Speeldag zes moet RCL in de tweede klasse dichter naar de top brengen, terwijl in de derde klasse een klassieker van weleer op het menu staat met UVS tegen Roodenburg. Een dag later is Meerburg gastheer voor het sterk uit de startblokken geschoten MMO en gaat SJZ voor de eerste thuiszege van het seizoen. Een compleet programma wordt ook nu weer in kaart gebracht middels een wekelijkse voorbeschouwing.

Tweede

Zaterdag

Leiderdorpse aanhangers waren blij dat het er afgelopen zaterdag op zat bij Vitesse Delft. RCL speelde ronduit slecht en de Leidse feestdagen leken daaraan ten grondslag te liggen. Voorin kon er geen vuist worden gemaakt en de rood-witten mochten blij zijn dat doelman Andrew Jansen wel okselfris was tussen de palen. Het gelijke spel tegen laagvlieger Vitesse werd allerminst met gejuich begroet, maar de ongeslagen status bleef wel overeind. Trainer Ben Kottenhagen kon het wel enigszins begrijpen, maar eist wel eerherstel van zijn manschappen. Dat moet dan gebeuren tegen het eveneens nog ongeslagen SC Monster. Die ploeg staat toch lager op de ranglijst en heeft vier punten minder dan RCL. SC Monster won namelijk ook nog niet en dus zijn de gasten op De Bloemerd vooralsnog de Koningen van het gelijkspel. Tot nu toe is de Racing Club nog niet erg productief met zeven goals, maar in defensief opzicht is er met slechts drie tegentreffers wel controle. Hoe dan ook: RCL zal moeten vlammen na een tergend slechte beurt op 4 oktober j.l..

Derde klasse

Kagia won afgelopen zaterdag met 3-0 van WDS en daar was niets aan gestolen, noch gelogen. De Lisserbroekers waren beter, maar verzuimden enkel de tegenstander verder bij de strot te grijpen en verder afstand te nemen. De eerste driepunter zorgde evenwel voor het aanzwellen van het vertrouwen. Zo werd tijdens een oefenduel gisteravond ASC met 4-0 terug gewezen. De schwung lijkt er in te komen bij de brigade van Anton Wijsman. Mocht Kagia op speeldag 6 winnen van en bij BSC’68 dan wordt ook de formatie uit Benthuizen achterhaald. Het saldo is nu namelijk zeven om vier in het nadeel van de oranjehemden. BSC speelde tot nu toe twee keer thuis en verloor als gastheer van SEV en Zwammerdam. Kagia was uit nog niet erg succesvol met nederlagen tegen SEV en DoCoS. Vorig seizoen gingen er drie punten mee naar huis voor de Kagianen (2-3). Ook op eigen grond kwam het goed tegen het fysieke BSC’68 (3-1).

Oegstgeest speelt net als Kagia ook een uitwedstrijd en dat in en tegen Reeuwijk. Twee regioclubs togen eerder die kant op. Zo werd LSVV’70 met 6-1 onder de voet gelopen en beet ook Zwammerdam met 1-0 in het stof. CVC heeft negen punten in de knip, terwijl de mannen van Jerry Ubink pas twee puntjes in de wacht sleepten. Zo werd het ook gelijk j.l. zaterdag tegen Zwammerdam, waarbij VVO de morele winnaar was. De ploeg stond niet ver voor sluitingstijd met 1-3 achter, maar routinier Remco Visser en jongeling Mario Gianfiglio deden de ploeg van Rob de Lange toch nog pijn. Ubink was gematigd tevreden met dat resultaat, want de twaalfde plaats stemt nog niet tot tevredenheid. ,,We wilden graag meedoen voor een periodetitel. De eerste kunnen we dus op onze buik schrijven dus het is zaak om ons te verbeteren en ons te revancheren in de tweede en derde periode voor onze matige start. Dit Oegstgeest kan echt beter.”

In de kelder treffen LSVV’70 en Gouda elkaar. Beide ploegen zien nog uit naar een overwinning. De Leidse ploeg doet het nog net even minder met een doelsaldo van minus vijftien, terwijl Gouda op min acht staat en het doel van de tegenstander pas eenmaal vond. Dat was in het verloren duel tegen DoCoS. Freek Jansen was de beoogde opvolger van Wim Mugge, maar in de voorbije weken trok hij zelf weer de voetbalschoenen aan in verband met een aanhoudende golf van afwezigen. Of LSVV daardoor wat minder gestuurd wordt, blijft vooralsnog de vraag. Feit is wel dat LSVV andermaal bezig lijkt te zijn aan en loodzwaar seizoen waarin lijfsbehoud wel eens een ‘hell of a job’ zou kunnen worden. Het postnatale Mugge-effect? Of komt er ‘gewoon’ weer een opleving die maakt dat de kikkerpolderploeg straks weer in veilige haven terecht komt? Dat laatste wil Gouda echter ook dus er zal ook zaterdag voor elke meter moeten worden geknokt. LSVV verloor op speeldag vijf van DoCoS (4-1) en Gouda ging thuis onderuit tegen BSC’68 (0-1).

