Degradatie spook_resultaatDegradatiespoken, nacompetities ofwel de bekende toetjes en strontkarren. M.a.w. de competities gaan de finale in en bij heel veel wedstrijden worden de belangen groter en groter. Zo ook in de derde klasse. Een gebruikelijk rondje langs de velden. Gaat Kagia op voor de titel? Weten regionale clubs zich te plaatsen voor de nacompetitie? Oegstgeest? Roodenburg, DoCoS of toch Koudekerk? Blijven LSVV’70 en Lugdunum behouden voor de derde klasse? En op zondag; gaat SJZ bijvoorbeeld het vege lijf redden? Kan Meerburg een eindsprint inzetten?

Zaterdag

3A:

Aan de Kikkerbeetstraat in Lisserbroek ontvangt Kagia zaterdagmiddag het zwakst presterende team in de zaterdag 3e klasse A. Sportief lijkt op voorhand een kansloze middag tegemoet te treden tegen hoogvlieger Kagia. De thuisploeg van Jerry Ubink vormt samen met DWO de grootste uitdagers voor lijstaanvoerder SEV, dat met 38 punten uit 17 wedstrijden haar naaste belagers nog altijd met drie punten achter zich laat. Daarbij dient te worden aangetekend dat de Kagianen in de winterstop een achterstand van acht punten aan de broek hadden. Kagia boekte afgelopen week nog een knappe 0-2 overwinning in en op Zwammerdam, door goals van Ruud Heuseveldt en Jelle Boot. Vooruitblikkend op de komende wedstrijd tegen Sportief zei verdediger Ferry Scholte toen: ,,Een wedstrijd die we worden geacht te winnen.”

Doordat het afgelopen zaterdag andermaal een thuiswedstrijd zag worden afgelast, heeft DoCoS nu het minst aantal competitiewedstrijden in de benen. Dat betekent dat, wat betreft het minste verliespunten, DoCoS zich op een virtuele vijfde plek in het klassement bevindt. Om daar ook daadwerkelijk te komen kan het jonge team zaterdag een belangrijke stap zetten. In het 3300 inwoners tellende Benthuizen is het sober presterende BSC ’68 de uitdager. Door een nauwe, maar tevens verrassende 1-2 zege bij Oegstgeest voorgaande zaterdag verschafte BSC zichzelf de nodige lucht en nam het afstand van de gevreesde ‘laatste vier’. Maar mocht DoCoS zaterdag zegevieren in het bescheiden dorp en daarmee haar eerste wedstrijd van de derde periode winnend afsluiten, dan moet het toch vooral omlaag kijken.

Een ploeg die BSC ’68 nadrukkelijk op de hielen zit is Lugdunum. De Leidse ploeg wil dolgraag van haar penibele positie op de ranglijst af (11e), en dient daarvoor zaterdag korte metten te maken met Oosterheem. Het Zoetermeerse Overheem bivakkeert op een voorlaatste plaats en zal dus flink aan de bak moeten op Sportpark Kikkerpolder II. Door een treffer in extremis op naam van middenvelder Nick van der Reijden bezorgde Lugdunum zich vorige week een kostbaar punt in de aloude Leidse derby tegen Roodenburg. Met veteraan André Botermans (40) als opvallende verschijning in de gelederen voor de rest van het seizoen maakt Lugdunum zich op voor een cruciale pot. In het voorgaande treffen tussen de twee weinig succesvolle teams werden de punten verdeeld: 1-1.

Een andere Leidse laagvlieger, LSVV ’70, lijkt een weinig rooskleurige zaterdag in het vooruitzicht te hebben. Zeker gezien de vorige ontmoeting met DWO, toen de Leidse studenten met 0-4 van de mat werden geveegd, wacht LSVV een lastige middag. Ondanks dat het de wedstrijd met slechts negen spelers voltrok, kende DWO weinig moeite met de ploeg van Wim Mugge. Beide teams kwamen afgelopen zaterdag wegens afgelastingen niet in actie, waardoor de elftallen weer zullen trappelen om aanstaande zaterdag in Zoetermeer de confrontatie aan te gaan. Via de wandelgangen is vernomen dat er een pittig en constructief gesprek heeft plaats gevonden bij het flamboyante gezelschap van Mugge. De schouders moeten eronder en de opkomst op de training moet rigoureus verbeteren.

