vrijdag, maart 29, 2024
HomeZaterdagDerde klasseVoorbeschouwing: SJZ en Meerburg hebben zin in burenruzie

Voorbeschouwing: SJZ en Meerburg hebben zin in burenruzie

-

De laatste keer dat SJZ en Meerburg elkaar ontmoetten klopte Sint Jan Zoeterwoude de dorpsgenoten met ruime cijfers. Op 2 februari van dit jaar eindigde het treffen in 5-2. Komend weekend staat de burenruzie opnieuw op het programma. Of het de laatste weken pover presterend SJZ de withemden opnieuw onderuit kan halen is de vraag. Kevin Bos (SJZ) en Justin de Jong (Meerburg) hebben – niet zo verwonderlijk – geen eensluidend antwoord.

Gevaar voor het doel van Meerburg. De Rijndijkers gingen er in februari nog dik van af: 5-2.
Gevaar voor het doel van Meerburg. De Rijndijkers gingen er in februari nog dik van af: 5-2.

De door Rob van den Wijngaard getrainde ploeg uit Zoeterwoude-Dorp verzamelde uit de laatste vijf wedstrijden slechts één puntje en zakte daardoor naar de elfde plek. Geen reden tot paniek, vindt Bos. ,,We voetballen best behoorlijk, alleen verzuimen we steeds het af te maken. Net zoals afgelopen weekend tegen Van Nispen: we waren 40 minuten lang heer en meester en kwamen ook met 2-0 voor. Maar in plaats van dat we 3-0 maakten werd het 2-1 en raakten we de kluts volkomen kwijt. Zo verloren we zelfs met 6-2. We zijn niet stabiel genoeg. Voorin missen we dan teveel kansen en achterin houden we te weinig tegen. Al begint het verdedigen als het goed is natuurlijk voorin. In de achterhoede maken we teveel dezelfde fouten. Vooral bij standaardsituaties. Dan vergeten we mee te lopen of even tegen een speler aan te springen. En dat kan niet: als je een vent hebt, heb je een vent. Ook zijn we te lief. De over-mijn-lijk-mentaliteit moet nog komen. Maar we hebben een jonge ploeg. Het zal tijd vergen om dat soort dingen te leren en die tijd krijgen we ook van de trainer.”

Kevin BosDe 25-jarige aanvoerder (op foto), trotse vader van zoon Kylann (4) en dochter Gioyah (7 weken), is ondanks de matige resultaten hoopvol gestemd voor wat betreft de derby.

,,Meerburg heeft een goed voetballende ploeg. Vorig jaar was hun spel vooral afgestemd op Jelle Korbee. Als je die lam kon leggen had je ze liggen. Nu hebben ze weer Mats van der Ploel voorin lopen en zijn ze wat completer geworden, lastiger af te stoppen. Hoe dan ook, we gaan met elkaar de klus klaren. Zelfs al zouden wij nul punten hebben en zij dertig kunnen we winnen. Het is een wedstrijd op zich. Iedereen leeft ernaartoe. Er worden extra festiviteiten georganiseerd en als het weer meezit heb je duizend man langs de kant. Dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet. Het lijkt wel alsof er bij ons dan extra krachten loskomen. Vorig seizoen stonden we ook op een kansloze positie en Meerburg stond er goed voor. En we wonnen met 5-2, op overtuigende wijze. We gaan voor een herhaling: ik reken nu op een deftige 3-1 winst na een 0-1 achterstand. Het is sowieso een leuke pot om te spelen, maar als je wint smaakt het biertje toch beter.”

Justin de JongMet dat laatste is De Jong (22) het roerend eens. De rechterspits is bezig aan zijn eerste seizoen in de hoofdmacht en heeft het prima naar zijn zin. ,,Vorig jaar speelde ik voornamelijk in het tweede. Dit seizoen ben ik er vol voor gegaan en ik moet zeggen: het is ook echt leuker. Het gaat er een stuk serieuzer aan toe, er komen meer mensen kijken en er is natuurlijk meer belangstelling voor. Bovendien hebben we een geweldige groep. We zijn allemaal vrienden van elkaar, dus de sfeer is heel goed. In het veld zijn we dan ook bereid om voor elkaar te werken. Vorig jaar was Jelle Korbee bij het eerste heel belangrijk en nu is Mats van der Poel onze steunpilaar. We trekken ons aan hem op.”

Mede dankzij de 10 doelpunten van Van der Poel bezet Meerburg de vierde plaats. De Jong (foto) zelf is meer een man van het voorbereidende werk. ,,Ik ben niet zo’n doelpuntenmaker. Nooit geweest ook. Dit jaar heb ik viermaal gescoord, dat is voor mijn doen best veel. Bovendien: we scoren toch wel veel. Dat is zeker een onderdeel van onze kracht.”

De Meerburgse productie mag er inderdaad zijn. Het gezelschap van coach Ron de Roode trof in elf duels reeds 34 keer doel, slechts vier goals minder dan het aantal van de soevereine koploper Hillegom. De achterstand in punten is echter aanzienlijk: 14.

Koen van der Meer maakt de 6-2 in het laatste duel, maar de treffer wordt geannuleerd.
Koen van der Meer maakt de 6-2 in het laatste duel, maar de treffer wordt geannuleerd.

,,Hillegom wordt kampioen. Zij winnen gewoon alles. Wij gaan dus voor een periodetitel en willen op die manier terug naar de tweede klasse”, meent De Jong. In dat streven is winst op de groenwitten zeer gewenst. ,,Dat we een stuk hoger staan dan SJZ zegt niets. Het is een aparte wedstrijd. Zij draaien dan wel niet zo best, maar ze zullen lles op alles zetten om te winnen. Ik vind het ook extra leuk om tegen ze te spelen. Ik ken die gasten bijna allemaal. Toen ik een jaar of vijftien, zestien was kwam ik ze al tegen als ik uitging in Utopia, dat was een discotheek in Zoeterwoude-Dorp. Wel fijn natuurlijk om dan te winnen. En dat gaat gebeuren ook. We klappen er bovenop.”

 

derby days

 

 

Nick Verwoerd
Nick Verwoerd
Alphense trots, ex-docent, ervaren rot ook van Leidsch Dagblad, voorbeschouwingen en interviews, nickv@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read