voorbeschouwing derde klasseFraaier had de competitie-indeling niet kunnen worden opgesteld. Uitgerekend op de laatste wedstrijddag gaan de twee beste ploegen uitmaken wie de titel mag opeisen na een nek-aan-nek-race. Kagis is thuis gastheer van SEV en dat is logischerwijs veruit de boeiendste pot van speeldag 26. Uiteraard ook een wekelijks overzicht van alle wedstrijden van onze regionale clubs, aangesloten bij onze website. Vervolgens staat er ook nog een compleet overzicht op het menu van alle klassen met daarin de ontknopingen op een rijtje. Blijf de website dus volgen!

 
Zaterdag
In Lisserbroek zal het zaterdag druk worden. De inzet mag duidelijk zijn. De winnaar van de titanenstrijd tussen de Lisserbroekers en Leidschendammers mag zich de kampioen noemen. Mocht dat Kagia worden dan heeft de aanwezigheid in de derde klasse slechts een jaar geduurd. Na een imposante inhaalrace moest Kagia immers vorig seizoen capituleren in de nacompetitie en de tweede klasse verlaten. Dit wel met de borst vooruit. Nu is diezelfde klasse dus weer dichtbij, maar vanzelfsprekend ruikt ook SEV kansen. Eerder dit seizoen scoorden de ploegen er flink op los. SEV won met 5-3 en dat was in een fase dat Kagia achterop raakte. Paniek bleef uit na de winterstop en Kagia bleef keurig in de wachtkamer om te zien hoe de concurrentie, niet enkel SEV maar ook DWO bleef het gehele seizoen in de buurt of eigenlijk meer boven Kagia bivakkeren, uiteindelijk ‘betonrot’ kreeg. De achterstand slonk en het geloof bij de Kagianen nam hevig toe.

Kagia en SEV hebben 54 punten en ontlopen elkaar vrijwel niets qua doelsaldo. Dat doet echter niet ter zake: enkel de zege telt zaterdag. Op eigen veld behaalden de mannen van Jerry Ubink tot dusverre zevenentwintig punten. Alleen DWO deed het nog beter. SEV kan in uitduels de beste scores overleggen en verloor pas tweemaal. Toch komt SEV niet overtuigend over in de voorbije weken en Kagia wil niets liever dan revanche halen voor de eerder geleden nederlaag. Bij een gelijkspel kan DWO nog op gelijke hoogte komen en eindigen er drie clubs op een gedeelde eerste plaats. Mocht Kagia verliezen dan kan promotie nog steeds worden afgedwongen via de nacompetitie. Bij de thuisploeg is het meespelen van de bijna altijd scorende en tevens afzwaaiende Ruter Goudriaan nog onzeker vanwege een blessure.
DWO werd al even aangestipt. Die ploeg kan dus ook nog aanspraak maken op de titel, maar zal dan in elk geval moeten winnen van en bij Koudekerk. Die ploeg is klaar, maar wil ongetwijfeld met opgeheven hoofd afsluiten. Tegen SEV, in speelronde 25, toonden de mannen van Alex Redel aan absoluut mee te kunnen met de toppers, maar dat dan wel voorlopig gedurende een deel van de wedstrijd,. Een 0-2 score werd verspeeld en SEV kwam at the end bovendrijven met een 3-2 einduitslag als pijnlijke herinnering voor de Koudekerkers na een uitermate zwak vervolg van de eerste helft. Koudekerk is nu negende, maar kan nog enigszins stijgen. De withemden eindigden vorig seizoen als achtste, maar nu staan er al zes punten meer op het telraam.
Roodenburg is heel dichtbij een plaats in de nacompetitie. Een overwinning op Zwammerdam in Leiden-Noord moet die plek veilig stellen. ‘Damme’ staat pal achter de formatie van Patrick Heijmans, maar wel op een achterstand van zeven punten. Dit omdat de aanstaande bezoekers van Roodenburg de laatste tijd niet of nauwelijks nog tot winst komen. De Leidse ploeg nestelde zich lange tijd in de middenmoot, maar door een uitstekend eindschot ontdeed de ploeg zich van het predicaat van grijze muis.
Voor Oegstgeest zit er niet meer in dan dat, want in de eindfase van de competitie lijkt de rek er volledig uit. Zo werden recent kansloze nederlagen geleden tegen Lugdunum en Kagia. Toch moet de formatie van Rob van den Wijngaard in staat worden geacht om het seizoen met winst af te sluiten. Sportief is namelijk de tegenstander en die ploeg is al veroordeeld tot het volgend seizoen spelen in de vierde klasse. Bij een driepunter kan de nummer zeven nog een sprongetje maken naar de vijfde plaats. In de eerste confrontatie won Oegstgeest kinderlijk eenvoudig met 7-0.
