Kan RCL de koppositie overnemen? Is Zwammerdam niet alleen cupfighter? Dicht UVS het gaatje? Heeft Voorschoten’97 meer dan vijf goals nodig om te winnen? Heeft GOL Sport de focus weer terug na een oorwassing in de beker? Tal van vragen en zo zijn er meer. Een rondje langs de velden van de tweede-en derdeklassers.

Zaterdag

2C:

Aan het vertrouwen zal het niet liggen komend weekend voor RCL. De ploeg van Ben Kottenhagen staat voor een cruciaal duel met koploper VDL op eigen bodem. De Leiderdorpers tonen zich op de eigen Bloemerd doorgaans ijzersterk en zullen daarbij met een goed gevoel terugkijken op de laatst gespeelde wedstrijd. Het was weliswaar slechts voor spek en bonen, maar derdeklasser DoCoS werd afgelopen week desalniettemin met maar liefst 10-1 opzij gezet. Om het gat bovenin te dichten weet RCL wat het zaterdag moet doen. Koploper VDL verslaan en hopen op puntverlies van nummer twee BVCB. De gasten uit Maassluis zijn gewaarschuwd.

3A:

In de Leidse regio is UVS de enige overgebleven ploeg zonder nederlaag. Wel liepen de blauwwitten al vier keer averij op door gelijk te spelen. Daardoor moeten de Leidenaren het ‘slechts’ doen met de derde plaats in de derde klasse A. Zaterdag kan UVS een belangrijke slag slaan als koploper Floreant op bezoek komt. Een absolute topper in 3A, gezien het verschil tussen de twee teams slechts drie punten bedraagt. Dringend advies aan degenen die zaterdag een bezoekje brengen aan de topper is om niet voordat het laatste fluitsignaal heeft geklonken huiswaarts te keren; het gros van de doelpunten in de wedstrijden van UVS valt namelijk in de absolute slotfase. Zowel voor als tegen.

In een fraaie derby der dorpsverenigingen moest vierdeklasser Woubrugge afgelopen weekend haar meerdere erkennen in Zwammerdam. Dankzij een 1-3 overwinning maken de Dammers zich op voor de volgende ronde in de districtsbeker. Op de competitieranglijst vindt Zwammerdam zich terug op de zesde plaats, twee plekken boven Kagia, opponent van aankomende zaterdag. Na een weinig verheffende seizoenstart zijn de Kagianen de weg naar boven ingeslagen. De Lisserbroekers zijn al vijf wedstrijden op rij ongeslagen. Op voorhand een fraai affiche dus zaterdag aanstaande, verliezen betekent voorlopig afhaken in het peloton.

Oegstgeest ontvangt komend weekend DoCoS, op de eigen Voscuyl. Voor Oegstgeest een mooie kans om de koppositie in de tweede periode met verve te verdedigen. Door een vrije trap van de voet van Melvin van Gent pakte de gasten uit Leiden twee speelrondes geleden nog een knap punt op bezoek bij koploper Floreant. Daarna verzuimde het echter aan te haken door te buigen voor Koudekerk (0-1) en ging de ploeg van Nico van der Salm in een vriendschappelijk treffen met RCL roemloos onderuit; 10-1. Oegstgeest won in de laatst gespeelde competitiewedstrijd overtuigend met 2-5 bij Roodenburg. De ploeg van Jerry Ubink ziet tegen DoCoS haar kans schoon om te ontsnappen aan de onderste regionen van de derde klasse. Te hopen is wel dat de weersgoden Oegstgeest gunstig gezind zijn. Afgelopen weekend werden alle wedstrijden op het sportpark afgelast.

