RCL wil meer dan achtervolgen, maar zal dan wel de derde zege moeten pakken in de tweede klasse. De topper tussen SEV en UVS trekt ook veel aandacht, maar andere duels mogen er ook zijn in 3A op zaterdag. Ook zondag kan het weer leuk worden voor de ware voetballiefhebber. Komt er al meer tekening op de ranglijst? Een vooruitblik op de vijfde speeldag.

Zaterdag

2C:

In de poule van RCL is geen enkel team meer zonder puntverlies. Wel zijn vijf van de veertien clubs in de competitie nog ongeslagen. RCL is daar één van. Met twee overwinningen en twee gelijke spelen bezitten de Leiderdorpers een prima derde plaats. Door een rake kopbal van Thom Wijnalda een kwartier voor tijd trok RCL vorige week een zege uit het vuur op de Bloemerd tegen BVCB, dat net als RCL vorig seizoen uit de eerste klasse degradeerde. ,,We kwamen niet aan goed voetbal toe, we waren paniekerig en niet secuur. We hebben ons vanmiddag niet van onze beste kant laten zien. Ook hadden we nog het trauma van in de laatste minuut de wedstrijd verliezen. Dat is gelukkig niet gebeurd omdat we in de laatste fase lekker die bal bij de cornervlag konden houden. Volgende week uit bij Vitesse Delft moet het beter gaan, dat mag wel duidelijk zijn na deze matige vertoning”, zei verdediger Rick Hartevelt na afloop. Gastheer Vitesse Delft is gewaarschuwd. De Delftenaren konden afgelopen zaterdag pas voor het eerst een punt bijschrijven. Toen eindigde de uitwedstrijd voor Vitesse Delft bij Westlandia in een doelpuntloos gelijkspel. Laatste duel tussen de beide kemphanen in het historische Delft eindigde in een 1-2 zege voor de roodwitten.

3A:

Supporters van UVS zullen zaterdagmiddag vermoedelijk op het puntje van hun stoel zitten. De blauwwitten zijn na vier speelrondes namelijk gedeeld koploper en gaan zaterdag op bezoek bij die deler, SEV. De ploegen speelden nog niet tegen dezelfde tegenstander in de eerste vier wedstrijden, en dus valt er geen peil op te trekken hoe de teams zich tegen elkaar verhouden. SEV is tot noch toe het meeste op schot door al twintig keer het net te hebben laten bollen. UVS deed dat tot nu toe dertien keer, terwijl beide ploegen vier treffers incasseerden. UVS versloeg afgelopen zaterdag het sterk geachte Koudekerk op de Kikkerpolder (4-2), maar desondanks waren de geluiden achteraf overwegend kritisch van de staf en spelers zelf. Het zegt veel over het sportieve klimaat en de ambities van UVS. Of dit ook vertaald kan worden in voldoende fitheid na het Leidens ontzet kan nog wel eens bepalend zijn komende zaterdag in Leidschendam.

De ploeg die het linkerrijtje besluit is op dit moment Zwammerdam. De ‘hoofdzakelijk jonge en gretige spelersgroep’, zoals trainer Rob de Lange zijn selectie beschrijft, gaat zaterdag op bezoek bij Oegstgeest. Dat slechts één punt vergaarde in 360 minuten voetbal. Na drie verliespartijen op rij werd het eerste punt veroverd op bezoek bij WDS in Driebruggen. Beide clubs zien voor zichzelf een rol als subtopper in de derde klasse weggelegd. Voor Oegstgeest is een zege dus noodzakelijker om die ambitie na te streven. Vorig seizoen was ’Damme’ tweemaal te sterk. Oegstgeest trok aan het kortste eind met 2-0 en 4-2.

Een onvervalste Leidse derby vindt zaterdag plaats in de Mors. DoCoS ontvangt hekkensluiter LSVV. Twee ploegen met hun eigen verhaal. De gastheren herbergen zat talent, maar vinden daarin ook hun valkuil terug, het gebrek aan ervaring lijkt de ploeg van Nico van der Salm nog wel eens op te breken. LSVV heeft qua leeftijd over het algemeen meer ervaring in de gelederen. Een steeds wisselende samenstelling lijkt daar het grootste euvel. LSVV zal na het gewonnen punt tegen Roodenburg wederom een Leidse ploeg punten afhandig willen maken. Vorig seizoen leverde de Leidse twist tweemaal geen winnaar op.

