Derde klasse A (zondag)- Meerburg deed dit weekend uitstekende zaken. Het won zelf van hekkensluiter Alkmania (4-2), vooral dankzij een prima eerste helft, en zag de nodige concurrenten in de strijd bovenin punten morsen.

Door de overwinning kwam de nummer vijf – met 15 uit 8 – op gelijke hoogte met Teylingen en kroop het iets dichter naar Van Nispen en MMO (19 uit 8), die nog altijd de achtervolging leiden op het ongenaakbare SV Hillegom, dat nog geen misstap maakte en dit weekend de eerste periode pakte.

Een periodetitel, dat is ook het doel van de Zoeterwoudenaren, die de afgelopen seizoenen steevast meedraaiden in de top-5 van 3A en twee jaar geleden nog een weinig succesvol uitstapje maakten naar de tweede klasse. ,,Ik heb met mijn ploegen altijd als doel om te promoveren en de makkelijkste weg om dat te bewerkstelligen, is kampioen worden’’, toont Ron de Roode zich strijdbaar. ,,Maar als dat dit seizoen te hoog gegrepen blijkt, gaan we voor de tweede plek en nacompetitie.’’

In de voorbije drie jaar leunde Meerburg zwaar op de klasse en ervaring van Jelle Korbee. De centrale verdediger, die door Nico van der Salm ook vaak als spits werd gebruikt, zwaaide afgelopen zomer echter af. Dat hij onder opvolger De Roode, die overkwam van ‘buurman’ Stompwijk ’92, niet altijd gemist wordt, is voor een groot deel te danken aan Mats van der Poel. De rossige spits debuteerde op jeugdige leeftijd al voor de club uit Rijndijk en werd vervolgens weggeplukt door het grote Katwijk, waar hij weliswaar regelmatig speelminuten pakte, maar toch nooit echt wist door te breken. Een overstap naar UVS volgde, maar nadat op de Kikkerpolder de stekker uit de zondagtak werd getrokken, besloot Van der Poel terug te keren op het oude, vertrouwde nest.

Joep van Vuren was tweemaal trefzeker...
Joep van Vuren was tweemaal trefzeker…

Een flinke kwaliteitsimpuls voor de zwartwitten, zo blijkt al vroeg in het seizoen. De doelgerichte aanvaller wist zondag voor de tiende keer het net te vinden. Na een half uur tekende hij voor de 3-0. Na mistasten van Mark van der Meer op een hoge bal van Joeri van der Voort, was het voor Van der Poel een koud kunstje de wedstrijd in het slot te gooien. De Alkmania-doelman speelde toch al een ongelukkige wedstrijd, want ook bij de openingsgoal ging hij bepaald niet vrijuit. Geplaagd door de straffe tegenwind – eerder regel dan uitzondering op de open vlakte langs de A4 – schoot Van der Meer een achterbal pardoes tegen één van zijn eigen verdedigers aan. Van der Poel profiteerde dankbaar en stelde Joep van Vuren in staat de 1-0 te maken. En kort daarop bereikte Meerburg-keeper Patrick Bom met een verre uittrap de opgerukte Justin de Jong bereikt, die via de binnenkant van de paal raak schoot en zo met zijn eerste seizoenstreffer de score wist te verdubbelen: 2-0.

De goal van Van der Poel daarbij opgeteld, zorgde ervoor dat Meerburg met een ontspannen gevoel de kleedkamer opzocht. De wedstrijd leek toch al gespeeld, zeker nadat Van der Poel een kwartier na rust een strafschop versierde en – geheel tegen het bijgeloof in – zelf achter de bal plaats nam. De goaltjesdief mag normaliter dan een koele kikker zijn, ook hij ervoer dat er met oude voetbalwetten niet te spotten valt. Van der Meer stopte zijn inzet en maakte daarmee iets van zijn blunders uit het eerste bedrijf goed. Desondanks viel de 4-0 alsnog. Van Vuren prikte zijn tweede van de middag binnen, die hij wederom op een presenteerblaadje kreeg aangereikt door Van der Poel. Die bewees daarmee niet alleen als afmaker maar ook als aangever erg belangrijk voor zijn ploeg te zijn.