Zwammerdam tegen Koudekerk mag worden gezien als een burenbezoek. Even de N11 op en dan zit je er zo. ‘Damme’ is op dit moment de nummer zeven in de rangschikking, terwijl Koudekerk de nummer vier is. In dat opzicht is het zeker ook een leuk affiche, want Zwammerdam wil mee in de subtop en Koudekerk is daar al en wil daar minimaal blijven. De resultaten van het team van Rob de Lange zijn nog wat wisselvallig. Zo werd er thuis een keer gewonnen en verloren en Koudekerk kwam tot dezelfde scores, maar dan in uitbeurten. Vorig seizoen was Koudekerk tweemaal een maatje te klein voor de komende opponent. Zwammerdam won thuis met 5-2 en uit met 1-4. Op De Voscuyl leek Zwammerdam afgelopen weekend op rozen te zitten met een 1-3 voorsprong, maar kwam Oegstgeest toch nog op gelijke hoogte. Ubink over de tegenstander: ,,Zwammerdam heeft een heel aardig middenveld, veel dreiging voorin en achterin oogt het solide. Gewoon een goede ploeg, hoewel ze onder druk dus wel gaan wankelen.”

DoCoS is aan een opmars bezig. Haperend kwam de Leidse ploeg op gang, maar ondertussen werden drie overwinningen op rij genoteerd en daardoor klom de formatie van Nico van der Salm naar de vijfde plek. ,,Het spel is zeker nog niet om over naar huis te schrijven, dus de vijfde plaats moet ons geen zand in de ogen strooien. Het is wel lekker om wedstrijden te winnen, die anders hadden kunnen lopen. Tegen LSVV zijn er zeker ook mogelijkheden geweest voor de tegenstander om ons pijn te doen. Toch gaat het in fases van de wedstrijden wel steeds beter en daar gaan we verder mee. Het is goed om te merken dat de spelers van de gewezen zondagtak prima zijn opgenomen. Er staat een hechte groep en dat is voor deze club wel reden om trots te zijn. Veel eigen jongens in de gelederen en er zit ook nog muziek in. Maar willen we echt meetellen dan moet de prestatiecurve nog wel omhoog”, aldus Van der Salm. De eerst volgende opponent is nu WDS, dat twee punten minder heeft dan de wit-hemden. WDS was o.a. eerder te sterk voor Roodenburg (2-0) en speelde gelijk tegen Oegstgeest (2-2).

Volgepakte tribunes net als vroeger zijn er niet meer bij en beide ploegen spelen ook niet meer op het gewenste hoogste amateurniveau. Op zondag was het al lang geleden dat blauw-wit en blauw-zwart de degens met elkaar kruisten. Ondertussen hebben UVS en Roodenburg het accent verlegd naar de zaterdag en nu kunnen er in de Leidse binnenstad pamfletten hangen bij de sigarenboer om de hoek met de aankondiging van deze Leidse twist, maar nu op het niveau van de derde klasse. Wat UVS betreft zal de stadsderby volgend seizoen alweer van de rol kunnen worden afgehaald, want Uit Vriendschap Saam wil hogerop. Vooralsnog gaat het qua punten crescendo met dertien uit vijf, maar het spel biedt nog voldoende ruimte voor verbetering. Tegen SEV werd in de voorgaande speelronde met 1-1 gelijk gespeeld. Ferry Kort voorkwam kort voor tijd de eerste nederlaag. Roodenburg deed het volgens trainer Patrick Heijmans uitstekend in die spelronde (vooral voor rust overigens) en Floreant werd teruggedrongen. Dat resulteerde niet in een voorsprong en na rust klapte het in elkaar bij de thuisploeg. De 1-7 was het gevolg, maar Heijmans was zeker niet van zijn stuk na de oorwassing en voorspelde dat Roodenburg zeker snel punten gaat pakken als het spel zo blijft als voor de rust het geval was tegen de Boskopers. Tegen UVS zal Roodenburg vast tot op het bot gemotiveerd zin, want hoe hoog of hoe laag de clubs ook spelen: winnen van een opponent uit Leiden, zeker wanneer dat UVS is, blijft het gevoel geven van een eerste biertje na gedane zware arbeid, om maar wat te noemen.

