IMG_2349_resultaatAmmerstol was in de eerste wedstrijd van de nacompetitie op eigen grond genadeloos van de mat gespeeld door een ontketend GOL: 1-6. De terugwedstrijd leek vooraf niet meer dan een formaliteit te zijn.

De laatste negentig minuten in de vierde klasse gaan in..
De laatste negentig minuten in de vierde klasse gaan in..

Het eerste kwartier beet Ammerstol echter fel van zich af en kwam zelfs op een 0-2 voorsprong. De ploeg speelde fysiek voetbal en trachtte met lange halen de spitsen te bereiken. Door toeval en onachtzaamheid in de Leidse defensie kon Ammerstol scoren via Frank de Bruyn en Mick de Lange. GOL Sport liet zich verleiden om dezelfde speelwijze te hanteren. Keeper Oguzhan Yazici analyseert: ,,Ja, de eerste vijftien minuten speelden we gewoon niet goed. Ik denk dat de spanning toch een rol speelde. Pas na de 1-2 gingen we voetballen zoals we kunnen. We waren gewoon beter dan die jongens. Ik ben dan ook geen seconde bang geweest dat het mis zou lopen.”

De bloemen stonden klaar en konden ook worden uitgereikt
De bloemen stonden klaar en konden ook worden uitgereikt

Het doelpunt van GOL was geheel en al de verdienste van aanvoerder en man of the match Jaouad Ben Aissa. De scheidsrechter gaf een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied na een opmerking van een Ammerstol speler die niet door de beugel kon. Ben Aissa maakte een werkelijk schitterende goal door de bal over de muur in de bovenhoek te krullen. Daarmee was eigenlijk de angel uit de wedstrijd. Ammerstol bleef echter vechten, maar het voetbal was te simpel om de Leidenaren in ernstige problemen te brengen. Dan was er altijd nog keeper Yazici die vlak voor rust een knappe redding verrichtte en de gasten van een doelpunt afhield.

Bij een naderende promotie horen fakkels en vuurwerk
Bij een naderende promotie horen fakkels en vuurwerk

Toch kwam Ammerstol op 1-3 via een penalty. De hoop die mogelijk even opflakkerde bij de gasten werd snel geblust door de tweede Leidse treffer, nu van smaakmaker Otmane Mouhyieddine. Opnieuw via een vrije trap die laag in de hoek verdween. De rest van de wedstrijd was niet best. GOL kreeg steeds meer een zee van ruimte, maar deed daar te weinig mee.

IMG_2337_resultaat

Rivelinho de Vlugt (foto) die een sterke wedstrijd speelde: ,,Misschien dat het langs de lijn soms spannend leek maar wij waren er honderd procent zeker van dat alles in orde zou komen. Jammer dat we in het begin te nerveus speelden, maar al gauw bleken we voetballend veel meer te kunnen brengen. Vooral onze positiewisselingen brachten hen in de problemen.” De middenvelder, genoemd naar de legendarische Braziliaanse speler, die bleef sleuren paart fysieke kracht aan techniek. ,,Het ging wel lekker vandaag, maar dat het zo goed ging had ik niet zo door. In de wedstrijd ben ik zo geconcentreerd met het spel bezig dat ik daar niet op let.” Of hij volgend jaar nog bij GOL speelt is niet duidelijk. Wel heeft hij er zin in om een klasse hoger te spelen: ,,GOL Sport hoort in de derde klasse en we handhaven ons daar ook zonder twijfel.”

Die mening is ook Yazici toegedaan: ,,Tegen ploegen als Ammerstol hebben we het dit seizoen moeilijk gehad. Wanneer we de strijd aanbinden tegen ploegen die lekker kunnen voetballen en hoog geëindigd zijn, hebben we bewezen minimaal gelijkwaardig of beter te zijn. In de derde klasse is er qua voetbal meer te beleven. Wij hebben snelle en technisch vaardige spelers. Dat soort spelers komen we daar meer tegen dan dit jaar, maar dat maakt het juist aantrekkelijk: ik kijk er naar uit.”

De blijdschap bij de Boshuizerkade-bewoners was groot na afloop
De blijdschap bij de Boshuizerkade-bewoners was groot na afloop

Ben Aissa oogt ontspannen na afloop. Hij was het die de doelpunten maakte, zijn defensie onberispelijk leidde en zich een echte aanvoerder toonde door zijn teamgenoten constant te stimuleren. ,,Ja, ik weet het, het eerste kwartier was het niks bij ons. Toch stress denk ik en dan krijg je via onoplettendheid doelpunten tegen. Daarna namen wij het heft in handen en kwamen we niet echt in de problemen. We hebben lol in het spelletje en als er dan zo’n jong spelertje bij ons in komt nemen we die een beetje onder onze hoede (Ben Aissa doelt op de achttienjarige Amjad Alzeidi, die inviel voor Aldrick Engel, red.). De centrale man achterin maakt nog duidelijk, dat promotie niet alleen de verdienste is van het elftal. ,,De club verdient dit. Al die vrijwilligers, al die mensen die zich inzetten voor de club, het is fantastisch. De trainer, Taoufik Maatoug en zijn assistenten, hebben altijd de rust bewaard en hebben ons de kans gegeven ons verder te ontwikkelen. Dat zag je vandaag: we speelden zakelijk als het moest en speels als het kon.” Aissa glimlacht als ik de schijntrap met de bal onder voet van De Vlugt noem. ,,Dat bedoel ik, het kon op dat moment.” De aanvoerder weet nog niet of hij volgend jaar bij GOL Sport voetbalt. ,,Nee, maar ik kan je wel zeggen dat ik het hier enorm naar mijn zin heb. GOL Sport is een vereniging waar veel mensen zich thuis voelen. Ik ook.”

Trainer Taoufik Maatoug gaat meerdere keren de lucht in. Hij maakte van zijn ploeg een gedisciplineerde eenheid
Trainer Taoufik Maatoug gaat meerdere keren de lucht in. Hij maakte van zijn ploeg een gedisciplineerde eenheid

GOL Sport schreef al met al geschiedenis. Voor het eerst in het bestaan wordt de kelder verlaten van het amateurvoetbal. Ooit startte Groot Oost Leiden in de zesde klasse. Die verdween en werd ingeruild voor de vijfde klasse. Vanaf 2009 balde het team in de vierde klasse en nu wacht een volgende uitdaging in het bestaan van de club: derde klasse.

GOL Sport-Ammerstol 2-3. 10. De Bruyn 0-1; 20. De Lange 0-2; 30. Ben Aissa 1- 2; 70. De Bruyn 1-3; 73. Mouhyieddine 2-3.

GOL Sport: Yazici, Alkuhaili (75. Al-Mokadem), Muhizi, Ben Aissa, Kaamouch, Bukuru, Achahbar (75. Achgaf), De Vlugt, Moutaoussut, Mouhyieddine, Engel (45. Alzeidi).

Ammerstol: Van Vliet, Voogt, De Jong, Verhey, Van Vliet, De Lange (62. Van Engelen), Verwei, Brand (80. Van der Wouden), De Bruyn, De Bruin, Oosterom.

Scheidsrechter: Smit. Toeschouwers: 200.