Na de beker- en geplande inhaalronde wordt de competitie in de tweede en derde klassen hervat. De eerste periode nadert zijn ontknoping en dat gegeven is vooral voor RCL (2C) en UVS (3A) interessant. Een wekelijks rondje langs de velden der regioclubs.

ZATERDAG

2C

RCL zet koers richting Waddinxveen. De Leiderdorpers gaan namelijk op de thee bij Be Fair en daarmee mag er worden gesproken van een topper. Be Fair vergaarde tot nu toe een punt minder dan de formatie van Ben Kottenhagen en verloor eenmaal. RCL slikte nog geen nederlaag, maar deelde al wel drie keer de punten. De achterstand op nummer 1, CWO, is evenwel pas een punt en wellicht kan RCL komend weekend de leidende positie overnemen, pal voor het afsluiten van de eerste periode. Die gaat overigens over acht wedstrijden, waar er nu zes op de teller staan. CWO speelt tegen subtopper VDL. RCL werd afgelopen weekend uit het bekertoernooi gestoten, maar dat was ingecalculeerd. Topklasser FC Lisse had de nodige weerstand in de eerste rondgang van het brutale RCL, maar daarna werd het klassenverschil duidelijk aangestipt. Alles dus nu op de competitie voor de Racing Club en met het vizier op de eerste klasse. Met minder geen genoegen op De Bloemerd.

3A

UVS gaat op bezoek bij Kagia, vorig jaar nog tot in extremis meestrijdend om de titel, maar momenteel slechts de nummer 10 van 3A. De laatste twee duels werden echter in winst omgezet door de ploeg van Anton Wijsman, die daarmee heeft aangetoond aan de beterende hand te zijn. Waar de gastheren er dan ook alles aan zullen doen de punten in Lisserbroek te houden, zijn de bezoekers er juist alles aan gelegen die in de tas mee naar Leiden te nemen. Met nog twee wedstrijden te gaan, is UVS nog volop in de race om winst van de eerste periode, waarin het koploper Floreant op een puntje volgt. Om aanspraak te blijven maken, volstaat slechts een overwinning voor het elftal van de gebroeders Overdijk en Hans van Leeuwen, die afgelopen zaterdag in Rotterdam nog door wisten te bekeren ten koste van BZC/Zuiderpark (0-1). Kagia ging overigens onderuit in bekerverband, na het verkwisten van een voorsprong tegen De Ster. Vanaf de stip ging het daarna mis.

De laatste dertig van het bekertoernooi bereiken deed ook LSVV ’70, door de amateurs van Sparta eronder te houden. Zo goed als het de Leidse studenten in de districtsbeker afgaat, zo moeizaam verloopt het in competitieverband. Daarin wachten Freek Jansen en de zijnen nog altijd op de eerste zege. Die zou er dit weekend wellicht kunnen komen, al zag het ontvangende Oegstgeest die zeker niet cadeau doen aan de hekkensluiter. De ploeg van Jerry Ubink staat er, met 5 ut 6 en een voorlopige elfde plaats, zelf namelijk ook niet al te florissant voor. Niettemin werd er de laatste drie competitiewedstrijden niet meer verloren en dat geeft de burger aan de Voscuyl moed.

Zwammerdam draait aardig mee en vindt zichzelf voorlopig terug op de vijfde plaats. Ook de ploeg van Rob de Lange kwam met succes in actie in bekerverband. In eigen huis werd eenvoudig afgerekend met SSS (3-0), met een hoofdrol voor Yassine el Mariani, die twee keer scoorde. Opgeteld bij de 2-0 winst op Kouderkerk mag geconcludeerd worden dat de groenhemden in prima vorm verkeren. SEV moet het volgende slachtoffer worden van de Zwammerdamse dadendrang, al is de club uit Leidschendam – de huidige nummer drie en volgens vele insiders de titelfavoriet – zeker geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. SEV ging twee weken terug voor het eerst dit seizoen onderuit.

