Derde klasse A (zondag)- SJZ, nummer acht van de ranglijst, kreeg zondagmiddag op sportpark Haasbroek nummer veertien en laatst Alkmania op bezoek. De ploeg van trainer Rob van den Wijngaard had slechts vier punten meer bijeen gesprokkeld dan de hekkensluiter uit Oude Wetering tot aan de onderlinge tweestrijd.

Met de lastige uitwedstrijd voor de boeg tegen Van Nispen en de week daarop de dorpskraker met Meerburg moesten de groen-witten punten pakken om enigszins afstand te nemen van de staartploegen. Bovendien wilden de Zouterwoudenaren zich revancheren voor de afdroging die het in Leiden kreeg van Gol-Sport in de laatste competitiewedstrijd.

Kevin Bos kan zijn slippertje wegwerken, maar de 1-1 blijft hier nog uit
Kevin Bos kan zijn slippertje wegwerken, maar de 1-1 blijft hier nog uit

Dat de bezoekers aan dit “verzoek” niet wil meewerken zal geen verbazing wekken. De ploeg van de Leidse trainer Paul Pikaar, die vorig seizoen uitstekend presteerde, moet nu voor degradatie behouden zien worden.

Beide ploegen lieten zien dat een slechte wedstrijd, waarbij de scheidsrechter zich moeiteloos aan paste uiterst vermakelijk en ongemeen spannend kan zijn. De leidsman strooide met gele kaarten alsof het pepernoten waren (zeven maal geel plus één maal rood voor de bezoekers, en tweemaal geel voor de thuisploeg) in een pittig maar zeker geen onsportief duel.

Wederom kon de ploeg van coach van den Wijngaard een opgebouwde voorsprong (2-1) niet over de streep trekken, pijnlijker nog was dat zijn keurkorps in de slotfase alsnog onderuitging tegen de tien uit Oude Wetering .

,,Deze nederlaag komt snoeihard aan bij mij, maar of dat bij alle spelers het geval is waag ik te betwijfelen “,waren de eerste woorden van de zichtbaar aangeslagen van den Wijngaard.

De groen-witten waren in de openingsfase de bovenliggende partij en kregen wat kansen om de score te openen ,waarin Alkmania trainer Pikaar zijn ploeg op een niet mis te verstane wijze te kennen gaf dat het allemaal wat scherper en agressiever moest.

De schrobbering kwam goed over bij zijn spelers. Een wild weggeroste bal vanuit de laatste linie betekende de 0-1 door Arne van Klink, die met een uitstekende lob doelman Niels van Diemen de gang naar het net liet maken. Deze treffer mocht aanvoerder Kevin Bos zichzelf aanrekenen. De centrale verdediger liet zich op kinderlije wijze aftroeven door de fragiele Van Klink.

Dat het niet lekker liep bij de gastheren lieten sommige spelers in woord en gebaar horen en zien. Toch kwam de thuisploeg verdiend op gelijkte hoogte door een treffer van Frank Willemse, die slordig balverlies van de bezoekers koelbloedig langs de kansloze doelman van der Meer binnenschoot.

Frank Willemse zet de 1-1 op het scorebord
Frank Willemse zet de 1-1 op het scorebord

Na de gelijkmaker werd het rommeliger en was er sprake van een heus degradatieduel, met handen vol kleine en pittige overtredingen. Op slag van rust werd Hans Coret geen strobreed in de weg gelegd en schoot alleen voor de vijandelijke doelwachter tergend langzaam de 2-1 binnen. Alkmania-doelman Van den Meer behoedde zijn ploeg even later voor een grotere achterstand door een schitterende vrije trap van Daan Hoogbruin uit het doel te ranselen.

Hans Coret op weg naar de 2-1 in Zoeterwouds voordeel
Hans Coret op weg naar de 2-1 in Zoeterwouds voordeel

De gastheren waren na de thee kennelijk met hun gedachten nog ergens anders, wat keihard werd afgestraft door de mannen van Pikaar. Jochem van de Meer zag zijn uitstekend genomen vrije trap wonderschoon binnengekopt worden door Dave de Koning (2-2), die na rust een prima wedstrijd speelde.

Na de gelijkmaker werd de wedstrijd ontsierd door de velen overtredingen, kleine irritaties, en vooral het solistisch optreden van de referee . Het kostte in de 73e minuut Lars Verdel de wedstrijd na zijn tweede gele kaart. Juist na deze uitsluiting sloegen de oranje-blauwen genadeloos toe, eerst schoot de Koning met buitenkant voet rakelings over en faalde vervolgens even later alleen voor doelman Van Diemen.

Het leder onderweg naar de paal..
Het leder onderweg naar de paal..

De wedstrijd die eigenlijk geen verliezer verdiende werd door de bezoekers in de slotfase alsnog op zijn kop gezet. Dennis van Veen kopte na een gave voorzet snoeihard de winnende treffer in de kruising en liet de thuisclub in mineurstemming achter.

Van den Wijngaard: ,,Voetballend was het vanmiddag niet goed, het resultaat was het allerbelangrijkst en dat is weer niet gelukt. De ploeg heeft geroepen ‘nooit meer als vorig seizoen’. Het zijn woorden, maar ik wil daden zien. De ploeg is zich niet goed bewust van de penibele situatie waarin we verkeren, we staan waar we verdienen te staan, dit is de realiteit. Een zure en een hele dure nederlaag”, aldus de teleurgestelde oefenmeester.

Opstelling SJZ: Niels van Diemen, Sietse Loos, Sjoerd Hulsbos, Kevin Bos, Nils Slingerland, Frank Willemse, Corne Berg, Evert Hoogervorst, Thomas Wijsman, Hans Coret, Daan Hoogbruin.

Foto’s: met dank aan Peter de Goede

Comments are closed.