Bij de wedstrijd tussen Roodenburg en Oegstgeest staat het nodige op het spel. Echter niet, zoals voorafgaand aan het seizoen gehoopt werd, in positieve zin. Beide ploegen presteren tot dusverre ondermaats en kunnen de punten heel goed gebruiken om zichzelf enige lucht te verschaffen. Maar er is nog veel meer, een ritje langs de velden.

TWEEDE KLASSE ZATERDAG

Het ‘eenzame’ RCL, in 2C verstoken van clubs uit de Leidse regio, won afgelopen weekend met duidelijke cijfers van Soccer Boys: 4-1. De rode lantaarndrager kwam er in Leiderdorp niet aan te pas. ,,Het was eenrichtingsverkeer’’, zag ook RCL-trainer Ben Kottenhagen. Op de Bloemerd waren Nick van Bemmel, Ronald Mink, Leroy van Westrienen en Nick Scheurwater trefzeker. Genoeg voor winst van de eerste periode was het niet. Die ging naar VDL uit Maassluis, dat aan een nipte zege op directe concurrent LYRA (2-1) genoeg had. RCL nam door dat resultaat wel de tweede plek over van de club uit De Lier. Wellicht kunnen de roodwitten dit weekend zelfs een gooi doen naar de koppositie. Dan moeten ze zelf winnen in Vlaardingen, op bezoek bij CWO, en dient de lijstaanvoerder punten te verspelen bij opnieuw een tegenstander uit het Westland: Westlandia.

Nick van Bemmel pikte weer zijn goaltje mee tegen Soccer Boys
Nick van Bemmel pikte weer zijn goaltje mee tegen Soccer Boys

DERDE KLASSE ZATERDAG

Oegstgeest verloor afgelopen weekend bij Koudekerk (1-0) en mocht zich nog gelukkig prijzen met die kleine nederlaag. Jerry Ubink was flink teleurgesteld in zijn ploeg, stelt zichzelf verantwoordelijk voor de magere resultaten (6 uit 8) en beseft dat hij nog bergen werk te verzetten heeft op de Voscuyl. Een overwinning op Roodenburg, twaalfde met één punt (en een gespeelde wedstrijd) minder, zou een behoorlijke opsteker zijn. Het elftal van Patrick Heijmans heeft de punten zelf echter ook hard nodig. De club uit Leiden-Noord, die alleen op de openingsdag tegen Docos het volle pond pakte, verloor schlemielig bij Zwammerdam (3-2). Mohammed Elhamami leek in dat duel de gevierde man te worden, maar de maker van de 1-2 kreeg in de tweede helft een rode kaart en leidde daarmee de nederlaag in. Zwammerdam-trainer Rob de Lange bleek over een – zoals Arjen Robben het zou omschrijven – ‘gouden pik’ te beschikken. Twintig minuten voor tijd bracht hij Maarten van Riessen in en de invaller was niet alleen verantwoordelijk voor de gelijkmaker, maar prikte in de 100ste (!) minuut ook nog eens de winnende binnen. ,,Twee weken geleden getrouwd, vandaag een half uurtje invallen en twee keer scoren: ik heb mindere periodes gehad in mijn leven.’’ De huidige nummer zeven gaat dit weekend op bezoek bij Gouda, dat met drie punten uit acht wedstrijden in de categorie ‘laagvliegers’ valt.

Datzelfde Gouda verloor zaterdag nipt bij UVS (1-0), door een vroege goal van ‘good old’ William van Vliet. De Leidenaars kenden zodoende een prima weekend, waarin ze de eerste periode weliswaar aan Floreant moesten laten, maar de koploper tot op een puntje naderde. Dat was met dank aan een stadsgenoot, die onder leiding staat van oud-trainer van de club uit de Kikkerpolder. Nico van der Salm snoepte de Boskopers met zijn Docos twee kostbare punten af: 2-2. Hoofdverantwoordelijke daarvoor was overigens Melvin van Gent, die zijn ploeg tweemaal langszij bracht, de laatste keer diep in blessuretijd. De Morsbewoners nemen het in speelronde 9 in eigen huis op tegen Koudekerk, terwijl UVS op bezoek gaat in het pittoreske Driebruggen, waar WDS op het sfeervolle sportpark Wierickeweide als gastheer zal fungeren.

