ts-vvleiden2VV Leiden werd door voetbalkenners verwacht in de bovenste helft van de ranglijst als ploeg die het seizoen hiervoor nog in de derde klasse uitkwam. Af en toe lieten de mannen van Maurice Jansen, eerder werkzaam bij RCL, zien dat er genoeg kwaliteiten voor handen zijn. Echter werd er ook te regelmatig een povere vertoning op de mat gelegd en dat maakt dat VV Leiden zich nog sterk kan verbeteren op de ranglijst. Meedoen om de titel en een spoedige terugkeer naar de derde klasse is echter te hoog gegrepen.

,,We zijn goed begonnen, toen werd het iets minder maar later werd het weer beter.” In deze korte bewoordingen vat Maurice Jansen de eerste helft van het seizoen samen. Een eerste helft waarover hij niet helemaal ontevreden is. Overigens is deze nog niet geheel compleet want Leiden ligt nog twee wedstrijden achter op het competitieschema. In november werden de twee laatste wedstrijden gespeeld hetgeen mogelijk een vertekend beeld op de ranglijst geeft. De oogst uit 10 duels bedraagt 14 punten. Door diverse afgelastingen begon de winterstop dus eigenlijk noodgedwongen vroeg voor de Morsbewoners.

Het begon dus goed maar toch werd het later minder. De reden? ,,Wij kregen te veel goals tegen door onze speelwijze om van begin af aan zoveel mogelijk druk op de tegenstander te zetten. Er is met de groep gesproken en de jongens zagen zelf ook wel in dat het anders moest. In goed overleg met elkaar hebben wij toen besloten om anders te gaan spelen. Eigenlijk kwam het idee vanuit de groep zelf”, geeft Jansen aan. Het ligt dus voor de hand dat na de winterpauze op de ingeslagen weg zal worden voort gegaan.

Maurice Jansen resultaatEen voorproefje op de hervatting waren de oefenwedstrijden tegen FC Rijnland (4-3 nederlaag) en derdeklasser Oegstgeest dat met 5-2 klop kreeg van de rood-wit gestreepte formatie. Jansen, die ook volgend jaar de groep onder zijn hoede heeft, kent een fitte groep behalve spits Peter van der Tuin ontbreekt vanwege een blessure. Zijn manschappen treden voor de elfde wedstrijd aan tegen stadgenoot Football Factory dat met 2 punten stijf onderaan staat. ,,Maar onderschat nooit je tegenstander”,  is een oude voetbalwijsheid die Maurice in deze ook hanteert. En met het “een balletje kan raar rollen” voegt hij er direct een tweede statement aan toe.

Titelambities koestert v.v. Leiden niet. De kopgroep is ver uit het zicht. Wie gaat er kampioen worden? ,,In mijn ogen is Leidsche Boys toch wel de favoriet maar ook UVS maakt een sterke indruk op mij. Over Hazerswoudse Boys hoor ik ook goeie verhalen. En Woubrugge dan? Jansen twijfelt. ,,Tegen ons hebben ze een hele slechte eerste helft gespeeld”, herinnert hij zich. Hetgeen natuurlijk geen maatstaf is. Het zijn bespiegelingen van een trainer die nog niet zo intensief met het volgende seizoen bezig is. ,,Het is nog te ver weg en er is nog niet met de spelers gesproken. Er hoeven niet per sé nieuwe spelers bij maar toch…. een of twee nieuwe mannen die zich willen bewijzen en extra spirit mee brengen zou dat toch wel prettig zijn.”

Voorlopig gaat Maurice Jansen ervaren wat de rest van het seizoen zal brengen. ,,Ik heb er vertrouwen in.” Hopelijk beschamen zijn mannen dit niet. VV Leiden werd overigens in de laatste drie jaren waarin het in de vierde klasse speelde respectievelijk derde, tweede en kampioen (seizoen 2008/2009).