(Zondag,3A)- Door de degradatie van Meerburg werd dit seizoen de Zoeterwoudse derby in de derde klasse in ere hersteld. Ieder nadeel heeft zo zijn voordeel, is een veel gebezigde uitspraak van een voetbalicoon. Meerburg kreeg een flink pak voor de broek bij een ontketend SJZ. Bij de rivaal ‘van de andere kant’ werd het 5-2. Meerburg zakte daardoor enigszins weg uit de top, terwijl SJZ weer zicht kreeg op een veilige positie.

Zondagmiddag werd de tweede dorpskraker op Sportpark Haasbroek tussen de groenwitte gastheer en de witzwarte Rijndijkers gespeeld. Ofwel SJZ versus Meerburg. De eerste confrontatie werd nipt (2-1) gewonnen door de manschappen van trainer Nico van der Salm.

De belangen voor beide teams waren vooraf groot, maar van een totaal andere orde. Zo waren de Rijndijkers nog volop in de race voor de titel, terwijl de equipe van Ronald Rosdorff alle zeilen moest bijzetten om uit de gevarenzone te ontsnappen.

Misschien dat de patroonheilige Sint-Jan, waarnaar SJZ vernoemd is, wat geluk kon brengen. Zeker nadat de mannen van Rosdorff twee ongelukkige nederlagen te slikken kregen.

De goede positie op de ranglijst bood voor de gasten geen enkele garantie voor opnieuw drie punten. Daarvoor zijn derby’s te onvoorspelbaar. De clubleiding van SJZ had voor de dorpskraker allerlei activiteiten georganiseerd om nog meer cachet te geven aan dit treffen.

Voor spelers en supporters zijn deze wedstrijden de krenten in de pap waar al wekenlang reikhalzend naar uitgekeken wordt. ,,Verliezen mag, maar niet van Meerburg”, was een veelgehoorde uitspraak op Sportpark Haasbroek. Voldoende ingrediënten voor deze heuse dorpskraker.

Nadat scheidsrechter Gerritzen om kwart voor vier voor de laatste maal floot, konden de supporters van beide clubs hun ogen niet geloven, maar het scorebord loog niet (5-2). Met deze uitslag, die net zo goed 8-5 had kunnen zijn, heeft de ploeg van Rosdorff de broodnodige drie punten en verliest de ploeg van Van der Salm voorlopig de aansluiting met de koploper.

Vanaf de aftrap lieten beide ploegen hun bedoelingen zien. De kansen en mogelijkheden voor beide teams volgden elkaar in snel tempo op. Het waren de groen-witten die in de zevende minuut op voorsprong kwamen.  Fred de Koning, die vorige week door privéomstandigheden node werd gemist, kon uit een scrimmage de bal een laatste zetje geven en liet daarmee de grabbelende doelman, Dennis van Polanen, kansloos (1-0).

De gasten, gestoken in een blauw shirt, deden onmiddellijk iets terug. De hardwerkende Joeri van der Voort draaide een voorzet in de doelmond waar de hoog springende Jelle Korbee centimeters naast kopte. De 2-0 in de 24e minuut door Stefan Sleijser was er een vanuit het boekje. Niels Slingerland haalde op snelheid de achterlijn en zijn afgemeten breedtepass werd door de inkomende Sleijser binnen geschoten (2-0), hierbij zag de Rijndijkse doelman er overigens niet goed uit.

Kennelijk genoten de gastheren nog na van de verrassende voorsprong. De Rijndijkers straften dit genadeloos af door in dezelfde minuut de 2-1 binnen te schieten door Van der Voort. Niet veel later schoot Guus de Goede vanaf dertig meter snoeihard richting doelman Van Polanen, die het leder uitstekend verwerkte. Enkele tellen later had Korbee voor de gelijkmaker kunnen zorgen. Zijn kopbal ging rakelings over. Het evenwicht had alsnog op het scorebord kunnen verschijnen als de scheidsrechter de bal op de stip had gelegd na een duwfout. Nu viel de goal aan de andere kant. Daan Hoogbruin kogelde vanaf 25 meter en gedragen door de wind de bal hard in de kruising (3-1). ,,Die 3-1 was voor ons de doodsteek, die goal had nooit mogen vallen”, aldus Van der Salm. De trainer van de Rijndijkers vond dat de referee wat ongelukkig was met zijn beslissingen. Dit was nog diplomatiek uitgedrukt.

Na rust kreeg De Koning al snel de kans om de voorsprong te vergroten. Zijn kopbal verdween net over de doellat. Waar De Koning faalde, ging het Thomas Wijsman beter af. Zijn wegdraaiende bal verdween in de uiterste hoek (4-1). Vrijwel direct gevolgd door de 5-1 van De Koning die dwars door de verdediging soleerde. Barry Verboon maakte nog de 5-2.

Rosdorff: ,,Alles was raak deze middag. Het zat ons nu eens eindelijk mee. Dit zijn heel belangrijke punten en het moest vandaag maar eens gebeuren. Op de laatste training was ik nogal pissig over de slappe houding van mijn groep. Misschien heeft het geholpen. Ik werk me te pletter, want ik wil geen afscheid nemen met een degradatie.”

De goed spelende Sjoerd Hulsbos had de overwinning vooraf voorspeld. ,,Wij hebben zeker de kwaliteit om goed mee te draaien. De seizoenstart was bij ons slecht, maar de laatste weken gaat het voetballend steeds beter. Het was alleen te vaak net niet.” De jonge verdediger verklapte dat zijn ploeggenoten en de Rijndijkers na afloop met zijn allen een biertje gingen drinken en een hapje gingen eten bij Café Landzicht. Of deze afspraak na het pittige duel vol met irritaties nog doorging, viel te bezien.

Opstelling SJZ: De Jong, Hulsbos, Versteegen, De Goede, Slingerland, Bos, De Koning (Willemse), Sleijser, Wijsman, Van der Meer, Hoogbruin.

Opstelling Meerburg: Van Polanen, J. Verboon, Korbee, Brandsma, Moerman (Laan), De Jong (Van der Meer), B.Verboon, Van der Voort, Van Wetten, Van Vuren, Paap.