgelopen weekend was het inwonende LSVV’70 plotseling voorbij gestoken aan de groenwitten op de ranglijst. Dit met een twaalfde plaats tot gevolg en die positie betekent aan het einde van het seizoen nacompetitie spelen voor lijfsbehoud.

Daar hebben de manschappen van Hennie de Klerk geen trek in. Dat was vooraf al af te lezen van de gezichten van de gastheren op vreemde bodem. Lugdunum wilde hoe dan ook winnen en trof in Oegstgeest een ideale tegenstander. De formatie van Rob van den Wijngaard verspeelde j.l. zaterdag de laatste kans op een plek in de nacompetitie voor een plek in de tweede klasse. Daardoor stond er niets meer op het spel voor de geelroden.

Al na drie minuten lag de 0-1 in het mandje. Rechtsback Maurice Gilliams ging gruwelijk in de fout en voor de na een schorsing teruggekeerde Sipan Khalid was het een koud kunstje om doelman Teun Guijt te kloppen. De droomstart voor Lugdunum werd evenwel gevolgd door een eveneens nauwelijks te missen kans van Roy Dijkstra aan de andere kant. De buitenspeler mikte evenwel op de voeten van Diego Bleijs. Binnen zes minuten kon ook de derde levensgrote kans worden genoteerd. Deze werd geboden door Khalid aan Sergio Vrede, die de 0-2 vergat af te drukken.

De open start van de wedstrijd werd daarna al snel gevolgd door een minder turbulent vervolg. Lugdunum zakte nadrukkelijk terug op eigen veld en gokte op de uitbraak. Het spel werd gelaten aan Oegstgeest. De nummer zes van de rangschikking had echter grote moeite om Lugdunum te verontrusten. Het onsamenhangende spel leverde niets op, behalve onderlinge verwijten.

Toch kwam de 1-1 op het scorebord. Remco Visser penetreerde zich de zestien in en ging handig liggen, omdat hij licht werd getoucheerd. Een vergrijp van niets, maar de scheidsrechter zag het anders. Talent Bob den Hollander, net als zijn ploeggenoten verre van in vorm, verzilverde het buitenkansje.

Lugdunum, zonder de geblesseerde Nino Poulina, moest daardoor zelf weer initiatief nemen, want enkel een zege zou immers positieverbetering impliceren. De 1-2 liet niet lang op zich wachten. Peter du Prie trof vanuit een vrije trap de bovenkant van de lat, maar kort daarop profiteerde Khalid andermaal van defensief broddelwerk.

Terwijl Oegstgeest in de eerste helft nog wat inspiratie had, liet de tweede helft een eenzijdig beeld zien. Lugdunum bleef knokken voor elke meter en hoefde niets meer te duchten van de ‘gasten’, waarbij niets meer lukte. Het was dan ook niet meer dan logisch dat De Klerk en consorten opgelucht adem konden halen na de 1-3 en 1-4. Daarbij werd Oegstgeest nog gespaard voor een grotere nederlaag. Eerst prikte Luther Tolud raak en later maakte Jordi Roeleveld gebruik van de ‘Leerdammer kaas’ bij het volledig uitgebluste Oegstgeest.

Door de overwinning van Lugdunum kwam het puntenaantal weer terug op 22 en daardoor werd LSVV’70 ingehaald. Daarnaast is het doelsaldo van Lugdunum beduidend beter. De laatste twee wedstrijden moeten nu uitmaken wie zich naar veiligheid kan spelen en wie veroordeeld wordt tot het spelen van extra wedstrijden.

Lugdunum_2013_2014_Sipan_Kha26Khalid (foto) was met twee goals weer belangrijk voor zijn team en was de gehele wedstrijd aan het sleuren dat het een lust was. ,,Ik had wat goed te maken. Na mijn rode kaart en schorsing was ik er nu op gebrand om wat terug te doen voor het team. Gelukkig is dat gelukt. Het was prettig dat ik de 0-1 in mijn schoot geworpen kreeg. Daarna kreeg ik veel ruimte en hoewel ik eigenlijk achter de spits speelde, kon ik heel vaak er overheen klappen. We hebben met zijn allen hard gewerkt voor dit resultaat en hebben het weer in eigen hand. We kunnen het DWO in de volgende wedstrijd, heel lastig maken. Daarna moeten we het afmaken tegen BSC’68, hoewel die tegenstander ons niet ligt. Maar als we zo gretig spelen als tegen Oegstgeest het geval was dan heb ik er alle vertrouwen in dat wij in de derde klasse blijven.”

Van den Wijngaard had nauwelijks woorden voor het optreden van zijn ploeg. ,,Ze hebben mij niet laten staan, maar de hele club. Schrijf dat maar op. Geen enkele afspraak werd nagekomen en per individu zou je eens moeten kijken wat er goed ging. Hemeltergend. En maar afgeven op anderen. Mijn voorstel is dan ook dat ze allemaal een spiegel vragen voor hun verjaardag. En daar moeten ze dan allemaal elke dag even in kijken. Beschamend.”

Opstelling Lugdunum: Bleijs, Bouchnafa, Brandt, Du Prie, Van Diermen, Vrede, Harleman, Van der Reijden, Roeleveld, Van der Kwaak (46. Tolud), Khalid.

Opstelling Oegstgeest: Guijt, Gilliams, Tetteroo, Leugering, Groeneveld, Ravensbergen (46. Bakker), Zenden, Cuvelier (61. Van Aarle), Visser, Den Hollander, Dijkstra (75. Van Bommel).