voorbeschouwing derde klasseenoeg met de ‘nuttige’ oefenpotjes en bekerwedstrijdjes: vanaf dit weekend gaat het weer om het echie. Met in de derde klasse, zowel op zaterdag als op zondag, meteen flink wat mooie affiches. Een wekelijkse vooruitblik.

Zaterdag

In 3A is de Leidse derby tussen Roodenburg en Docos natuurlijk een blikvanger. De ploeg uit Leiden-Noord strandde afgelopen seizoen in de eerste ronde van de nacompetitie, in het tweeluik met Zestienhoven, versterkte zich afgelopen zomer aardig en trainer Patrick Heijmans wil deze jaargang dan ook opnieuw hoge ogen gooien. De Morsbewoners kenden, als jonge zaterdagvereniging, een wisselvallig debuutseizoen. Het begin was stroef, maar uiteindelijk greep de equipe van Joop Lankhaar op het nippertje naast een periodetitel. Inmiddels staat ‘good old’ Nico van der Salm voor de groep. Het vertrek van Maik Groote (RCL) is een aderlating, maar daar staat de doorstroming van flink wat eigen jeugd en spelers van de opgeheven zondagtak tegenover.

Minstens zo in het oog springend is het duel tussen SEV en Kagia, een reprise van de voor de Lisserbroekers zo dramatisch verlopen kampioenswedstrijd van afgelopen seizoen. Daarin gaf Kagia tegen negen Leidschendammers een 2-1 voorsprong uit handen, waardoor de twee rivalen gelijk eindigden en ook DWO zich op de slotdag nog op de gedeelde eerste plaats kon nestelen. In een halve competitie eigende de ploeg uit Zoetermeer zich de titel toe. Het uitgebluste Kagia ging nog wel de nacompetitie in, maar daarin moest het diep buigen voor Zevenhoven. Jerry Ubink keerde de Kagianen de rug toe en vertrok naar Oegstgeest. Inmiddels staat Anton Wijsman aan het roer en onder zijn vleugels willen de oranjehemden dit seizoen alsnog de stap omhoog zetten.

Zijn voorganger neemt het met Oegstgeest op tegen BSC ’68. Een thuiswedstrijd waarin de Voscuylbewoners meteen de volle mep zullen willen halen. Vorig seizoen eindigde de ploeg, toen nog gecoacht door Rob van den Wijngaard (nu SJZ), als vijfde en daarmee piste het net naast de pot. De ambitie is om dit seizoen wel een periode te pakken en de eerste klap is alvast een daalder kwijt.

Een ander interessant treffen in 3A is dat tussen Zwammerdam, dat zich ook aansloot bij de Leiden Amateurvoetbal-familie, en UVS, dat vanaf dit seizoen – na honderd jaar zondagvoetbal – alle pijlen op de zaterdagafdeling richt. Bij de gepromoveerde Leidenaars hebben de broers Arnold en Marcel Overdijk de touwtjes in handen, bijgestaan door Hans van Leeuwen. Vanuit de zondagselectie sloot een aantal bekende gezichten aan, waarvan Bart Jan Neuteboom en William van Vliet de meest aansprekende namen zijn. Ook Rob van der Plaat (SJC) keerde terug op de Kikkerpolder. Rob de Lange begint in Zwammerdam met de plaatselijke VV aan zijn tweede seizoen. De club vocht enkele seizoenen met succes tegen degradatie, maar ontpopte zich onder voormalig jeugd- en interim-hoofdtrainer van ARC tot een degelijke subtopper en hoopt zich dit seizoen te mengen in de top-5. Zwammerdam vond het net makkelijk in de voorbereiding en lijkt niet op te gaan voor een figurantenrol. Het eerste succes is al binnen met het bereiken van de volgende ronde voor de beker.

Bij LSVV ’70, traditioneel pendelend tussen derde en vierde klasse, zal het dit seizoen even wennen zijn: geen Wim Mugge meer op de bank. ‘El Mosquito’ is trainer in ruste en zijn vertrouwde plekje op de bank is overgenomen door Freek Jansen. De nuchtere studenten versterkten zich behoorlijk, met Docos-spelers Jochem de Graaf en Gerben Groenendijk als voornaamste aanwinsten. Daar tegenover stond het vertrek van spelmaker Geert-Jan Jonk, die niet op één lijn zat met de clubleiding en het technisch hart. De resultaten in de bekercompetitie zijn desondanks bemoedigend en CVC Reeuwijk moet zaterdag het eerste slachtoffer worden van de Leidse dadendrang.

