derby days stadVierde klasse A (zondag)- Gezien de noeste arbeid die aan weerszijden werd verzet leek er geen spoor meer terug te vinden van de gevolgen van het feest in Leiden. FC Rijnland en Leidsche Boys kleunden er vanaf het begin in en geen moment was het saai in het Morskwartier. Uiteindelijk zat Leidsche Boys er het meest doorheen, maar dat had volgens trainer Richard de Graaf meer te maken met de opkomst-of juist het wegblijven- op de trainingen. Anderzijds was het de verdienste van FC Rijnland, dat bleef gaan voor de overwinning.

Dat laatste was opzienbarend omdat de thuisploeg na tien minuten al verder moest met tien man. Leidsche Boys profiteerde van die numerieke meerderheid en stond halverwege met 0-2 voor. Er leek niets aan de hand voor de Vlietploeg, maar niets was minder waar. FC Rijnland vocht zich met heel het hebben en houden terug in de wedstrijd en kwam geenszins ten onrechte op 2-2 en er zat nog wel meer in voor de ploeg van Ronald Mink.

De Graaf kon het na afloop nauwelijks geloven, maar was wel zo eerlijk om aan te geven dat Leidsche Boys zich in de handen mocht wrijven met het gelijke spel, ondanks het pluche waarop het zat na de eerste vijfenveertig minuten. ,,Als trainer snap ik er niks van. We hebben in de rust niets veranderd en gaven aan dat we zo moesten blijven spelen. Er was geen vuiltje aan de lucht, maar in de tweede helft hebben we weinig goeds meer gedaan. Uiteindelijk komen we tegen tien man met de schrik vrij.”

Terug naar het begin van de wedstrijd. Voor de rode kaart liet FC Rijnland duidelijk zien dat enkel de winst telde. Kort na het begin, nadat Emrah Kaya de eerste pittige overtreding op zijn naam had geschreven, kreeg slachtoffer Arjan Kluivers al de kans op 1-0. De met haar op zijn tanden spelende middenvelder kwam echter een fractie te laat om af te ronden. Kort daarop leek Piet Brandt Jan Besselse te kloppen, maar Leo Ramirez bracht redding op de doellijn.

Het visitekaartje was daarmee afgegeven, maar Peter Bleijenberg onderscheidde zich daarna in negatieve zin. Weliswaar werd hij bij het uitverdedigen fel op de huid gezeten, maar zijn natrappende beweging kon niet door de beugel. Scheidsrechter Braal stond er bovenop en kon niet anders dan FC Rijnland met een rode kaart en dus een probleem opzadelen.

Trainer De Graaf beet de scheidsrechter nog toe dat een rode kaart overtrokken was, maar de arbiter bleef bij zijn besluit. Ondertussen had het team van De Graaf wel een voordeel aan de situatie en dat werd zichtbaar op het veld. Leidsche Boys kwam meer in balbezit, maar was het leder vaak ook snel kwijt. Lange peren naar voren leverden namelijk geen enkel effect op. Het bleef vervolgens bij speldenprikken over en weer en zinloze schoten op het doel.

Boeiend was het schouwspel zeker, de kwaliteit liet echter in die fase alles te wensen over. Het geschreeuw over het complex was niet van de lucht en het leek er regelmatig op dat de toeschouwers getuige waren van een show met dolgedraaide honden.

Tegelijkertijd was het likkebaarden om spelers aan het werk te zien met een arbeidsethos waar een paard de hik van zou krijgen. Danny Koolen en Jan de Groot gingen wat dat betreft voorop in de strijd bij de bezoekers, terwijl Dexter Pardon zich aan de andere kant ook nadrukkelijk het snot voor de ogen liep. Dat kwam hem wel op enig cynisme te staan vanaf de eigen bank. ,,Die Pardon die kopt een vuilnisbak nog weg als die in de lucht zou worden gegooid.” Het gedol aan de kant, over en weer overigens, paste wel in de beladen wedstrijd. Naast de inzet van de genoemde spelers was eigenlijk niemand te beroerd om vuile meters te maken, wellicht om het laatste beetje alcohol van de feestdagen uit het lijf te verdrijven.

Geleidelijk aan werd Leidsche Boys brutaler en dat leidde uiteindelijk tot de 0-1. Marko Spasic stond volkomen vrij en volgens alle Rijnlanders in buitenspelpositie, maar de leidsman aarzelde geen moment en wees naar de middenstip. Even daarna kreeg Boudewijn Kamphues, die dit keer niet zijn gelukkigste wedstrijd speelde, de kans om Stefan ‘Paling’ Distelvelt de 1-1 te laten afdrukken. Zijn pass was echter slapjes, waardoor ‘Paling’ op Jan Besselse stuitte.