Met de comfortabele voorsprong op het scorebord verslapte de concentratie aan Zoeterwoudse zijde en prompt deden de bezoekers uit Oude Wetering via Roy Weenink wat terug. Toen Ed van Hameren er zelfs 4-2 van maakte, leek het nog even spannend te kunnen worden, maar de pijp bij de rode lantaarndrager was leeg en de zege kwam voor Meerburg niet meer in het geding.

Die was weliswaar ruimschoots verdiend, maar dat nam niet weg dat De Roode zich had geërgerd aan de tweede helft van zijn ploeg. ,,In de rust zei ik nog tegen ze: douw er nou eentje bij, dan zijn we er van af. Dat deden we wel, maar daarna verslapten we wel heel erg. Je moet zo’n wedstrijd met 6-0 winnen, maar in plaats daarvan krijg je er nog twee tegen. Die 4-2 viel toch nog tien minuten voor tijd. Zij gingen in de slotfase pompen, met wind mee. Voor hetzelfde geldt valt ‘ie nog een keer goed voor ze en kom je nog serieus in de problemen ook. Het overkomt ons te vaak dat we in delen van wedstrijden niet thuis geven. Nu was het de slotfase, vorige week de start. We hebben nog wel eens de neiging de teugels te laten vieren en dat zint me niet. Vandaag konden we het lijden, maar de we gaan nu op bezoek bij Van Nispen en Hillegom en kunnen we ons dat echt niet veroorloven.’’

Over de eerste helft was De Roode meer te spreken. ,,Daarin lieten we bij vlagen aardig voetbal zien en deden we het in ieder geval qua score erg goed. Al moet ik zeggen dat we ook optimaal profiteerden van de straffe wind, zoals bij de 1-0.’’

De Leidenaar heeft het prima naar zijn zin in Zoeterwoudse dienst. ,,Meerburg is als club natuurlijk een stuk groter dan Stompwijk en dan merk je duidelijk in de organisatie. Alles is tot in de puntjes geregeld. De kleding ligt altijd klaar, de jongens krijgen een broodje en fruit voor de wedstrijd, we hebben geregeld een hapje. Betaald krijgen ze niet, maar die gasten hebben het hier zo slecht nog niet hoor. Doordat alle randvoorwaarden aanwezig zijn, kan ik me volledig focussen op het voetbalgedeelte. En daarin hebben we flinke stappen gemaakt. Ik sta voor aanvallend voetbal en ze waren hier toch gewend wat behoudender te spelen. Inzakken en dan snel de diepte zoeken. Maar ik wil juist dat we op de helft van de tegenstander spelen en druk vooruit zetten. Ik ga ook altijd van eigen kracht uit en weiger me aan te passen, ongeacht tegen wie we spelen. Ik heb het in een wedstrijdbespreking ook bijna nooit over de tegenstander. Een cultuurschok? Nou, zo zou ik het niet willen noemen. Maar dat het voor de jongens even wennen was, moge duidelijk zijn. Je zag toen we net bezig waren, dat ze automatisch een stapje achteruit deden bij balverlies, terwijl ik wil dat ze dan juist druk vooruit geven. Dat zat er nou eenmaal ingebakken. Daar heb ik in de eerste weken van het seizoen eindeloos op gehamerd en nu doen ze het uit zichzelf. En iedereen gaat daar in mee. Natuurlijk valt er nog genoeg te verbeteren, maar ik vind dat we absoluut op de goede weg zijn.’’

Meerburg: Bom, J. Verboon, Brandsma, Van der Meer (Loos), B. Verboon; K. de Jong, Van Vuren (Van Wetten), Weijers; J. de Jong, Van der Poel, Van der Voort (Paap).