UVS kampioen_resultaat

UVS begint volgend seizoen niet in de vierde, maar in de derde klasse op zaterdag. Het huidige zaterdagelftal van de blauw-witten won op de slotdag van Football Factory (0-3) en dat was voldoende om zich tot kampioen te tronen.

Zaterdag 10 mei tussen 10.00 uur en 11.00 uur

Trainer Charl van Goozen van UVS is heel optimistisch: ,,De kans dat we vanmiddag geen kampioen worden is heel klein. Wij staan bovenaan en zij onderaan, wij 72 voor, zij 72 tegen. Dat is niet voor niets natuurlijk. Er spreken ook nog eens een paar zaken in ons voordeel. Vorige week speelden we heel gretig en versloegen de nummer drie met 8-0. Diezelfde gretigheid verwacht ik vanmiddag ook. Verder trainen we vrijwel altijd op kunstgras en vanmiddag spelen we erop. Kunstgras ligt ons wel. Wat kan er nog mis gaan zou je zeggen?”

Aanvoerder Joeri Onderwater ziet, ondanks de druilerige regen van het moment, de zaak even zonnig in: ,, Je hebt natuurlijk altijd de kans dat het misgaat. De thuiswedstrijd stond het 1-1 met de rust tenslotte. Uiteindelijk werd het 7-1, maar toch. Ik ga er vanuit, dat we vanmiddag met de bloemen staan.” Over twijfels of de eerste plaats uiteindelijk behaald zou worden ,,De overwinning op Leidsche Boys is een keerpunt geweest. De Boys begonnen meer punten te verliezen (een nederlaag op tweede paasdag tegen VV Leiden, red.), hoewel wij bij Woubrugge natuurlijk tegen een zeperd aanliepen. Als team hebben we steeds het vertrouwen gehad dat het goed zou aflopen. Van die teamprestatie moeten we het hebben. We gaan nooit het veld op met het idee, dat we wel even zullen winnen. Dat zal vandaag ook niet gebeuren. Deze kans laten we niet lopen, geloof me.”

Tussen 14.00 uur en 14.40 uur

Om twee uur staat de selectie van UVS op het prachtige nieuwe kunstgras en begint aan de warming-up. Eerst de spieren wat los maken en daarna steeds intensere oefeningen zoals een pittige rondo.
Om 14.20 uur slenteren de eerste spelers van Football Factory het veld op om wat te gaan loslopen. Even voor half drie zijn er nog maar acht spelers te bespeuren. Trainer/speler Peter van Schie heeft dan al van alles moeten regelen: kijken wie er zijn op komen dagen, de opstelling in elkaar zetten, wedstrijdformulier in orde maken en laatkomers tot haast manen. Uiteindelijk is het team om 14.40 uur compleet en kan er afgetrapt worden.

Tussen 14.40 uur en 16.45 uur

De wedstrijd, die na twintig minuten al geen wedstrijd meer was, begint met een goed spelend UVS. In een hoog tempo en vlot combinerend wordt Football Factory onder druk gezet. Na het missen van wat kansen is het Ferry Kort die UVS op voorsprong zet. Keeper Vidiakis kan een hard schot niet klemvast krijgen en Kort schiet van dichtbij in. Een tiental minuten later is het weer raak. Rechtsback Tim van der Voort geeft vanaf de achterlijn strak voor waarna Koen de Reus de bal ongelukkig achter zijn eigen doelman werkt. Even later is alles beslist. Emmanuel Essel haalt de doorgebroken Kay Oudenaarden onderuit en krijgt rood.

UVS verliest dan de concentratie en gaat slordig spelen, Football Factory komt er soms aardig uit. Tot aan de middellijn dan. Gelegenheidsspits Van Schie krijgt amper bespeelbare ballen en loopt er wat verloren bij. Iedereen op en langs het veld lijkt, mede door de alles doordringende miezer, naar het einde te snakken. De meegereisde UVS-supporters brengen nog wat leven in de brouwerij middels fakkels en jolige aanmoedigingen richting de aanstaande kampioen. Om 16.45 uur verlost de scheidsrechter iedereen van de kwelling en kan UVS de kurk van de champagnefles halen.

Van 16.45 tot ?

Familie, vrienden en supporters wachten de spelers op om ze uitbundig te feliciteren. Al redelijk snel vertrekken de spelers richting kleedkamer waar vermoedelijk wat (alcoholische) versnaperingen wachten. Onderwater kan nog net even kwijt dat hij met afgrijzen op de wedstrijd terugkijkt. ,,Niet meer over hebben graag. We zijn nu kampioen, dat telt.” Het feest zal daarna ongetwijfeld tot in de kleine uurtjes doorgegaan zijn.

Volgend seizoen

Onderwater kijkt nu al uit naar het nieuwe seizoen. ,,Voetballen op een lager niveau is me reuze meegevallen. Het voetbal is echt zo slecht niet als menigeen denkt. Ploegen als natuurlijk Leidsche Boys, maar ook Woubrugge, Hazerswoude en VV Leiden kunnen er beslist wat van. Bovendien speel ik met vrienden en hoef ik op dit niveau wat minder tijd te besteden aan voetbal. Dan kan ik gelijk even de geruchten ontkrachten dat ik volgend jaar speler/trainer word. Niet waar. Dan zou ik weer de hele week aan voetbal kwijt zijn. Dat is lastig of niet te combineren met mijn werk. Ik ben 33 en wil nog een jaartje of wat lekker ballen. Volgend jaar flink wat derby’s, man, ik kijk ernaar uit!”
Een geheel ander verhaal komt van Van Schie van Football Factory. ,,Ja, je zag het, ik moest in de haast een opstelling in elkaar zetten. Iedere week is het weer aanpassen geblazen. Dit jaar is dat helemaal het geval. Vorig jaar stonden we even derde, maar toen speelden we ook negen wedstrijden achter elkaar in dezelfde opstelling. Let wel, ik klaag niet. Dit is nou eenmaal iets wat bij Football Factory hoort.” Op de vraag wat hij volgend jaar gaat doen: ,,Voetballen zolang mijn stramme lijf dat toestaat en ik nodig ben haha.” Van Schie is toch gepast trots op zijn team. ,,Ik kan zelf niet echt meer trainen en een heel aantal jongens traint maar een keer per week. De tweede helft van het seizoen zijn we niet met grote cijfers verslagen en spelers als Jason Chatziioanou en Gary Person zijn goede voetballers. Bovendien luisteren de jongens in het veld naar hun aanvoerder. Dat heb ik wel anders meegemaakt.” Van Schie kent de beperkingen van Football Factory en heeft nog steeds plezier in het spelletje.
Football Factory en UVS; twee teams die het voetbal op een geheel verschillende manier benaderen, maar die elkaar volgend seizoen (en vermoedelijk nooit meer) op het veld zullen tegenkomen.

Football Factory – UVS 0-3

Football Factory: Viadiakis, Naciri, Person, Poulina, Van Schie, Diaz Garcia, Essel, Voltan, Weijers, Feenstra (De Reus), Chatziioanou
UVS: De Groot, Van der Voort(De Boer), Maaskant, Onderwater, Smit, De Vrind, Van Rest, Hogenboom (Prud’homme van Reine), Kort, Hermenet, Oudenaarden.
Toeschouwers: 100

Foto: met dank aan dhr Kort.