Kort voor de pauze werd de marge naar twee treffers getild. Spasic vond Ronald Boekkooi die beheerst de 0-2 achter Mario van der Pluym werkte. Al met al een geflatteerde tussenstand, waarbij Leidsche Boys echter wel met potlood drie punten kon bij laten schrijven. Wat kon er immers nog fout gaan?

Die vraag werd snel beantwoord in de tweede helft. FC Rijnland toonde een onaflatende ‘over-mijn-lijk-mentaliteit’ en de bezoekers wisten zich daar geen raad mee. Ondertussen liepen de gemoederen wel op, omdat de thuisploeg zich benadeeld voelde door de scheidsrechter. Veel beslissingen vielen inderdaad uit in het voordeel van de gasten, maar diverse overtredingen mochten er dan ook zijn en deden bijna pijn aan de ogen. Verliezen in een Leidse derby is niet leuk en daarom werden de grenzen wel eens overschreden. Dat nam niet weg dat FC Rijnland de handen op elkaar kreeg vanwege de vastberadenheid om er alsnog minimaal een punt uit te slepen.

Enkel FC Rijnland werd nog gevaarlijk en Leidsche Boys moest, notabene met een man meer, verder terug. ,,Zak in, zak in”, riep De Graaf richting zijn volgelingen. Daarop anticipeerde Mink vervolgens weer met de kreet ‘moet je anders een verdediger van mij erbij hebben’, om maar aan te geven dat Mink het eigenlijk van de zotte vond dat Leidsche Boys geen vuist meer kon maken en leek te spelen met juist een man minder.

Ondertussen moest Van der Pluym het veld geblesseerd verlaten en Jeffrey Smeele viel weg als speler en nam de taken als doelman waar. Damien Gerritsen werd erbij gebracht aan het front aan de kant van FC Rijnland en dat zorgde voor nog meer druk bij de gasten die het letterlijk niet meer wisten.

De 1-2 was volkomen in lijn met het spelbeeld. Kamphues, Kluivers en Joop Oomen hadden eerder nog gemist, maar nu zorgde Gerritsen ervoor dat Kamphues kon afdrukken, wat de spits overigens met beheersing deed. De druk werd daardoor nog groter voor Leidsche Boys, waar het licht meer en meer uitging.

Een kwartier voor tijd was de voorsprong van de in het geel en rood spelende Vlietploeg verdwenen. Kamphues werd opzichtig in de mangel genomen door Ricardo Heruer en een penalty was het gevolg. FC Rijnland claimde een rode kaart, maar zover kwam het niet. Even later overigens wel, voor Danny Koolen, maar die werd vervolgens weer ingetrokken. Weer liepen de spanningen hoog op, maar Distelvelt liet zich bij de elfmetertrap niet van de wijs brengen: 2-2.

In de slotfase had het ook zomaar nog 3-2 kunnen worden. Mink daarover: ,,Ze vielen bijna om en dat is een groot compliment waard voor mijn ploeg, want we bleven erin geloven. Ik had als trainer van Leidsche Boys ook niet graag gewonnen, want dat zou echt onrechtvaardig zijn geweest. Natuurlijk is het knap dat we nog een punt pakken, maar we hadden wel recht op meer.”

Kamphues kreeg nog een kopkans- stijlvol overgetikt door Besselse- en Kluivers schrok van het feit dat een verdediger van Leidsche Boys nog mis taste. De 3-2 bleef zo uit en dus kunnen beide ploegen een punt bijschrijven. Deze editie van FC Rijnland tegen Leidsche Boys beleefde zo ‘never a dull moment’. Fraai was het allemaal niet en opgewonden standjes behoefden niet met een zaklantaarn te worden gezocht. Adrenaline naar een kookpunt. De stad Leiden, FC Rijnland en Leidsche Boys kunnen nu weer even tot rust komen…

Basisopstelling FC Rijnland: Van der Pluym, Luiten, Bleijenberg, Pardon, Dros, Smeele, Oomen, Distelvelt, Kluivers, Kamphues, Brandt.

Basisopstelling Leidsche Boys: Besselse, Wassenaar, De Groot, Koolen, Heruer, Ramirez, Kaya, Boekkooi, Spasic, Derksen, Van der Hulst.