Twee ploegen die zaterdag ook tegenover elkaar staan zijn Koudekerk en Roodenburg. Beide teams doen weinig voor elkaar onder en dat is ook af te lezen uit het resultaat van de voorgaande ontmoeting: 2-2. De Leidenaren sprokkelden vier punten meer dan de Koudekerkers, die op hun beurt beschikken over een positiever doelsaldo (+14 tegenover +8). Door de late tegentreffer van Lugdunum in de Leidse derby van afgelopen weekend verzuimde Roodenburg de afstand tot Koudekerk met nog twee punten te vergroten en zich daarmee te nestelen in de top vijf van het klassement. In en tegen Koudekerk wacht het team van Patrick Heijmans een nieuwe kans om aan te haken bij de subtop van de 3e klasse A. Koudekerk startte de derde periode overtuigend met een ruime overwinning in Noorden op Sportief.

Het extreem wisselvallige Oegstgeest reist zaterdag af naar Rijswijk, waar Semper Altius de opponent vormt. Doorgaans lijkt Oegstgeest beter te presteren tegen hoog geklasseerde teams, en daarom lijkt Semper Altius (4e) de ideale tegenstander om zich te revancheren voor de beschamende verliespartij van vorige week tegen BSC (1-2). In de vorige ontmoeting had Oegstgeest geen kind aan de Rijswijkers. Halverwege oktober walste Oegstgeest destijds over de toenmalig koploper heen (5-0). In de wedstrijd van aankomende zaterdag moet Oegstgeest het stellen zonder de vaste doelman Teun Guijt, hij incasseerde in de verloren wedstrijd tegen BSC ’68 een rode kaart.

Zondag

3A:

Meerburg lijkt op voorhand licht favoriet in de wedstrijd van aankomende zondag tegen Stompwijk. Het puntenverschil bedraagt slechts één in het voordeel van de Rijndijkers, maar het voorgaande duel in Stompwijk werd gewonnen door de pupillen van Nico van der Salm (1-2) en qua doelsaldo troeft Meerburg (+8) de bezoekende partij (+2) eveneens af . Wil Nico Van der Salm (volgend jaar DoCoS) zijn club een mooi afscheidscadeau bezorgen in de vorm van de derde periodetitel, dan is een nieuwe overwinning op Stompwijk zeer welkom. De derde periode werd in ieder geval goed afgetrapt. Mede door een treffer van Marcel Vondeling (31), die daarmee zijn rentree op de velden luister bijzette, won Meerburg eenvoudig van rodelantaarndrager DHL. Good-old Jelle Korbee trof maar weer eens tweemaal de roos en blijft klimmen in het topscorersklassement.

Evenals Meerburg treedt ook dorpsgenoot SJZ een thuiswedstrijd tegemoet. De Zoeterwoudenaren schoten weinig op met het gelijke spel van vorige week tegen DOSR (1-1). Doordat Oliveo wel het volle pond pakte (2-1 overwinning op Verburch), daalde SJZ een plek naar de 12e klassering in de 3e klasse A. Als SJZ weg wil komen van de alom gevreesde onderste vier plekken (11 t/m 14) is het gebaat bij een zege op het Delftse SEP, dat zondag op bezoek komt. In de voorgaande ontmoeting verloor SJZ nog tamelijk kansloos (4-1), eenvoudig zal het dus niet worden. Het goede nieuws voor Ronald Rosdorff en de zijnen is wel dat Hans Coret weer terug is, een absolute kwaliteitsimpuls.