voorbeschouwing wekelijks itemIn de derde klasse staan dit weekend weer een aantal mooie affiches op het programma. Op zaterdag springt de stadsderby tussen LSVV ’70 en Roodenburg en de streekderby tussen DoCoS en Kagia in het oog en op zondag nemen ‘onze’ vier ploegen het in onderlinge duels tegen elkaar op. Een klasse hoger gaat RCL proberen ongeslagen te blijven. Enkel wil men in Leiderdorp meer dan gelijke spelen. Tot nu toe werd er al twee keer gemorst.

 

TWEEDE KLASSE (C)  ZATERDAG

,,Soms moet je je als trainer tevreden stellen met een punt. Voor mij was dat aan de orde tegen SVC’08. We waren voetballend gezien wel beter, maar hadden moeite met hun kracht en kwamen in de tweede helft diverse keren goed weg. Ik denk dat we beter van een winstpunt kunnen spreken dan van twee verliespunten, al staat SVC’08 nu nog laag”, deelde trainer Ben Kottenhagen zijn mening. RCL speelde dus gelijk, net zoals eerder bij MVV’27. Die wedstrijd had feitelijk wel tot winst moeten leiden. Komende zaterdag komt RCL voor de tweede keer in de wei als gastheer. BVCB is dan de tegenstander. Vorig seizoen speelden de teams nog tegen elkaar in 1B. Toen wist RCL niet tot winst te komen in 180 minuten voetbal. De Bergschenhoekers staan niet meer onder leiding van Edwin Vurens en gaan vooralsnog gelijk op met de rood-witten. Ook twee keer een ‘draw’ en een winstpartij. Blijft RCL in het spoor of wordt het straks een inhaalrace?

De selectie van RCL
De selectie van RCL

DERDE KLASSE ZATERDAG

Op Sportpark Wim Mugge – of de gemeente die naam nou toestaat of niet, wij van LAV blijven het ‘rode’ gedeelte van de Kikkerpolder toch gewoon zo noemen – ontvangt het nog puntloze LSVV ’70 het ook al moeizaam begonnen Roodenburg. De equipe van Freek Jansen lijkt te lijden aan de kwaal die Manchester United vorig seizoen onder David Moyes opliep na het vertrek van Sir Alex Ferguson. Nu het ‘muggeloze’ tijdperk is aangebroken, lijkt de fundering onder het zorgvuldig opgebouwde studentenbolwerk te zijn verdwenen. Drie keer werd er verloren en in die 270 minuten kreeg LSVV al vijftien tegentreffers. Niet heel veel beter vergaat het de komende tegenstander uit Leiden-Noord. Het elftal van Patrick Heijmans heeft de ambitie om bovenin mee te draaien, maar vooralsnog blijven de daden achter bij de woorden. Met 3 uit 3 kent Roodenburg niet de gewenste start en om de aansluiting met de kop niet nu al volledig te verliezen, volstaat zaterdag slechts een driepunter.

Datzelfde geldt eigenlijk voor Kagia. Onder voorganger Jerry Ubink miste de club uit Lisserbroek vorig seizoen op een haar na de titel, maar met een sterk gewijzigde selectie heeft Anton Wijsman het voorlopig zwaar. De 7-1 oorwassing in de seizoensouverture bij SEV kwam hard aan, maar een week later leken de oranjehemden zich daarvan redelijk hersteld te hebben, getuige de 0-0 tegen Gouda. Afgelopen zaterdag volgde echter een nieuwe zeperd, thuis tegen Floreant (0-3). Komend weekend fungeert Docos als gastheer. Ook de ploeg van Nico van der Salm is nog zoekende, al werd op bezoek bij Gouda wel de eerste zege geboekt, ondanks een dramatisch eerste half uur. De Leidenaren hebben nog een appeltje te schillen met Kagia. Vorig seizoen kon Docos de periodetitel pakken door de Lisserbroekers pootje te lichten, maar daar kwam het destijds niet van.

Een op voorhand interessant duel is dat tussen medekoploper UVS, net als SEV nog schadevrij, en de nummer 3, Kouderkerk. Uit Vriendschap Saam lijkt de flow van het kampioensjaar moeiteloos meegenomen te hebben naar de derde klasse en pakte tegen achtereenvolgens Zwammerdam, CVC Reeuwijk en Oegstgeest telkens de volle buit, al zwijnde het in die laatste wedstrijd behoorlijk. Het bepaald niet misselijke Kouderkerk zal echter zeker geen walk-over worden voor de 100-jarige vereniging (sinds 1914). De ploeg van Alex Redel verspeelde tegen BSC’68 pas de eerste pynten (1-1), maar een derde overwinning lag voor het oprapen.

