voorbeschouwing derde klasseAls het zo doorgaat als in het tempo van de voorbije weken dan speelt Kagia volgend seizoen weer in de tweede klasse, van waaruit vorig seizoen werd gedegradeerd. De ploeg van Jerry Ubink komt elke week dichterbij de koploper en is misschien wel het beste in shape. Op zondag wordt er in Zoeterwoude geleefd tussen hoop en vrees. Kan Meerburg zich de nacompetitie inspelen en weet SJZ onderin de dans te ontspringen? Een rondje langs de velden met het oog op de twintigste speelronde.

Zaterdag

3A:

De titelstrijd in de zaterdag 3e klasse A is er één om je vingers bij af te likken. Drie ploegen zijn volop in de race voor het kampioenschap, te weten SEV, DWO en Kagia. Doordat lijstaanvoerder SEV afgelopen weekend twee punten liet liggen in eigen huis tegen subtopper Zwammerdam, naderden directe achtervolgers DWO en Kagia tot op één punt. In tegenstelling tot SEV wist Kagia wel te winnen in de laatste speelronde. De Lisserbroekers maakte korte metten met het armetierige Sportief. Met een klinkende 8-1 zege liet Kagia geen spaan heel van de hekkensluiter. Om de titeldroom luister bij te zetten weet de ploeg van Jerry Ubink wat het te doen staat, als het zaterdag op bezoek gaat bij middenmoter Roodenburg. Na het enigszins fortuinlijke gelijkspel tegen Lugdunum ging de club uit Leiden-Noord afgelopen zaterdag flink onderuit in en tegen Koudekerk. Het heeft dus iets recht te zetten. In de voorgaande ontmoeting tussen Roodenburg en Kagia hielden de teams elkaar in evenwicht: 2-2.

Op Sportpark de Voscuyl staan Oegstgeest en DoCoS komende zaterdag tegenover elkaar. Qua verliespunten staan de ploegen op gelijke hoogte. Daar DoCoS twee wedstrijden minder heeft gespeeld bedraagt het verschil dus zes punten in het voordeel van Oegstgeest. De thuisploeg van vertrekkend coach Rob van den Wijngaard verzuimde voorgaande zaterdag in Rijswijk tegen nummer vier Semper Altius, over diezelfde club, te stijgen in de ranglijst. Momenteel deelt het team, met linkeraanvaller Roy Dijkstra weer in de gelederen, de vijfde stek met Zwammerdam. Drie clubs volgen daar vlak achter, waaronder dus DoCoS. Afgaande op het resultaat in de heenwedstrijd, toen Oegstgeest vrij eenvoudig won (2-5), vormen de Leidenaren wel een team dat het wisselvallige Oegstgeest ligt. DoCoS moet zich echter revancheren van de ATV-dag bij BSC’68. De formatie van Joop Lankhaar ging er met 3-0 vanaf.

Koudekerk kan de laatste tijd flink juichen. Lonkt de nacompetitie?
Koudekerk kan de laatste tijd flink juichen. Lonkt de nacompetitie?

Eén van de clubs die eveneens in de middenmoot bivakkeert is Koudekerk, dat op bezoek gaat bij laagvlieger Oosterheem. Waarschijnlijk zullen de bookmakers geen al te hoge quote voor een overwinning van de bezoekers verstrekken. Koudekerk is torenhoog favoriet voor de zege. Alex Redel en zijn mannen kwamen voortreffelijk uit de startblokken van de derde periode met twee simpele zeges (1-5 en 4-1). Een periodetitel zit dus misschien nog wel in het vat voor de dorpelingen. In Zoetermeer tegen Oosterheem kan Koudekerk haar ongeslagen status in de derde periode verder uitbouwen. Sinds ‘mensenheugenis’ wonnen de gastheren al geen duel meer. Oosterheem kampt met een te smalle selectie voor de derde klasse.

Terwijl het wederom een zonnige voetbalmiddag lijkt te worden zaterdag, pakken donkere wolken zich samen boven LSVV ’70. Alles zal uit de kast moeten worden getrokken om van de alom gevreesde onderste drie plekken weg te komen. Met de twaalfde plek in bezit, koerst de Leidse studentenvereniging nu af op nacompetitievoetbal. Uitgerekend op het moment dat LSVV de punten het hardst nodig heeft, steekt de tegenstander van komende zaterdag BSC ’68 in blakende vorm. Na bij Oegstgeest nog enigszins gelukkig als winnaar van het veld te zijn gestapt (1-2), bond het DoCoS afgelopen weekend eenvoudig aan de zegekar: 3-0. De mannen van Wim Mugge gingen met veertien punten de winterstop in en aan dat aantal werd nog geen punt toegevoegd. Interim-coach Freek Jansen: ,,Het is natuurlijk hetzelfde rijtje geweest als in de heenronde. Onze tijd moet nu weer gaan komen. Tegen DWO verloren we nipt en misschien zelfs onnodig dus we zijn nog niet gezien.”

Het zicht op de veilige haven is wat troebel, want het gat tussen LSVV en nummer 11 Lugdunum is niet te slechten met slecht één overwinning. Lugdunum zal dolgraag verder, dan de vier punten nu, afstand willen nemen van LSVV ’70. Daarvoor wacht het zaterdag geen eenvoudige opgave, wanneer het afreist naar Rijswijk voor een krachtmeting met Semper Altius. De huidige nummer vier bleef op de Kikkerpolder nog steken op 1-1. De kikkers verschaften zich wat ruimte in de twee laatste wedstrijden, maar moeten voorlopig vormbehoud tonen om verder weg te geraken uit de gevarenzone.

Zondag

3A:

Met nog zeven wedstrijden te spelen heeft Meerburg zondag de kans om het gat met koploper FC Lisse tot zeven punten te verkleinen. Hoewel de titelaspiraties in de koelkast staan, weet je het maar nooit in de finale van de competitie. Spanning bij koplopers op een aanstaande titel kan immers verkrampen. Doordat de geelblauwen afgelopen weekend Alkmania klopte met minimale cijfers (0-1) en Meerburg zelf Stompwijk op 2-2 hield, steeg het naar de derde plek op de ranglijst. Lisse staat fier aan kop met zeven punten meer dan achtervolger Den Hoorn en dus tien meer dan nummer drie Meerburg. In de bollenstreek wacht dus een zware opgave voor Nico van der Salm en zijn mannen. Koploper FC Lisse verkeert in goede vorm, getuige het feit dat de laatste vier wedstrijden allen in een zege eindigden. Meerburg wil hoe dan ook graag minimaal nacompetitie spelen. Aan de Rijndijk werd het 2-2.

SJZ bewees zichzelf een grote dienst afgelopen zondag door tegenstander SEP aan de kant te zetten (2-1). De groenwitten bungelen nog altijd in de onderste regionen, momenteel op de 12e plek, die nacompetitie voor lijfsbehoud vereist. Maar de kans dat daar zondag verandering komt is zeer reëel. Ronald Rosdorff en zijn equipe reizen dan af naar Delft, waar hekkensluiter DHL vecht voor haar laatste kansen. Mocht SJZ, net als in de voorgaande editie (toen het liefst 7-2 werd), drie punten veroveren, dan kan het zomaar stijgen naar de tiende plek. Concurrenten Van Nispen en Oliveo voelen de hete adem van de nek en hebben net als SJZ de punten hard nodig.