Tot ongenoegen van coach Patrick Heijmans kwam Roodenburg zaterdag jongstleden niet verder dan een 2-2 gelijkspel op bezoek bij LSVV ’70. Op Sportpark Noord ontvangen de Leidenaren in de komende speelronde Floreant. De gasten uit Boskoop zijn sterk begonnen aan de competitie met drie overwinningen en één nederlaag tegen Koudekerk. Daarbij moet wel gezegd dat de overwinningen van de dorpelingen tegen tot dusver mindere goden in de wacht werden gesleept. Om niet tot die categorie te gaan behoren hoopt Roodenburg komend weekend weer een overwinning bij te schrijven.

Weinig mensen zullen voor aanvang van de competitie voorspeld hebben dat Kagia na vier speelrondes op een gedeelde laatste plek bivakkeert. Het aantal tegendoelpunten, 14 in getal, baart ook de nodige zorgen. Na een uitstekend seizoen was het een komen en gaan van spelers en trainers, tot nu toe nog niet in het voordeel van de oranjehemden. De Lisserbroekers snakken naar de eerste zege. Zaterdag wacht een nieuwe mogelijkheid als WDS op bezoek komt. Die ploeg heeft met zeven punten een betere start.

Zondag

3A:

Ondanks dat het er lange tijd niet naar uitzag, won Meerburg afgelopen zondag ruim van GOL Sport (5-1). De Rijndijkers staan nu voor een ontmoeting met promovendus ASC in Oegstgeest. De Oegstgeestenaren begonnen met een zo goed als ongewijzigde selectie aan het nieuwe seizoen in de derde klasse. Knap was dan ook de seizoenouverture waarin ASC het Veense Alkmania opzij zette (3-1). Daarna pakte ASC nog een punt tegen mede-promovendus Kickers (3-3). Het meest recent kreeg de eliteclub een fors pak slaag van het meer gelouterde Van Nispen (7-1). Meerburg hoopt te profiteren en een nieuwe klap te kunnen uitdelen. Niet in de laatste plaats omdat Ron de Roode en de zijnen dolgraag meewillen in de kopgroep.

Dorpsgenoot SJZ wekte vorig seizoen indruk in de nacompetitie door met een fris en jeugdig elan een plek in de derde klasse veilig te spelen. Na vier speelrondes zijn de Zouterwoudenaren er nog niet in geslaagd het beloftevolle spel dat het bij tijd en wijle tentoon spreidt een goed gevolg te geven. Afgelopen zondag was het daar wel ontzettend dichtbij, maar het was Voorschoten ’97 die in blessuretijd twee punten door de neus van Rob van den Wijngaard boorde. Een nieuwe kans op een zege wacht zondag tegen Kickers ’69. Let wel: in Leimuiden. SJZ moet nog steeds laten zien dat het geen last heeft van een uitsyndroom; vorig (en dit) seizoen pakte het nimmer een overwinning buitenshuis in competitieverband.

GOL Sport lijkt met een heel ander syndroom te kampen, evenals in het vorige seizoen lijken de Leidenaren grillig en wisselvallig. Alkmania en Kickers werden tot dusver aan de zegekar gebonden, terwijl verloren werd tegen Meerburg en MMO. Zondag maakt GOL zich op voor een weerzien met UDO. De twee ploegen kwamen elkaar vorig seizoen ook al twee keer tegen, toen nog in de vierde klasse. De Leidse ploeg verloor bij UDO in blessuretijd met minimale cijfers (1-0), maar wist in eigen huis tamelijk eenvoudig te winnen (3-1). Dat gebeurde destijds onder aanvoering van Otmane Mouhyieddine, de begaafde voetballer (tegenwoordig Ter Leede) nam de gehele productie van Leidse zijde voor zijn rekening. Bij GOL Sport moeten er zondag nieuwe helden opstaan om UDO te verslaan. De geen-zwarten smaakten het genoegen om j.l. zondag de eerste driepunter te pakken. DOSR ging met een 3-1 nederlaag en de staart tussen de benen huiswaarts.

Tot slot Voorschoten ’97. De ploeg van de sympathieke Mo Bougrine daalde af uit de tweede klasse en begon vol goede moed aan een frisse start in een divisie lager. Al twee keer moesten de Voorschotenaren echter hun meerdere erkennen in een opponent. Hillegom bleek veel te sterk (0-4), terwijl Kickers ’69 met een nipte zege aan de haal ging op Adegeest (0-1). Komende zondag wacht een nieuwe kans om punten te veroveren op eigen terrein. Uitdager is dan het sterk begonnen Van Nispen. Kan de Adegeest-formatie gaan stijgen of komt er weer een moeizaam seizoen aan?