(Zondag,3A)- Komende zondag is het weer zo ver: de onvervalste derby tussen SJZ en Meerburg. Ofwel: Zoeterwoude-Dorp versus Zoeterwoude-Rijndijk. Ongeacht de stand op de ranglijst een duel waarnaar, wanneer de clubs bij elkaar in de poule uitkomen, maanden van tevoren naar wordt uitgekeken. Onze redactie sprak met Monique Pieterse, bestuurslid van gastheer SJZ. Achter haar namen staan de kreten tweede secretaris, bestuurssecretariaat, post & email, lief &leed en clubhuiscommissie.

SJZ doet al tijden lang verwoede pogingen om weg te komen uit de onderste regionen, een hoek waar het vlaggenschip eigenlijk niet gezien wil worden en zichzelf ook niet had verwacht voor aanvang van het seizoen. De ploeg uit het dorp speelde na de winterstop geen armoedige partijen, maar het onrecht speelde de groenwitten parten. Van zowel Den Hoorn als Alkmania werd verloren, terwijl er meer in had gezeten. Gevolg is dat SJZ nu twaalfde is en het gaatje naar de nummer tien al op liep naar zes punten. Nog geen reden voor alarmfase 1, want de weg is nog lang. Dat neemt niet weg dat SJZ de punten wel heel goed kan gebruiken.

Zondag zou dat ten koste moeten gaan van Meerburg. Guess what…de Rijndijkers zullen hun huid duur verkopen. De ploeg van Nico van der Salm kwam moeizaam tot een punt afgelopen weekend en daarmee mocht MMO zich het minst gelukkig prijzen. Achteraf waren er toch blije gezichten aan de Rijndijk, want koploper FC Lisse bleek verloren te hebben. En dus is Meerburg nog volop in de race voor de titel dan wel nacompetitie. Dus een driepunter zou wenselijk zijn om zodoende de druk op te voeren in de kopgroep van de derde klasse.

De belangen zijn dus groot, maar dat zou niet anders zijn geweest dan wanneer beide teams zich kabbelend in de middenmoot zouden hebben begeven. Immers, deze derby winnen geeft een meer dan gelukzalig gevoel. Een gevoel dat kan worden meegenomen in het vervolg van de competitie. Eerder werd het 2-1 in het voordeel van Meerburg en in die zin zal SJZ eens te meer revanche willen op ‘de overkant’.

Los van alle sportieve gevoelens en de aftrap om 14 uur zal SJZ er alles aan doen om een geweldige sfeer te bewerkstelligen op sportpark Haasbroek. Het zou prettig zijn wanneer het weer een weinig mee zal zitten zondag, maar ook bij mindere omstandigheden biedt SJZ alternatieven op een ongetwijfeld hete middag. Monique Pieterse kan niet wachten totdat het zondag is.

,,We willen er inderdaad een happening van maken. Wedstrijden tegen Meerburg en ook Stompwijk’92 trouwens zijn altijd bijzonder en de wedstrijden worden druk bezocht. Ons streven is ook nu om er alles aan te doen om er een soort van reünie van te maken. In Zoeterwoude kent vrijwel iedereen elkaar en wat is er mooier dan om zoveel mogelijk Zoeterwoudenaren bij elkaar te krijgen op ons complex. Het moet een feest worden.”

Dan is de vraag hoe SJZ de wedstrijd gaat voorzien van de nodige extra franje. ,,Om 12.30 spelen de E-en F-jeugd van de beide clubs een voorwedstrijdje op een half veld. Altijd leuk om er alvast een beetje in te komen. Bij de entree zullen we een grote partytent plaatsen als ontmoetingspunt. Ook op het terras zullen partytenten komen, voorzien van statafels. De dames van het damesvoetbal bij ons zullen acte de présence geven en de inwendige mens verblijden met glühwein en erwtensoep. In de kantine zullen we muziek draaien en ook daar zullen de dames een extra tintje aan het geheel geven. Verder hebben we leuke aanbiedingen in de snackhoek, is onze fotogalerij verfraaid en is er een loungehoek ingericht. Ons promotieteam heeft verder alle sponsoren, de club van 100, ereleden en leden van verdiensten uitgenodigd. We hopen dus op een gezellige boel. Ik heb daar wel vertrouwen in. Niet lang geleden speelden we bij Meerburg en zag je haast geen hand voor ogen i.v.m. dichte mist. Toch gingen er drommen mensen op de fiets van de ene naar de andere kant van het dorp. Wij denken nu meer dan voldoende ingrediënten te hebben om het publiek te kunnen laten genieten van onze gastvrijheid en uiteraard de wedstrijd zelf.”

Pieterse heeft er heel veel zin in en bouwt al een lichte spanning op. ,,Natuurlijk wil je dat alles goed verloopt en dat maakt dat er gewoon een gezonde spanning zal zijn. Zeker op de dag zelf. En natuurlijk hopen we dat de drie punten in het dorp blijven voor onze mannen en de trainer. Ze verdienen het om weer eens te worden beloond. Nee hoor, niets ten nadele van Meerburg. Maar wij hebben de punten zo zoetjes aan heel erg hard nodig. We gaan ervoor en voor een onvergetelijke middag met een goed gevuld sportcomplex.”