FC Rijnland 8472FC Rijnland leed zondagmiddag in eigen huis een kostbare nederlaag. Directe concurrent om de felbegeerde bovenste twee plaatsen, Zoetermeer, bleek met 0-2 te sterk voor de formatie van Ronald Mink (archieffoto). Door het verlies daalt Rijnland van de derde naar de vijfde plek in de vierde klasse A.

Het was goed toeven op het zonnige complex van Rijnland in de Leidse Mors. De prille voorjaarszon strekte zich uit over het terrein van de groengelen, vandaag acterend in een zwart-oranje tricot, en dat zorgde ervoor dat menig zonnebril al uit de kast was getrokken door het verzamelde publiek langs de lijn.

,,Van de zes wedstrijden die we nog spelen, moet je er zeker drie winnen om in de top vier te eindigen, te beginnen met vandaag,” wist coach Mink bij voorbaat. Zowel Rijnland als Zoetermeer is volop in de race om een plek bij de eerste twee, die recht geeft op directe promotie naar de derde klasse. Terwijl een overwinning ook een opmaat zou kunnen zijn  voor een glansrijke derde periode, waaraan beide teams goed begonnen.

De 43-jarige oefenmeester van het thuisteam kon geen beroep doen op zijn neefje Daaf Mink, die normaliter centraal in de verdediging staat geposteerd. Rijnland verloor in het laatst gespeelde duel met DoCoS niet alleen drie punten, maar ook vaste waarde Mink, die een rode kaart en zes wedstrijden schorsing opliep, waardoor hij dit seizoen mogelijk helemaal niet meer in actie komt voor Rijnland.

Als vervanger koos oom Mink voor Dexter Pardon, die juist terugkeerde van een schorsing. Pardon, van origine vleugelverdediger, kende een moeilijk begin van de wedstrijd. Dat vertolkte zich in een vroege tegentreffer voor Rijnland. Het was Wesley van Leeuwen die aan de aandacht van de kale verdediger ontsnapte en met een lage schuiver de gasten binnen drie minuten op voorsprong zette. ,,Het was weer even wennen om aan de aftrap te verschijnen. Laatste man is ook niet echt mijn positie,” erkent Pardon na afloop van de vijfde verliespartij voor Rijnland dit seizoen.

Dexter Paron, eerder uit bij Kickers'69
Dexter Paron, eerder uit bij Kickers’69

Het optreden van Pardon in een voor hem ongewone positie was van korte duur. Nadat zijn kompaan centraal achterin, Ferry van Leeuwen, in de 16e minuut wegens een blessure het veld moest verlaten, werd de boel achterin flink gewijzigd. Hetgeen resulteerde in een terugkeer naar de vertrouwde linksbackpositie voor Pardon, een rol die, zo bleek, hem beter lijkt te passen.

Rechtsbuiten Maik de Rooij kwam de getroffen Van Leeuwen vervangen en deed dat met verve. Prompt was de invaller de gevaarlijkste man van het veld, waarbij de lat en de paal een beloning van het dreigende spel van De Rooij in de weg stonden. Het zat Rijnland niet mee, want ook een vrije trap van middenvelder Oomen ketste na een uur spelen af op de lat, terwijl vlak voor de rust een bal van Piet Brandt net voor de lijn kon worden weggekopt door Zoetermeer.

,,Het balletje wilde niet goed vallen vandaag,” concludeert De Rooij na afloop. De snelle voorhoedespeler begon op de bank omdat hij de voorgaande week de trainingen had laten schieten: ,,Mijn vriendin heeft net een nieuwe baan, daarom was het heel druk. Volgende week zal ik gewoon weer in de basis staan,” verklaart de 23-jarige De Rooij, in het dagelijks leven stratenmaker van beroep.

Eén minuut nadat De Rooij de paal trof en de rebound niet aan spits Kamphues bleek besteed, was het aan de andere kant wel raak. Bij de derde doelpoging achtereen, moest ervaren sluitpost Mario van der Pluym toezien hoe Zoetermeer de wedstrijd tien minuten voor tijd naar zich toetrok, en zo ook op de ranglijst de Leidenaren passeert. De thuisploeg heeft echter wel een wedstrijd minder gespeeld, doordat het duel met GOL Sport vorige week werd afgelast, en daardoor nog kansen om het een en ander recht te zetten.

,,Alle vijf wedstrijden die nog komen zijn finales voor ons,” weet Dexter Pardon. ,,We moeten nog tegen UDO, GOL Sport en A.S.C., dat zijn vooral cruciale duels. Volgende week wacht Altior, tegen hen kan je niet eens denken aan verliezen,” vervolgt de 25-jarige back, die zich zo’n negen jaar terug bij Rijnland voegde. ,,Als we een keer kunnen promoveren, is het dit jaar wel. Vandaag verdienden we een doelpunt voordat de 0-2 viel. Zoetermeer vond ik niet heer en meester. Het geloof was natuurlijk wel gegroeid als we vandaag hadden gewonnen.”

Opstelling Rijnland: Van der Pluym; Luiten, Van Leeuwen (16. De Rooij), Pardon, Dros; Van Putten (63. Geraets), Smeele, Cerdijn, Oomen; Kamphues, Brandt.

Scheidsrechter: R.A.J. Geurts

Scoreverloop: ‘3 0-1 Wesley van Leeuwen, ’82 0-2 Chris Rog