DoCoS eindigt het seizoen bij Semper Altius. Ook deze twee ploegen kunnen zich nog wat verbeteren op de ranglijst, maar dat kan echter ook de andere kant op gaan. Voor de Leidse ploeg zal het seizoen toch wel geslaagd blijven, hoewel het ternauwernood missen van een periodetitel toch wel even aankwam bij Joop Lankhaar en de zijnen. DoCoS toonde zich dit seizoen wel flink trefzeker. Op twee ploegen na scoorden de Morsbewoners de meeste goals in 3A. Zo werd Oosterheem in de afgelopen speelronde met 13-1 tot moes gespeeld. Een historisch hoge score voor een ploeg, die zich volgend jaar wellicht nog wat meer kan gaan bemoeien met een periodetitel.
LSVV’70 lijkt zich op de valreep veilig te spelen en dat willen de mannen van Wim Mugge weten. Wanneer er zaterdag wordt afgerekend met Oosterheem, en die kans lijkt aanzienlijk gezien het verweer of meer het ontbreken daarvan van die ploeg tegen zoals gezegd DoCoS, zal er weer een sloep gaan varen door de Leidse grachten. Lijfsbehoud staat namelijk gelijk aan een kampioenschap bij de studentenploeg, omdat zij zich eigenlijk verbazen over het feit dat handhaving in de derde klasse haalbaar is zonder al te intensieve of frequente trainingsarbeid. Voor trainer Wim Mugge zou het in elk geval een gepast afscheid impliceren, want de veldheer van de Kikkerpolder zit nu werkelijk voor het laatst op de bank bij, zo mogen we dat wel stellen, ‘zijn’ club voor het leven. De langstzittende trainer vindt het welletjes. Hij lijkt dus afscheid te gaan nemen met handhaving. ,,En dat had ik niet verwacht, want we leken lange tijd af te stevenen op de vierde klasse. Wel blijft het jammer dat Lugdunum drie punten in mindering heeft gekregen. Dat had van mij niet gehoeven, maar aan de andere kant…., daar kan ik niets aan doen.”
Lugdunum is dus vrijwel zeker verplicht om uit te gaan komen in de nacompetitie om zich ook veilig te spelen. Er bestaat nog een minieme kans dat het anders loopt, maar dan zal BSC’68 in elk geval moeten worden verslagen en dat is volgens trainer Hennie de Klerk nou net niet een tegenstander die Lugdunum erg ligt. Maar mocht het fout gaan dan is de weg naar de derde klasse nog niet afgesloten. Een omweg zal dan moeten leiden tot handhaving. De drie punten in mindering hakten er in bij de kikkers, maar een overwinning bij DWO afgelopen zaterdag had nog soelaas kunnen bieden. Het werd echter 6-0 en cijfers liegen nu eenmaal niet.
Zondag
Meerburg maakte er een show van tegen Den Hoorn. Niet enkel was het de laatste thuiswedstrijd van topper Jelle Korbee met alle franje van dien, maar de ploeg van Nico van der Salm deed binnen de lijnen ook aan klantenbinding. Het werd maar liefst 7-3, ook al omdat Joep van Vuren niet bepaald speelde als een waakvlammetje. Meerburg behield zo kans op de nacompetitie, maar de laatste speelronde moet uitwijzen of de Rijndijkers nog wat over hebben in de reguliere competitie. Alkmania is de tegenstander en die ploeg kwam uitstekend voor de dag bij buur DOSR (1-3). MMO en Meerburg lijken het uit te gaan maken. De mannen uit Hoogmade spelen uit bij Den Hoorn, dat al verzekerd is van extra wedstrijden.
SJZ won met heel veel moeite van Verburch, dat daardoor degradeerde. OP de valreep werd het 3-2 door Hans Coret. Voor Verburch is dat niet om van te janken, want de Poeldijkers hadden toch al besloten om de zondag te verlaten. Dat is voor de ploeg van nu nog Ronald Rosdorff niet aan de orde en dus werd een overwinning heilig verklaard in Zoeterwoude. Zo kan het nog goed komen voor de groenwitten, maar dan zal het zondag moeten kloppen wanneer Van Nispen de tegenstander is. Die ploeg heeft aan een gelijkspel genoeg om boven SJZ te blijven. In de thuiswedstrijd van SJZ werd het 3-2. Zoals bekend keerden de Sint Jan dit seizoen nog geen enkele keer terug van en uitwedstrijd met drie punten in de voetbaltas. Geen bijster geruststellende constatering, maar als die zege er nu wel uitrolt zullen de punten dit keer zoeter dan zoet smaken. De bierpomp zal dan vast open gaan als een sluis op Haasbroek.