DoCoS tenslotte, staat nog nipt in het linkerrijtje. Wil Nico van der Salm daar met zijn gevolg blijven, dan zal er op de eigen Morsch gewonnen moeten worden van BSC ’68. Zeker geen onmogelijke opgave, want de Benthuizenaren bevinden zich in de onderste regionen van de ranglijst en moeten dus te pakken zijn. Docos zal zich bovendien willen revancheren voor de zure nederlaag bij WDS, dat daarmee een aardige serie van drie Leidse winstpartijen op rij een halt toeriep. Hoewel de geboekte resultaten uit het verleden niets zeggen over de toekomst, moet nog wel worden vastgesteld dat DoCoS vorig seizoen bepaald geen vat kreeg op het fysieke BSC. Er werd met 0-4 verloren in Leiden en uit viel er met een 3-0 score ook weinig te lachen voor toen nog Joop Lankhaar en de zijnen.

Roodenburg ontvangt in Leiden-Noord Koudekerk en daarmee hebben we de nummers twaalf en vier te pakken. De ploeg van Patrick Heijmans valt vooralsnog tegen voor wat betreft het vergaren van de punten, maar in de laatste confrontatie bij UVS kwamen de blauw-zwarten wel prima voor de dag. De beloning, het werd 3-3, viel wat mager uit maar Heijmans en de zijnen hebben wel weer aanknopingspunten om te kunnen stijgen op de ladder. Bij winst op Koudekerk oogt de wereld in elk geval weer anders en is het gaatje nog maar twee punten. Koudekerk heeft vooralsnog een van de beste defensies en wil graag in de buurt blijven van de koplopers. Roodenburg versus Koudekerk staat doorgaans garant voor vuurwerk en niemnad verwacht dat het nu wel een keer saai zal worden. Vorig seizoen eindigde de tweestrijd in 2-2 in de Leidse Kooi.

ZONDAG

3A

Op zondag ontlopen onze vier regioploegen elkaar vooralsnog weinig. Hoogst genoteerd staat voorlopig Meerburg, op een vijfde plek, met negen uit zes. Daarmee voert het een brede middenmoot aan. Wellicht dat Ron de Roode en zijn mannen echter weer wat aan kunnen pikken bij de top, door zondag te winnen bij Kickers ’69 in Leimuiden. Ze zullen daarvoor de trefzekerheid van topscorer Mats van der Poel (8 goals), die daarmee de erfenis die Jelle Korbee achterliet aardig opvult, weer goed kunnen gebruiken. De Rijndijkers verloren twee weken terug de aansluiting door thuis het onderspit te delven tegen de kameraden uit Hoogmade, ofwel MMO.

Een plekje lager staat SJZ, dat na een dramatische seizoensstart – met nul uit drie – het lek boven lijkt te hebben. Uit de laatste drie wedstrijden werden liefst zeven punten gehaald, met onder meer zeges op Kickers ’69 en ASC. Ook de Zoeterwoudenaren hebben een aanvaller die met scherp schiet. Linksbuiten Daan Hoogbruin heeft er eveneens al acht in liggen. Wellicht weet hij dat totaal komende zondag verder op te vijzelen, als SJZ op bezoek gaat bij Teylingen. De Sassenheimers liepen twee weken terug tegen hun eerste nederlaag op, maar dat was gezien de tegenstander – het voorlopig ongenaakbare SV Hillegom – geen schande.

Vlak onder SJZ staat dan weer Voorschoten ’97, dat voorlopig zijn ambities om bovenin mee te draaien, niet waar weet te maken. Al moet daarbij aangemerkt worden dat de ploeg van Mo Bougrine al het hele seizoen geteisterd wordt door botte pech. Tegen UDO boekten de groengelen echter de tweede zege, afgelopen zaterdag (!) gevolgd door bekerwinst op WDS na een ware thriller (3-3 en winst na strafschoppen), met een (door werkverplichtingen) flink gemankeerd elftal bovendien. Thuis tegen DOSR hoopt Voorschoten de rehabilitatie verder door te kunnen zetten.

GOL Sport (6 uit 6) moet volgens trainer Taoufik Maatoug nog leren wedstrijden te winnen. Vaak zijn zijn handenbindertjes hun tegenstanders de baas, worden er talloze kansen gecreëerd, maar ontbeert het aan een stukje zakelijkheid, dat de Leidenaars dan uiteindelijk opbreekt. De bekerzege op Oliveo (5-2) heeft het zelfvertrouwen echter een behoorlijke boost gegeven en daar hoopt Maatoug tegen Nicolaas Boys de vruchten van te plukken. De club uit Nieuwveen deelt voorlopig de tiende plek met GOL Sport, dat echter graag zo snel mogelijk het linkerrijtje wil bestormen.