De vierde en tevens laatste Leidse ploeg heeft het zwaar. LSVV ’70 lijdt duidelijk aan het ‘post-Wim Mugge-syndroom’ en is hekkensluiter in 3A. Opvolger van de levende legende, Freek Jansen, zag zijn ploeg tegen het toch ook nog steeds zoekende Kagia (0-5) ‘als een blinde spookrijder’ spelen en sprak van ‘pupillenvoetbal’. Zaterdag is het woord aan zijn spelers, als de studenten op bezoek gaan bij titelkandidaat SEV. Een wedstrijd waarin niets te verliezen maar wel het nodige te winnen valt. De Lisserbroekers – vooralsnog slechts middenmotor – nemen het op hun beurt op tegen CVC Reeuwijk.

Kagia lijkt de weg omhoog gevonden te hebben..
Kagia lijkt de weg omhoog gevonden te hebben..

DERDE KLASSE ZONDAG

Op zondag staat de streekderby tussen GOL Sport en SJZ op het programma. Eerstgenoemde legde afgelopen weekend de nog ‘schadevrije’ koploper Hillegom het vuur aan de schenen. De club van de Boshuizerkade verloor weliswaar, maar deed dat met opgeheven hoofd. Er had zeker mee in gezeten voor de ploeg van Taoufik Maatoug dan de uiteindelijke 3-1 nederlaag. Vooral Otman Elhamouchi zal die avond slecht geslapen hebben. De spits hielp een paar riante mogelijkheden om zeep. SJZ hield op zijn beurt een kater over aan de thuiswedstrijd tegen MMO. De Zoeterwoudenaren wisten daarin een 2-0 voorsprong, verkregen door goals van Kevin Bos en Frank Willemse, na rust niet vast te houden. Dat lukte een week eerder tegen Teylingen trouwens ook al niet. Dorpsgenoot Meerburg staat na de winst op Alkmania (4-2) nog altijd vijfde, maar kroop wel dichter naar de nummers twee, drie en vier – respectievelijk MMO, Van Nispen en Teylingen -, die allen punten morste. Wat erg opvallend is, is dat de Rijndijkers – vlak achter Hillegom – met 27 treffers de de op één na meest productieve ploeg van de afdeling zijn. Meerburg stond de afgelopen seizoenen namelijk niet te boek als een ‘aanvalsmachine’, maar onder Ron de Roode is de behoudende speelwijze over boord gegaan en spelen de zwartwitten vol op de aanval. Daar ligt duidelijk ook de kracht van zijn elftal, met voor derde klasse-begrippen uitstekende spelers als Mats van der Poel (10 doelpunten), Joeri van der Voort (6) en Joep van Vuren (5). De schotvaardigheid van het supertrio zal Meerburg goed kunnen gebruiken op bezoek bij Van Nispen. Bij winst wordt het gaatje tot de Zilkers gereduceerd tot één punt.

Joeri van der Voort was op dreef tegen Alkmania
Joeri van der Voort was op dreef tegen Alkmania

Voorschoten ’97 maakt tot nu toe een ronduit teleurstellend seizoen door. Als degradant heeft Mo Bougrine goede hoop dat zijn elftal het verloren terrein binnen een jaar weer goed kan maken, maar voorlopig blijft de daad ver achter bij het woord. Bij Nicolaas Boys leden de groengelen alweer de vierde nederlaag van het nog jonge seizoen, met een voorlopige Voorschoten-onwaardige tiende plek tot gevolg. Nu al lijkt de hoop van de in Sassenheim wonende en werkende trainer gericht te moeten zijn op de nacompetitie en de snelste weg om die bereiken is via winst van de tweede periode, die dit weekend begint. Een zege op de club uit zijn dorp, Teylingen, zou daartoe een eerste stapje in de goede richting en bovendien een welkome opsteker zijn. Een tegenstander die Voorschoten wel ligt, want vorig seizoen werd de ploeg van Laurens Mouter – toen nog getraind door Erwin van der Zee – twee keer van de mat geblazen. Thuis werd het liefst 5-0, op de Roodemolen gingen de bezoekers met een 3-0 zege aan de haal. Dat was overigens nog in de tweede klasse, waar beide ploegen uitkelderden.

Opvallend detail trouwens: de eerste vier in het Leidsch Dagblad-topscorersklassement worden allen geleverd door club uit de zondag derde klasse A. Aan de leiding met 13 goals gaat nog altijd Jeroen Dedel (SV Hillegom), die een andere voormalig FC Lisse-speler, Teylingen-spits Dorus van der Voort, echter langszij zag komen. De derde plek wordt gedeeld door Daan Hoogbruin (SJZ) en Mats van der Poel, die beiden tien keer het net wisten te vinden.