Kan UVS ook juichen tegen Roodenburg of kan Leiden-Noord straks lachen van oor tot oor?
Kan UVS ook juichen tegen Roodenburg of kan Leiden-Noord straks lachen van oor tot oor?

Zondag

De topper in deze klasse wordt gespeeld in Hillegom, waar de plaatselijke SV het opneemt tegen Teylingen. Ofwel de nummers 1 en 2 tegen elkaar. Andere ontmoetingen zijn die tussen enerzijds Alkmania en Kickers’69 en anderzijds Nicolaas Boys en DOSR.

Onze aandacht gaat onder meer uit naar Meerburg versus MMO. De Rijndijkers scoren de laatste weken aan de lopende band. Eerst moest GOL Sport er aan geloven en afgelopen zondag was het de beurt aan ASC, dat met 0-6 op de broek kreeg. Vooral spits Mats van der Poel lijkt zijn draai te hebben gevonden en scoort regelmatig. Toch is de vijfde plaats nog niet geheel in lijn met de verwachting en dus staat er nu een zeer interessante pot op het menu. De ploeg uit Hoogmade doet het uitstekend en verloor slechts eenmaal en daar staan vier zeges tegenover. In de vijfde speelronde werd Alkmania verslagen, hoewel Met Moeite Opgericht pas laat opgelucht adem kon halen. Meerburg heeft drie punten minder en kan bij winst voorbij aan MMO. Vorig seizoen kwam er geen winnaar. Op de Rijndijk werd het 1-1.

Ook in Zoeterwoude komt SJZ in actie. De ploeg van Rob van den Wijngaard zet de poort, hopelijk niet letterlijk, open voor ASC. De Zoeterwoudenaren bivakkeren op de negende plaats met vijf punten uit vijf wedstrijden. SJZ won afgelopen weekend gedecideerd van Kickers’69 en dat op vreemde bodem. Op 14 april 2013 (!) werd de laatste competitiewedstrijd gewonnen waarbij SJZ te gast was. Teylingen moest er destijds met 1-3 aan geloven. Dus er werd in Leimuiden opgelucht adem gehaald na het laatste fluitsignaal en voorzichtig meteen ook maar naar boven gekeken. ASC heeft een punt minder en zondag kan het gaatje dus worden vergroot. De ploeg van Raymond Noordam is nieuwkomer en heeft het moeilijk, zeker in de laatste weken. Na de zware nederlaag tegen Van Nispen volgde een zeperd tegen Meerburg en gisteravond werd er geoefend tegen Kagia en weer ruimschoots (4-0) verloren.

SJZ was Kickers'69 de baas met 0-3. Een uitzege in competitieverband was bijna anderhalf jaar geleden voor SJZ aan de orde.
SJZ was Kickers’69 de baas met 0-3. Een uitzege in competitieverband was bijna anderhalf jaar geleden voor SJZ aan de orde.

GOL Sport speelde een meer dan voortreffelijke eerste helft tegen UDO en verzuimde de tegenstander al monddood te maken. Dat kwam de ploeg van Taoufik Maatoug duur te staan, want na rust werden de bordjes vervangen. UDO won met 1-2, waardoor GOL Sport weer even moet passen voor de subtop. Het gat met Van Nispen is inmiddels zes punten. De Zilkers staan derde en zijn de volgende kluif voor de Leidenaren. ,,Wij hoeven voor niemand bang te zin en hebben zat kwaliteit in huis. Het zou enkel mooi zin als we ze er eens wat vaker inschieten”, oordeelde Maatoug nuchter en een tikkel teleurgesteld.

UDO is dit keer de thuisspelende club. De geelzwarten ontvangen Voorschoten’97. Die ploeg heeft vooralsnog weinig aansprekende resultaten neergezet en dat springt in het oog, want de formatie van Mo Bougrine speelde vorig seizoen nog een klasse hoger en lijkt niet ernstig verzwakt. Wellicht is het een kwestie van tijd, maar de elfde stek is in elk geval niet een plaats waar Voorschoten’97 thuis hoort. Na zondag kan de wereld er wel anders uitzien wanneer er wordt gewonnen van het steeds beter draaiende UDO. Het verschil is op dit moment drie punten tussen de beide ploegen. In het seizoen 2007/2008 kwamen de teams voor het laatst tegen elkaar uit. Dat was eveneens in de derde klasse. UDO was thuis met 2-1 te sterk, Voorschoten’97 was op Adegeest de baas: 2-0. UDO werd dat jaar kampioen, Voorschoten’97 finishte als tweede.