Afgelopen weekend werd bekend dat Ronald Rosdorff volgend seizoen een oude liefde onder zijn hoede zal krijgen. Eerder werd duidelijk dat SJZ en Rosdorff uit elkaar zouden gaan en Rosdorff zal zijn trainersloopbaan continueren bij Bernardus. Voor het zover is, moet SJZ eerst behouden blijven voor de derde klasse en dus moet eerst de klus worden geklaard in Zoeterwoude.

Rosdorff weet dat het een lastige tweede seizoenshelft zal worden, maar heeft vertrouwen in lijfsbehoud. ,,Het is absoluut mogelijk om onszelf naar de veiligheid te spelen, maar het is ondertussen een gegeven dat we aan een moeizaam seizoen bezig zijn. Voor de winterstop hebben we diverse keren laten zien dat we ons op kunnen richten, maar ook zagen we al diverse keren de ondergrens. Tegen Van Nispen bijvoorbeeld deden we het prima en sleepten we de wedstrijd uit het vuur. Tegen Verburch stelden we echter zwaar teleur. SJZ is een ploeg die het elke tegenstander lastig kan maken, maar het is anders dan in andere jaren. Toen rolde het kwartje regelmatig onze kant op, nu is dat vaak net andersom. Ik denk dat we onderschat hebben wat het doet als er ervaren jongens afhaken zoals Joost Spierenburg bijvoorbeeld. Dat hebben we tot nu toe maar met moeite op kunnen vangen. Niet enkel hebben dat soort spelers ervaring, maar ook meer voetbalgogme. Toch is er genoeg kwaliteit over, maar alleen daarmee kom je er niet.”

Ronald Rosdorff resultaatRosdorff (op de foto met biertje in zijn rechterhand) sprak al eerder dit seizoen zijn zorg uit over het acceptatievermogen van een aantal van zijn jongere spelers. ,,Dat klopt, maar is niet enkel hier de teneur. Tijden zijn gewoonweg veranderd. Vroeger was er veel meer hiërarchie. In mijn tijd, bij Lugdunum bijvoorbeeld, luisterde ik naar de ervaren spelers. Ik was al blij dat ik mee mocht hobbelen. Tegenwoordig zijn de jonge spelers mondiger en dat kan irritatie en wrijving opleveren onderling. De beleving is daarnaast ook anders dan vroeger. Daar kan ik soms niet bij, to be honest.”

De trainer die bezig is aan zijn achttiende jaar als hoofdtrainer kijkt niet alleen naar zijn spelersgroep. ,,Zeker niet. Ik kan ondanks mijn ervaring er ook naast zitten. Het is ook tekort door de bocht om alles bij spelers neer te leggen. Ik heb eerder ook hardop de vraag gesteld of ik nog de juiste man was om voor de groep te staan. Ik heb toen geen signalen gehad dat het effect weg was. Dus we moeten er nu met zijn allen voor zorgen dat SJZ in deze klasse blijft. Een extra motivatie is dat ik mijn opvolger en maatje (Rob van den Wijngaard, red.) graag een team nalaat dat ook volgend seizoen opereert in de derde klasse.”

Zoals het er nu naar uitziet zal SJZ 19 januari weer aan de bak kunnen. Den Hoorn, de gedeelde nummer twee, komt dan naar Zoeterwoude. Bij SJZ is het meespelen van Maarten van der Rijt (hem wacht een oogoperatie) onmogelijk en Sjoerd Hulsbos zit een schorsing uit. Hans Coret is herstellende van een scheurtje in zijn bot, opgelopen tijdens een zaalvoetbalpartij. Rosdorff verwacht en gaat er vanuit dat Coret er bij kan zijn. SJZ oefent overigens voor die tijd tegen Hazerswoudse Boys en Bernardus.

En over Bernardus gesproken; Rosdorff zal dus volgend seizoen werkzaam zijn in Hazerswoude. ,,Ik heb daar eerder gewerkt en mijn contact behouden. Eigenlijk ben ik er nooit helemaal weggeweest, ook al omdat onze zoon er voetbalt. De club zocht een ervaren trainer die de aanstormende jeugd stappen kan laten maken. Het ei was vrij snel gelegd. Ik heb het gevoel dat ik enorm welkom ben en mijn zoon vindt het eigenlijk alleen maar leuk. Ik zal moeten wennen om met hem te gaan werken, maar ik benader hem eerder kritisch dan dat ik hem achtentwintig veren in zijn achterste steek. De club wil weer dat er beweging in komt. Niet dat er niks is gebeurd de voorbije jaren, maar het slot zat er enigszins op. Het lijkt mij een uitdaging om de boel weer in beweging te krijgen. Wat dat betreft heb ik dus sowieso uitdagingen te over het komende jaar.”