Oegstgeest is nog puntloos, al kreeg het afgelopen zaterdag zogezegd te weinig tegen UVS. Een puntje had de bovenliggende formatie van Jerry Ubink minimaal verdiend tegen de makke Leidenaars. En na de late gelijkmaker van Roy Dijkstra leek er zelfs nog meer in te zitten voor de Voscuylbewoners. Maar uit een vrije trap besliste Kenneth Maaskant, geheel tegen de verhoudingen in, kort voor tijd anders: 1-2. Niettemin bood het vertoonde spel Ubink de nodige houvast voor de uitwedstrijd tegen WDS van komende zaterdag. De promovendus won zijn eerste twee wedstrijden knap, maar ging afgelopen weekend keihard onderuit bij SEV (7-0) en de vraag is dan ook in hoeverre de ploeg uit Driebruggen die klap te boven is gekomen. Als dat niet het geval is, zal Oegstgeest het zeker niet nalaten daarvan te profiteren. De bezoekers hebben de punten tenslotte hard nodig.

Zwammerdam tenslotte, speelt zaterdag in en tegen Reeuwijk. Beide ploegen kenden met 6 uit 3 een aardige start en mogen ook in staat worden geacht structureel in het linkerrijtje mee te draaien. Op sportpark Groenezoom is de inzet duidelijk: de winnaar behoudt de aansluiting met de twee koplopers, de verliezer moet voorlopig genoegen nemen met een plekje in de subtop/middenmoot. De ploeg van Rob de Lange zal de goede lijn van het duel met LSVV (4-2) door willen trekken, al zaten de twee tegengoals in de slotfase – een gevolgd van concentratieverslapping – de trainer niet lekker. ,,In die fase waren we te speels.’’ Dat zal Zwammerdam zich dit weekend vermoedelijk niet kunnen permitteren.

DERDE KLASSE ZONDAG

In 3A staat op sportpark Haasbroek de streekderby tussen SJZ en Voorschoten ’97 op de rol. Beide ploegen steken nog niet in blakende vorm, getuige de competitiestart. De Zoeterwoudenaren wisten pas één schamel puntje te vergaren, in het doelpuntloze gelijkspel met DOSR. Verloren werd er op de openingsdag van SV Hillegom (5-2) en zondag nog op bezoek bij Nicolaas Boys (3-2). Met name die laatste nederlaag was onnodig, vond trainer Rob van den Wijngaard, die zijn elftal te weinig rendement uit de grote hoeveelheid gecreëerde kansen zag halen en van mening was dat de tegengoals te makkelijk tot stand kwamen. Dat zal tegen het Voorschoten van Mo Bougrine anders moeten. De groengelen kwamen zondag – ook al tegen het ijzersterke Hillegom, waarin oud-topklassespelers Frank de Groot (Ter Leede) en Jeroen Dedel (FC Lisse) de sterkhouders zijn – niet best voor de dag. Na de rust, die met een 0-1 achterstand werd bereikt, was het aanvankelijk beter, maar een ‘belachelijke’ rode kaart voor Niels van den Berg leidde alsnog een ruime nederlaag in.

De selectie van GOL Sport
De selectie van GOL Sport

Ook de andere twee aan Leiden Amateurvoetbal deelnemende regioploegen uit deze afdeling spelen dit weekend tegen elkaar: eveneens in Zoeterwoude, maar dan het Rijndijk-gedeelte, ontvangt Meerburg het sterk gestarte GOL Sport. De thuisploeg, met 3 uit 3 nog niet echt op toeren, verloor afgelopen weekend schlemielig bij DOSR: 2-1. Al vroeg in het duel kreeg Gideon Loos een rode kaart. Pas na rust wisten de Veenders, die na de kermisweek in het dorp duidelijk niet in beste doen waren, van de overtalsituatie, al waren de beste kansen in het tweede bedrijf toch echt voor de numerieke minderheid van Leidenaar Ron de Roode. Beter vergaat het zijn stadsgenoten van de Boshuizerkade. Als promovendus bewijst GOL Sport in de eerste weken van het seizoen al meteen een aanwinst te zijn voor de derde klasse. De ploeg van Taoufik Maatoug begon nog met een onfortuinlijke nederlaag tegen MMO, maar vervolgens werden Kickers ’69 en Alkmania wel een kopje kleiner gemaakt. Voorlopig staan de groenwitten derde en een overwinning op Meerburg zou ze wel eens verder omhoog kunnen stuwen.