Vierde klasse A (zondag)- ,,Ik stop met voetbal!.” Die gedachte speelde door het hoofd van Rijnland-keeper Mario van der Pluym na afloop van de wedstrijd tegen Oosterheem zondag. Uren later is de goalie nog steeds beduusd van de match. ,,Ja, ik weet het, je speelt in de laagste klasse en dan heb je te maken met matige tegenstanders, scheids- en grensrechters en omstandigheden. Ik weet dat en ik accepteer dat, maar er zijn grenzen en die werden vanmiddag ruimschoots overschreden.”

Rijnland was op bezoek bij het laag geklasseerde Oosterheem en keerde met een 3-2 nederlaag huiswaarts. ,,Verliezers hebben soms de neiging hun nederlaag te wijten aan de omstandigheden en misschien doe ik daar aan mee. Ik wil duidelijk maken dat het vandaag bar was. Het grootste compliment voor het hele team is wel dat we niet van het veld zijn gelopen.”

Krasse taal van Van der Pluym die weer hersteld was van de neusblessure die hij vorige week opliep in de wedstrijd tegen Bodegraven. ,,De rust was nog 0- 0, maar de sfeer in het veld was om te snijden. De bal stuiterde alle kanten op door het in feite onbespeelbare veld, maar daar hadden zij evenveel last van als wij. In de tweede helft kwamen we met 3-0 achter en dan ben je vanzelfsprekend kansloos. Kansloos ook als je kijkt naar de manier waarop die achterstand tot stand kwam. Als ik objectief probeer te blijven zeg ik dat twee doelpunten buitenspel waren. Supporters van Oosterheem vertelden me dat ze alle drie buitenspel waren. Ja, wat moet je dan nog als elftal? Aan de andere kant werd een goal van ons afgekeurd nadat iemand de bal intikte terwijl de bal werd teruggelegd.”

Gelukkig heeft van der Pluym ook positieve zaken te melden. ,,Die 3-1 van Boudewijn Kamphues was schitterend. Bij de aftrap van het derde doelpunt zag hij dat de keeper van Oosterheem te ver voor zijn doel stond. Hij schiet die bal vanaf de middellijn zo in de touwen. Ja, dat zie je niet veel. Mark Cerdijn fleurde zijn come-back na een blessure op door het tweede doelpunt te scoren, maar verder kwamen we niet mede doordat hun keeper tegen het einde nog een bal uit een vrije trap onder de lat vandaan haalde.”

Zelfkritiek heeft Van der Pluym wel degelijk. ,,Het was dom van ons om mee te gaan in het afbraakvoetbal van die jongens. We hadden gewoon vanaf het begin ons eigen spel moeten spelen: de bal het werk laten doen, opbouwen over de grond van achteruit en laat het lopen maar aan de tegenstander over. Dat deden we niet en dat kunnen we onszelf verwijten.”

Het commentaar van trainer Ronald Mink liegt er evenmin om: ,,Zonde van mijn tijd om daar heen te gaan. Wat een waardeloze middag. Dit was te gek voor woorden.” Kritiek die er niet om liegt en die om uitleg vraagt. Mink: ,,De grensrechter was om te beginnen een drama. Hij bleef eigenlijk op de middellijn staan met zijn rechterarm omhoog om buitenspel aan te geven. In de rust ben ik naar de scheidsrechter gegaan om mijn beklag te doen, maar ik werd afgepoeierd. In de tweede helft kreeg onze grensrechter het nog eens aan de stok met de bank van Oosterheem. Om hem in bescherming te nemen heb ik toen de vlag overgenomen. Kun je je het voorstellen? Na een keer vlaggen kwam de scheids naar me toe met de mededeling: ,,Leg je vlag maar neer, je bent nog slechter dan de vorige. Moet je hier nou om lachen of om huilen?”

Mink geeft nog een voorbeeld om aan te geven dat het ‘’een schande voor de KNVB” was: ,,Een speler van hen kreeg twee keer geel en dat is toch echt rood. Toen wij de man in het zwart daarop attendeerden gaf hij zijn fout toe en meldde dat hij de tweede gele kaart dan maar aan een ander gaf. Moet ik nog meer zeggen? Dat kan hoor, maar laat ik me verder inhouden. We keren het niet meer om, maar je had er bij moeten zijn. Hoewel, beter van niet. Dan was ook jouw middag naar de knoppen geweest. Onvoorstelbaar.”

Al met al een totaal verknalde middag voor Rijnland dat ook nog eens door een tweede nederlaag in successie de aansluiting met de subtop totaal kwijt is.