VVO Kou 2 resultaatHet is nog niet erop of eronder, maar voor de meeste clubs wordt het nu wel menens. Meedoen voor de titel, afhaken, gaan voor een periode, het degradatiespook vaarwel zeggen of juist ‘verwelkomen’. Het gaat ergens om, dat is duidelijk. Een rondje langs de velden van DoCoS, Kagia, Koudekerk, Oegstgeest, LSVV’70, Roodenburg, Lugdunum, Meerburg en SJZ.

Zaterdag
3A:

In de 3e klasse kan men de borst opmaken voor een nieuwe periode. De derde periode vangt zaterdag aan met onder meer een thuiswedstrijd voor DoCoS. Nummer twee DWO komt op bezoek. DoCos zag afgelopen zaterdag de thuiswedstrijd tegen Kagia andermaal afgelast worden . De gasten uit Zoetermeer speelden wel en lieten nog dure punten liggen op de Voscuyl tegen Oegstgeest (2-0 verlies). Na twee nederlagen op rij en daarmee het verliezen van de koppositie, zullen de blauw-witte gasten tegen DoCoS het een en ander recht willen zetten. De ploeg van Joop Lankhaar is gewaarschuwd en ook nog steeds de voornaamste kandidaat om de tweede periode te pakken! Eerder werd het overigens 3-0, maar toen was DoCoS nog een groentje in de derde klasse. Dat lijkt al een eeuwigheid geleden.

De ploeg die profiteerde van de misstappen van DWO is SEV, dat het opneemt tegen LSVV ’70 op Sportpark Kikkerpolder II. Bijna vijf maanden geleden in de heenwedstrijd, versloeg de huidige lijstaanvoerder het in zwaar weer verkerende LSVV met 5-2. De Leidse studenten staan kortom voor een loodzware opgave op jacht naar de eerste overwinning van het huidige kalenderjaar. Trainer Wim Mugge geeft er momenteel geen stuiver op. ,,Er wordt niet of nauwelijks getraind en dat blijft in deze klasse niet zonder gevolgen. Maar ja, als de spelers zich daar niet druk om maken…moet ik dat nog wel doen dan?”

Net onder de bovenste plaatsen is het dringen geblazen. Wil Oegstgeest het tot nog toe wisselvallige seizoen glans geven, dan is het gebaat bij een overwinning komend weekend tegen BSC ’68. Dankzij een treffer van Roy Dijkstra won het equipe van Rob van den Wijngaard eerder dit seizoen nipt in Benthuizen (0-1). Mocht Oegstgeest (momenteel 4e) wederom zegevieren, dan loopt het sowieso uit of in op directe concurrentie. Nummers 3 en 5, Kagia en Zwammerdam, ontmoeten elkaar namelijk zaterdag op de thuisbasis van laatstgenoemde. Om in het spoor van SEV en DWO te blijven moet de ploeg van Jerry Ubink winnen van Zwammerdam. Dat beide teams in de ranglijst weinig voor elkaar onder doen, is niet af te lezen uit het resultaat van de eerste ontmoeting. Toen boekte Kagia in eigen huis een comfortabele zege: 5-1.

Ook Koudekerk zal met een goed gevoel terugdenken aan het vorige treffen met haar tegenstander van komende zaterdag. De ploeg van Alex Redel walste toen letterlijk over Sportief heen (9-1). De hekkensluiter verkeerde op dat moment in een barre positie met nul punten op de teller. Inmiddels sprokkelde Sportief door drie overwinningen negen punten bij elkaar, en heeft het nog zicht op lijfsbehoud. Zo eenvoudig als in de voorgaande editie lijkt Koudekerk het daarom niet te gaan krijgen.

Beeld uit de heenwedstrijd: Roodenburg langs mat Lugdunum
Beeld uit de heenwedstrijd: Roodenburg langs mat Lugdunum
Tenslotte staat er ook nog een kraker op het programma in de sleutelstad. Roodenburg is gastheer van Lugdunum, een strijd die in het verleden dikwijls werd uitgevochten. Veelal een strijd met volgepakte tribunes. Dat zal nu vast anders zijn, maar een bezoek aan Leiden-Noord lijkt toch gerechtvaardigd. Roodenburg won van Oosterheem afgelopen weekend en dat met afgetekende cijfers. Mede door dat resultaat gloort er weer hoop bij Patrick Heijmans en de zijnen. De nacompetitie is nog niet uit het hoofd gezet. Of Lugdunum nacompetitie zal gaan spelen, is ook nog verre van duidelijk. Helaas voor de kikkers wordt dan wel bedoeld nacompetitie om niet verder af te dalen. Het hoogst haalbare lijkt de tiende stek en dat zou betekenen dat de roemruchte club bewaard zal blijven voor de derde klasse. Het spelen van p/d duels behoort echter ook tot de mogelijkheden en rechtstreekse degradatie is zelfs ook niet ondenkbaar. Bij Roodenburg wordt er wekelijks geschoven vanwege blessures en schorsingen, terwijl de mannen van Hennie de Klerk het in elk geval zullen moeten doen zonder Peter du Prie, juist een speler die zijn ploeg op sleeptouw kan nemen. Roodenburg was eerder met 1-3 te sterk. Maandag ruimschoots aandacht voor deze wedstrijd in de Nabeschouwing van de Week.

Zondag
3A:

Op zondag trapt Meerburg de derde periode af met een op het oog eenvoudige uitwedstrijd. De Zoeterwoudenaren lijken torenhoog favoriet voor de confrontatie met DHL. De thuisploeg bevindt zich immers met tien punten op de laatste plek van het klassement. Met 28 punten uit zeventien wedstrijden bezit Meerburg de vijfde plek op de ranglijst van de 3e klasse A. Wanneer nummer twee Den Hoorn zondag voor een stunt zorgt en wint van Lisse, dat de ranglijst aanvoert, ligt het bovenin weer helemaal open. In het gunstige scenario dat zowel Den Hoorn als Meerburg zondag de volle buit veroveren, bedraagt het gat voor de ploeg van Nico van der Salm nog vijf punten tot de koppositie. Feit blijft dat de Rijndijkers de voorbije periode het nodige hebben laten liggen en niet in de juiste shape waren. Een eindsprint is dus vereist voor het meedingen naar een prijs.

Dorpsgenoot SJZ heeft hele andere zorgen aan het hoofd. Na de bejubelde zege in de derby (5-2) tegen Meerburg, verloor het team van Ronald Rosdorff een week later van MMO, waardoor de positie in de stand nog altijd wankel is. Zondag wacht een belangrijke krachtmeting met middenmoter DOSR. In Roelofarendsveen kan SJZ, dat 11e staat, zichzelf lucht verschaffen door drie punten weg te snaaien. Terugblikkend op de eerdere confrontatie tussen de twee elftallen dit seizoen, zal dat geen simpele klus worden voor SJZ. DOSR trok toen met 1-3 aan het langste eind. Vorig seizoen verliep de uitbeurt van SJZ in de Veen wel crescendo: 1-4. In dit seizoen keerden de Zoeterwoudenaen evenwel al zeven keer met een sip gezicht huiswaarts. SJZ pakte pas één punt op vreemde bodem.