header NAbeschouwingHelaas gebeurt het minder en minder, maar zaterdag j.l. trok een Leidse derby weer flink wat volk. Nu zijn er nogal wat sleutelstadderby’s, maar niet vaak gaat het om de nummers 1 en 2 uit Leiden. Dit keer was het wel raak. Leidsche Boys kon de koppositie overnemen van UVS en in een zetel richting de titel gaan. Dat gebeurde niet. UVS stond op, won (1-4) en doet weer volledig mee.

Charl van Goozen, de winnende coach, straalde van oor tot oor na afloop. Hij had dit eigenlijk zelf ook niet verwacht. ,,We gingen voor de winst en dat was een groot gedeelte van de wedstrijd terug te zien. Aanvankelijk kregen we geen vat op het middenveld, maar gaandeweg stond het als een huis bij ons. We kregen de controle en wonnen steeds meer onderlinge duels. Ik denk dat wij recht hadden op de 0-1. Bij een scrimmage leek de bal over de doellijn te zijn gegaan. Dat gaf hun grensrechter zelfs toe. De scheidsrechter besliste helaas anders.”

De maker van de 1-1, Joeri Onderwater, daarover. ,,Evert (van Rest, red.) kopte tegen de paal en de bal bleef in het vijfmetergebied liggen. Tim (de Cler, red.) trachtte uit te verdedigen, maar ik maakte een sliding op de bal en dat ding verdween echt een flink stuk over de lijn. Daarna ging alles heel snel en was de bal weg en had de scheidsrechter niet gefloten voor een doelpunt. Ik denk niet dat we de man echt mee hadden, zeg maar.”

Van Goozen vervolgt zijn verhaal: ,,Vervolgens kwamen we ongelukkig op een 1-0 achterstand. Het was niet eens een kans, maar de bal kwam tegen een hand aan bij ons. Erg zwaar gestraft, maar daar doe je op zo’n moment niets aan. Ik maakte me niet direct zorgen, want we speelden al een tijdje 1 op 1 en hadden daardoor een mannetje over op het middenveld. In de pauze heb ik gezegd dat we vooral rustig moesten blijven en de ruimtes meer moesten gaan benutten. Na rust hebben we daar ook daadwerkelijk gebruik van kunnen maken en was het snel 1-1. Vanaf dat moment kregen wij meer en meer de overhand. Niemand kan stellen dat we uiteindelijk zijn geëindigd met een gestolen overwinning. Iedereen heeft er snoeihard voor gewerkt. Ook de invallers deden het prima.”

Onderwater: ,,Ik denk dat we het prima hebben gedaan op Tim en Houssin Bezzai. Daar moet het toch met name vandaan komen. Dat gevaar konden we elimineren en daarnaast stond onze organisatie prima. Als dat het geval is in de vierde klasse dan kom je al een heel eind. Toch denk ik dat promotie heel lastig wordt. We spelen zelf nog tegen lastige teams als Blauw Zwart, dat te laag staat, en Woubrugge. Maar goed; het gaat nog maar om twee verliespunten verschil.”

De verliezende man op de bank bij Leidsche Boys, Henk de Cler, sprak eveneens van een terechte zege van UVS. ,,Het had ook nog 1-7 kunnen worden. Wij hebben vandaag niet gevoetbald. Jongens die het hele seizoen al prima lopen te ballen, hadden het nu niet. Daar hadden we er nu zeker zes of zeven van en dan trek je het niet tegen UVS. We speelden alleen maar de lange bal. Anders dan anders. Het was duidelijk te zien dat zij vochten voor hun laatste kans. Dat zag je bij ons niet terug. Natuurlijk hebben we de oorlog niet verloren, maar zo spelend gaan we echt niet alle resterende wedstrijden winnen dus ik hoop dat we hier snel van herstellen. We konden het ook niet meer opbrengen om voor de 2-2 te gaan. UVS was fitter en conditioneel beter.”

De derde klasse is dus niet uit zicht voor Van Goozen en de zijnen. Maar weet hij of hij er ook volgend seizoen bij is. ,,Er moet nog een gesprek volgen. Een paar weken terug hoorde ik nog dat de zondagtak door zou gaan. Enkel zou het budgettair minder worden. Nu gonst het van de geruchten dat de stekker eruit gaat en dat UVS een zaterdagclub wordt. Ik weet niet hoe het allemaal zal gaan verlopen. Stefan Luykx is tenslotte aangetrokken voor de zondag, een tijdje terug. In elk geval lijkt het mij handig dat ik snel duidelijkheid krijg. Feitelijk ben ik alweer bezig met volgend seizoen. Hoe dan ook; we mogen hier wel even van genieten. Het was een leuke middag. Veel publiek en gelukkig hebben we die wat kunnen bieden. Daar hebben we een goed moment voor uitgekozen.”

Onderwater: ,,In elk geval was het heel veel beter dan de voorbije weken. Tegen Haagse Hout zat er niet meer in dan een gelijkspel en tegen VV Leiden hadden we eigenlijk moeten verliezen. Zo eerlijk kan ik wel zijn. Bij een nederlaag was het klaar geweest, maar nu leven we tenminste nog wel. En verder was ik ook nogal overvallen door het nieuws. Volgens mij staat het nog niet vast. Dat er jongens weg gaan bij de huidige zondagtak vind ik niet zo’n probleem. Jongens als Jochie Sebrechts, Maikey Parami en Mo Berdai verdienen een kans bij een hoger spelende club. Ronnie Verplancke bijvoorbeeld, is daar ook beter van geworden. En voor het overige vind ik het vooral belangrijk dat er veel echte UVS’ers blijven spelen bij de club. Ik heb nu eenmaal wat met clubmensen.”

De Cler was tijdens de wedstrijd nogal eens boos op zijn team, zo ook even na afloop in de kleedkamer. ,,Dat laatste was maar kort, want ze weten het uiteindelijk zelf ook wel. Dan heeft geschreeuw van mij niet zoveel zin.”

Toch was er ook nog (bijna) goed nieuws voor de thuisclub. ,,We hopen snel te horen of we volgend seizoen kunnen uitwijken naar een korfbalveld vlakbij als ons veld niet kan worden benut voor een training. Dat zou prettig zijn, want we hebben trainingsarbeid nodig en dat is er dit seizoen al te vaak bij ingeschoten. Als dat lukt hoeven de spelers ook niet weg hier.”

Zie ook het wedstrijdverslag: https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2014/zaterdag/vierde-klasse-zaterdag-west-2/met-het-oog-op-de-toekomst/
en de foto’s van de wedstrijd: https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2014/zaterdag/1steklasse/uvs/leidsche-boys-uvs-in-beeld/