De eerste prijs, een periodetitel, zal komend weekend worden vergeven. Wie gaan er met dit kleinood van tussen? En welke clubs moeten nu toch echt zien weg te komen uit de staart van de ranglijst? Jawel, tijd voor een wekelijks rondje langs de velden in de derde klasse.

Zaterdag

3A:

Na zeven speelrondes in de zaterdag derde klasse A, voert Floreant uit Boskoop de ranglijst aan. De siertelers zegevierden zesmaal, terwijl er één keer, ruim (5-0), werd verloren. De dit seizoen unieke prestatie van Koudekerk, hoopt Koudekerker Nico van der Salm met zijn DoCoS komende zaterdag dunnetjes over te doen. De Morschbewoners kunnen niet alleen zichzelf een goede dienst bewijzen, ook naaste belagers SEV en UVS zullen met een schuin oog de verrichtingen in Boskoop zaterdag in de gaten houden. De naderende achtste speelronde gaat namelijk uitmaken wie er met de eerste periodetitel aan de haal gaat. SEV heeft bij winst genoeg aan een remise in Boskoop, terwijl UVS gebaat is bij een zege voor DoCoS.

UVS grijpt nu al drie speelrondes op rij naast de volle buit, maar is wel nog steeds de enige ongeslagen ploeg in haar competitie. De gebroeders Overdijk en Hans van Leeuwen hunkeren naar een zege en lijken daarvoor de ideale tegenstander te treffen zaterdag op de Kikkerpolder. Onderschatting zal zaterdag echter wel voorkomen moeten worden om Gouda opzij te zetten. De Gouwenaars wonnen nog niet en delen de laatste plek met UVS’ buurman LSVV. Opvallend is dat UVS in alle drie de laatste wedstrijden een gelijkspel uit het vuur sleepte in de slotminuten. Gouda zal dus in ieder geval negentig minuten lang scherp moeten blijven om het de Leidenaren lastig te maken.

Op Sportpark Spoorlaan ontvangt Zwammerdam komende zaterdag Roodenburg. De thuisploeg kent een wisselvallige eerste periode van het seizoen, waardoor het zichzelf terugziet op de zesde stek van de ranglijst. Uitdager Roodenburg verkeert in een iets benardere situatie. De mannen van Patrick Heijmans en Henk Buyn zien alleen Gouda en LSVV onder zich. De ploeg uit Leien-Noord heeft echter wel een wedstrijd in te halen, nadat het duel met Koudekerk afgelopen weekend geen doorgang vond. Het is de vraag of de week ‘vrijaf’ Roodenburg, dat recent Leendert de Goeij aanstelde als nieuwe coach van het tweede, parten gaat spelen.

Oegstgeest dan, de club is niet waar het wil zijn met zes punten en de elfde plaats. Eén lichtpunt is er wel voor Jerry Ubink en zijn pupillen; na drie nederlagen verloren de Oegstgeestenaren niet meer. Maar of er daadwerkelijk sprake is van een opwaartse lijn aan de Voscuyl blijft koffiedik kijken. Na de eerste overwinning van het seizoen op bezoek bij CVC Reeuwijk, kwamen de geelroden afgelopen zaterdag niet verder dan een doelpuntloze remise tegen rode lantaarndrager LSVV. Oegstgeest lijkt afhankelijk van de grillen van middenvelders Joep Zenden en Bob den Hollander, terwijl die te vaak niet thuisgeven. Ondertussen is Ruben Reus in korte tijd verworden tot gezichtsbepalende speler bij de dorpsclub. Aan de hand van de nieuwbakken aanvoerder gaat Oegstgeest zaterdag op jacht naar punten, als het op bezoek gaat bij Koudekerk. De gastheren bezetten de vijfde plek met tien punten uit zes wedstrijden.