Waar Roodenburg vorig seizoen nog in de subtop eindigde en een periodetitel binnenharkte, kent de Leidse ploeg tot op heden een minder florissant seizoen. ,,We zijn nog erg zoekende”, bekende Jeroen Hooidonk na afloop van het verloren duel met Oegstgeest (2-5). Een uitgelezen kans om zich op te richten en lucht te verschaffen in de staartgroep van de competitie dient zich allicht zaterdag aan. Het lager geklasseerde Gouda komt namelijk op bezoek. De Gouwenaars blijken echter niet op voorhand een eenvoudig te passeren ploeg. Zo slikte de Goudse ploeg liefst tien treffers minder dan Roodenburg. Het grootste euvel voor de uitdager van Roodenburg blijkt scoren, dat deed de ploeg tot op heden slechts acht keer.

De achterban van LSVV ´70 kreeg afgelopen weekend een deceptie te verwerken. Het geplande bekertreffen met CION uit Vlaardingen kon geen doorgang vinden. Ondanks de fraaie opmars in de beker, moet de supportersschare van de studentenclub dit seizoen sowieso de nodige dompers verdragen. Het degradatiespook woedt op de Kikkerpolder. Toch heerst er vertrouwen onder het equipe van Freek Jansen. Die valt mede te putten uit het laatst gespeelde duel op bezoek bij SEV. De titelkandidaat werd het vuur aan de schenen gelegd en mocht zich uiteindelijk gelukkig prijzen met een nipte 3-2 zege op de Leidenaren. Komende zaterdag wacht op het Wim Mugge Sportpark een confrontatie met het wisselvallige WDS. Aan de ploeg van Jansen de taak om van die onbestendigheid te profiteren en de eerste driepunter van het huidige seizoen te oogsten.

Zondag

3A:

Meerburg staat zondag voor een schier onmogelijke taak in de derde klasse A. Tot nu toe slaagde namelijk nog geen enkele ploeg erin Hillegom punten af te troggelen, de ploeg die komend weekend Meerburg ontvangt. Dankzij een knap staaltje veerkracht hield de ploeg van Ron de Roode in de afgelopen speelronde een punt over aan het bezoek bij nummer twee Van Nispen, maar Hillegom is andere koek. Het verwachte scenario, waarin Meerburg zondag met lege handen komt te staan, houdt in dat Meerburg, momenteel vijfde, aansluiting met de kopgroep voorlopig uit het hoofd kan zetten. Een stunt zou daarom meer dan welkom zijn.

GOL Sport verloor tot op heden vaker dan dat het won, maar ziet zichzelf desondanks terug op een prima zesde plaats. De ploeg die vorig seizoen via de nacompetitie promotie afdwong, moet echter wel oppassen. Een hoop ploegen volgen namelijk op minimale afstand. Eén daarvan is DOSR, dat komende zondag de Leidse ploeg ontvangt. Het verschil tussen de elftallen bedraagt twee punten en daarom kan GOL uitstekende zaken doen bij een eventuele zege.

Ook SJZ bevindt zich in de ruime middenmoot van 3A. Om zichzelf wat lucht te verschaffen met de blik op de staartploeg, is een zege op rode lantaarndrager Alkmania meer gewenst. Op Sportpark Haasbroek spreken de statistieken SJZ in het voordeel. De troepen van Rob van de Wijngaard zijn nog zonder verliespartij in Zoeterwoude-Dorp. Opponent Alkmania won in de laatste speelronde voor het eerst dit seizoen. De Veenders vloerden op eigen bodem UDO met 1-0.

Tot slot het Voorschoten ’97 van Mo Bougrine. Na een regelmatige zege op bezoek bij UDO (0-3), werd drie keer op rij niet het resultaat behaald waar de Voorschotenaren op hoopten. Het meest recent werd er in een krankzinnige wedstrijd met 5-7 verloren van Teylingen, een ploeg waarvan Bougrine en zijn pupillen vorig seizoen nog twee keer wonnen op een niveautje hoger in de derde klasse. Een niveau waarop Voorschoten niet op korte termijn lijkt terug te gaan keren. Alleen een ommekeer in een van de twee periodes lijkt een uitweg. De eerste van die twee ving echter aan met een nederlaag. Wellicht dat Voorschoten zondag weer eens een succesje kan binnenhalen, wanneer mede-laagvlieger ASC op bezoek komt.