ts-roodenburgHij durft en is enthousiast. Kees de Roode (61) zegt het zonder blikken of blozen. ,,Ik ga wat neerzetten en Roodenburg moet weer op de kaart komen.” Zo, die zit. De man die als jochie bij het toenmalige VNA achter de bal begon te rennen, later het trainersvak in rolde en onder andere GOL Sport en Kickers ’69 onder zijn hoede had, waagt een sprong in het diepe. ,,Roodenburg zondag moet weer een bloeiende tak worden”, zegt hij onomwonden waar voorzitter Raymond Keur en Omar Maissa (bestuurslid zondag) bij zitten. Niet alleen Kees, maar ook de beide bestuurders zijn ambitieus. De Roode ziet het helemaal zitten als trainer voor het komende seizoen.

Prioriteit

Het roemrijke verleden van Roodenburg, de club leverde onder meer Wim Rijsbergen, Wout Holverda en Bert Jansen naar het betaalde voetbal,  herleeft tijdens dit gesprek. Een nostalgische zwart-wit foto aan de wand in de bestuurskamer op ‘Noord’ herinnert aan de tijden dat de club nog eersteklasser was en Kees deel uitmaakte van het team dat bijna kampioen van Nederland werd. Aber das war einmal. Vervlogen tijden die wellicht nimmer terug zullen keren. De volksclub zakte diep weg in de anonimiteit en besloot in 2005 om de pijlen op de zaterdag te gaan richten. Zoals zoveel andere verenigingen dat deden en nog steeds doen. De zondagtak ging er langzamerhand een beetje bij bungelen en brak zelfs voor één seizoen af. ,,Zaterdag 1 moest toen weliswaar in de toenmalige 5e klasse beginnen maar wist zich naar de 2e klasse op te werken”, licht de preses van de blauw-zwarten (‘de mooiste kleuren’) toe. Na een jaar zonder een standaard zondagteam werd de draad voorzichtig met jongens uit de omgeving weer opgepakt. Voorzitter Keur stelt duidelijk dat de zaterdagtak vooralsnog prioriteit geniet ondanks de poging om voor de zondag een revival trachten te realiseren.

Kees de Roode begint, naar eigen zeggen, op nul...maar daar komt snel verandering in.
Kees de Roode begint, naar eigen zeggen, op nul…maar daar komt snel verandering in.

Weekendclub

Nu de verschuivingen van de zondag naar de zaterdag in voetballand hand over hand toenemen, is het een uitdaging voor Kees de Roode om voor de zondagklas te gaan staan. Hij weet zich gesteund door het bestuur. Omar Maissa: ,,We hebben het kaf van het koren gescheiden en willen alleen jongens hebben die er voor willen gaan. Eigenwijs of niet tevreden? Zoek je plezier dan maar ergens anders. Discipline moest er komen.” Bij Roodenburg kunnen de spelers kiezen om op zaterdag of op zondag te gaan ballen. Een vrije keuze. ,,We zijn een weekendclub voor iedereen”, weet Keur. En met dat ‘voor iedereen’ bedoelt hij ongeacht van welke afkomst een speler is, dat de poort op ‘Noord’ voor hen open staat. ,,Iedereen is welkom bij ons.”

Kweekvijver

De Roode gaat vol enthousiasme de uitdaging aan. Ondanks dat hij weet dat de betere spelers vroeg of laat de overstap naar de zaterdag zullen gaan maken zoals de laatste jaren ook al gebeurde. ,,Ik maak me wel wat zorgen over de ontwikkeling naar de zaterdag. De zaterdag raakt vol en juist daarom wil ik graag de zondag weer op poten zetten. Roodenburg moet weer iets van haar oude glans terug krijgen.” Voorman Raymond Keur: ,,Ik hoop dat het over twee jaar zover is. Wordt het een ondankbare job voor Kees de Roode als hij goede jongens op zondag onder zich heeft en die dan later toch voor de zaterdag kiezen? ,,Ik zie het als een kweekvijver want de zaterdagafdeling heeft toch de prioriteit binnen de club”. Raymond Keur bevestigt dit nogmaals. ,,Ik begin op nul”, lacht een gedreven De Roode. ,,Al wordt het keihard werken.” Hij heeft er duidelijk zin in. Zijn motto en dat van het bestuur is duidelijk: ,,Dit is Roodenburg en op die club zijn we trots.”