Tot slot het duel tussen LSVV ’70 en Kagia. Beide ploegen bevinden zich in het rechterrijtje. Eén ploeg lijkt dat gegeven weldra achter zich te laten. Kagia heeft na een zwakke competitiestart de weg omhoog gevonden en kan goede zaken doen op bezoek bij de Leidse studentenploeg van Freek Jansen. Aansluiting met de subtop lonkt voor de Lisserbroekers, terwijl LSVV elk punt zal omarmen, om maar van de kelder in het amateurvoetbal weg te blijven.

Zondag

3A:

Meerburg lijkt af te stevenen op een positieve balans aan het einde van de eerste periode. De manschappen van Ron de Roode wonnen vier keer, terwijl driemaal het onderspit werd gedolven. Op papier wacht nu de zwakste opponent in eigen huis. Alkmania veroverde slechts twee punten en reist daarom zonder veel verwachtingen af naar Sportpark Meerburg. De Veenders staan voor een fusie met SVOW en gaan in de toekomst wellicht verder onder de naam ‘Weteringse Boys’. De fusieperikelen lijken beide clubs geen goed te doen. Net als Alkmania, bungelt SVOW ook op de onderste stek van de competitie. Aan Meerburg de opgave om Alkmania verder in de problemen te drukken.

Na een fraaie zege op Nicolaas Boys, klom GOL Sport naar de zesde plek in het klassement. ,,Ik let meestal niet echt op tegen wie we spelen. We moeten gewoon zelf lekker voetballen”, zei smaakmaker aan de kant van de Leidenaren Mo Achahbar na afloop. Misschien is dat wel de juiste instelling voor GOL komende zondag. Want wie kijkt naar de ranglijst zal de kadeclub weinig kansen toedichten. Het ijzersterke Hillegom is dit weekend gastheer van GOL Sport. Na zeven wedstrijden toont de dorpsclub zich nog altijd schier onklopbaar. Afgelopen weekend won de bollenstreekclub nog met 0-2 bij ASC, een score die veel hoger had kunnen uitvallen volgens coach Bas Naber. De Hillegommers slikten pas drie tegendoelpunten in de zeven gespeelde competitiewedstrijden dit seizoen. Achahbar weet dus wat hem te doen staat, als hij toch stiekem voorbeschouwt op zondag.

Net als GOL Sport, wacht ook SJZ een zware klus. De Zoeterwoudenaren spelen doorgaans alleraardigst voetbal, maar wordt vaak toch de loef afgestoken. Zo ook afgelopen weekend, toen een 0-2 voorsprong bij Teylingen werd verkwanseld. De ploeg van Rob van der Wijngaard ging uiteindelijk met 5-2 de boot in op bezoek bij de titelpretendent. Wellicht dat een wat zakelijkere aanpak de kansen voor SJZ wat vergroot. Om niet te veel naar onder te hoeven kijken zijn punten broodnodig voor SJZ. Het in vorm zijnde MMO komt zondag kijken of er ook drie punten te halen vallen op Sportpark Haasbroek. Afgelopen zondag overtuigde de Hoogmaders zelden, en had het ook puntloos het veld kunnen verlaten, maar pakte het ‘gewoon’ de volle buit tegen UDO; 3-1.

Het Voorschoten ’97 van Mo Bougrine heeft nog geen stabiliteit weten te vinden. Een week nadat de Voorschotenaren overtuigend UDO opzij zette, verloor het op eigen terrein van DOSR. Terwijl in de spelersgroep speculaties opdoemen over terugkeer naar de tweede klasse, toont Bougrine zich realistisch en wijst hij naar de smalte van de selectie. Voorlopig bivakkeert Voorschoten ‘slechts’ op de negende positie en is er nog een hoop werk aan de winkel op Adegeest. Om te beginnen met het uitduel bij Nicolaas Boys. De gastheren uit Nieuwveen hebben eveneens wat recht te zetten na vier nederlagen op rij en maken zich dus op voor een interessante confrontatie.