Koudekerk tenslotte, neemt het op tegen Floreant. Het afgelopen seizoen ging voor de mannen van Alex Redel als een nachtkaars uit, maar ook aan de Gruttolaan geldt: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Koudekerk moet het dit seizoen wel stellen zonder Joep van Tulder, die naar afdelingsgenoot Oegstgeest toog. De spits had een aanzienlijk aandeel in de 71 (!) doelpunten die de rood-wit-blauwen het voorbije seizoen maakten en waarmee het zich – samen met SEV – tot meest productieve ploeg van 3A kroonde. De 59 tegendoelpunten baarde Redel echter zorgen en achterin zal het dit seizoen dan ook beter moeten, willen de Koudekerkers zich mengen in de strijd om de prijzen.

Zondag

Ook de zondagse derde klasse barst van de regioploegen. Nieuwkomer GOL Sport is er daar één van. Aan de Boshuizerkade barst de debutant op dit niveau van de ambities. De ploeg van Taoufik Maatoug ontvangt op de eerste speeldag op het eigen South Park MMO uit Hoogmade, dat vorig seizoen in de nacompetitie nipt promotie misliep. De Leidenaars moeten het klaren zonder de uitblinker van vorig seizoen, Otman Mouhyiedinne, die met zijn sterke spel een transfer naar hoofdklasser Ter Leede verdiende. Het lijstje met versterkingen mag er echter ook zijn en Maatoug vindt dan ook dat zijn ploeg minimaal op een periodetitel moet inzetten, mits alle neuzen dezelfde richting op staan.

Meerburg zag Nico van der Salm naar Docos vertrekken en kreeg daar Leidenaar Ron de Roode, van buurman Stompwijk ’92, voor terug. Veteraan Jelle Korbee hing de kicksen aan de wilgen en zijn inbreng zal in Zoeterwoude node worden gemist. Met Mats van der Poel (UVS) en Ramon Weijers (Football Factory) lijken de Rijndijkers dat verlies aardig te hebben opgevangen. Voor de beker werd weliswaar twee keer verloren, maar dat gebeurde eervol tegen tweedeklassers RCL en Zevenhoven. Een garantie voor een goede afloop in de seizoensouverture, uit bij Teylingen, is dat echter niet.

Bij dorpsgenoot SJZ kijken ze na een uiterst moeizaam seizoen, waarin degradatie angstvallig dichtbij kwam, voorzichtig omhoog. Ronald Rosdorff (Bernardus) trok de deur van de Haasbroek na drie jaar achter zich dicht, maar die werd door de club weer wijd open gezet voor kameraad Rob van den Wijngaard (Oegstgeest). De nieuwe eindverantwoordelijke beschikt – mede door het afzwaaien van een aantal oudgedienden – over een jonge, grillige maar uiterst talentvolle spelersgroep en hoopt dat het aanwezige potentieel dit seizoen leidt tot mooie dingen. Te beginnen aanstaande zondag, op bezoek bij (volgens de kenners) kampioenskandidaat SV Hillegom, dat met Frank de Groot (Ter Leede) en Jeroen Dedel (FC Lisse) zelfs topklasse-ervaring in huis haalde.

Een mogelijke uitdager van de Hillegommers vormt wellicht Voorschoten ’97, dat ook uit de tweede klasse degradeerde. En dat nota bene met een neutraal doelsaldo. Scorend vermogen, dat is wat de ploeg van Mo Bougrine toch hoofdzakelijk opbrak. Maar met de terugkeer van Mike Nikic – een garantie op doelpunten – en de komst van Michael Kers (Te Werve), die eerder al op Adegeest actief was voor de zaterdagselectie, lijkt dat dit jaar wel snor te zitten. Zondag wacht een eerste testcase, thuis tegen promovendus Kickers ’69.