Vierde klasse A (zondag)- Natuurlijk, hoogstaand is het niet wat VV Leiden en FC Boshuizen hun zaterdag voorschotelen. Maar alle beperkingen worden ruimschoots gecompenseerd met beste bedoeling en een gezonde dosis enthousiasme.

Het is als sportverslaggever van de regionale media soms even schakelen: zo zit je in een lekker herfstzonnetje op de comfortabele hoofdtribune van Nieuw Zuid te genieten van de Katwijkse burenruzie, als één van de 8200 ooggetuigen, om een week later te staan blauwbekken langs de lijn bij een Leidse ‘derby’ zonder sentimenten in de kelder van het amateurvoetbal, waar misschien één procent van dat bezoekersaantal gehaald wordt. Met spelers die bij uitzondering een bal van A naar B kunnen verplaatsen. En toch: juist die charme vergoedt veel. Het is amateurvoetbal in pure vorm. Met ware liefhebbers op het veld, die gewoon contributie betalen, moeten ‘lappen’ voor behaalde kaarten en toch liever op zaterdagmiddag met hun vrienden een balletje trappen in plaats van een bijbaantje te hebben bij de buurtsuper. Een beetje gechargeerd, maar niet in relatie tot de semiprofs die voor het uitoefenen van hun hobby een modaal jaarsalaris ontvangen en waarvoor je astronomische bedragen moet neertellen om ze in actie te zien. Ter vergelijking: bij de entree tot de Morsch is het kassahokje dat herinnert aan betere tijden onbemand.

,,We spelen wel in de krochten hè’’, bijt Maurice Jansen een supporter toe die de tweede helft ‘niet om aan te gluren’ vindt. De Leiden-trainer is best te spreken over het spel van zijn ploeg. ,,Het is een stuk beter dan afgelopen weken.’’ En eerlijk is eerlijk. De thuisploeg voetbalt een stuk makkelijker dan de bezoekers en walst, ondanks een snelle achterstand na een mispeer van keeper Sven Vinkeles, met speels gemak over FC Boshuizen heen. Al is er een fout van gelegenheidsdoelman Fenno Blikman voor nodig om op gelijke hoogte te komen. De linksbuiten staat bij absentie van de vaste nummer één en gebrek aan een reservekeeper onder de lat, doet dat behoudens wat ongelukkige spelvoortzettingen prima en voorkomt met knappe reddingen een flinke afstraffing voor zijn team. ,,We hebben een krappe selectie’’, vertelt Charl van Goozen, vorig seizoen met UVS nog kampioen in dezelfde afdeling. ,,Ik had precies elf man en laat zelfs twee 16-jarigen invallen. We hebben geen tweede of A1 om uit te putten. Je moet roeien met de riemen die je hebt.’’

Wat dat betreft bevindt VV Leiden zich, met een ruime selectie, in een luxe positie. De club die dit seizoen zijn 75-jarig bestaan viert, zet in op promotie. ,,Dat is wel de bedoeling’’, beaamt Jeroen van Egmond, de rechtsback die uitgeroepen werd tot man van de wedstrijd. ,,Het gat met Hazerswoudse Boys is nog zes punten, maar we hebben een redelijk simpel programma tot de winterstop en dat biedt perspectief voor de tweede periode, die vandaag begonnen is. We willen graag uit de vierde klasse, toch niet echt het Walhalla. Al heeft het ook wel weer wat.’’

VV Leiden – FC Boshuizen 3-2. 3. Uygun 0-1, 15. Lakhal 1-1, 37. Van der Tuin 1-2, 57. Van Duivenbode 1-3, 90+1. J. Blikman 3-2.

Scheidsrechter: Van der Weide. Toeschouwers: 80.

VV Leiden: Vinkeles, Van Egmond, B. Middelkoop, Schreuder, Van den Berg, R. Middelkoop, Nolet, Van Duivenbode (63. Onvlee), Bakker (71. Boot), Van der Tuin, Lakhal (59. Devilee).

FC Boshuizen: F. Blikman, Akouch, J. Blikman, Graafi, Miftari (71. Debipersad), Bouhchlal, Maatoug (71. Kivrakdal), Evren, Fathi, Mahesh, Uygun.

Bron: LD/RT