(Zondag, 4A)- De kleuren geel en groen zijn overal in de kantine te zien, de voertaal is Leids, flesjes, géén glazen, zijn stevig in de vuist geklemd en ,,Bij Rijnland is het altijd feest” staat op de muur te lezen. Kortom, we zijn bij Leidsche Boys tegen FC Rijnland. Pardon? Jawel, Leidsche Boys speelt thuis bij FC Rijnland net zoals FC Rijnland thuis bij Leidsche Boys speelde eerder dit seizoen. Volgt u het nog?

Het had allemaal te maken met een geweldig uitje van het barpersoneel van FC Rijnland destijds. Geen mens die zich over deze ruil druk maakt en waarom zou men ook? Een echte Leidenaar voelt zich in beide kantines thuis die worden gerekend tot de gezelligste van Leiden. Kameraadschap en rivaliteit gaan samen in deze derby. Verliezen kan en mag in een seizoen maar niet tegen deze tegenstander. Dat is terug te vinden in de kantine, langs de lijn en op het veld. Daar wordt door twee teams gestreden voor elke meter en tot de laatste snik.

Nee, geen match van ragfijne combinaties en fluwelen passjes. Het is fysiek en er worden beuken uitgedeeld en geïncasseerd, waarna men elkaar overeind helpt en een dolletje uitwisselt. Dit zijn wedstrijden voor echte kerels. Voeg daaraan toe twee hartstochtelijk coachende trainers en je hebt een heerlijke voetbalmiddag. Het is bijna jammer, dat een van beide partijen puntloos van het veld stapt.

,,Tegen FC Rijnland voetballen is heel speciaal. Ik heb een paar goede kennissen daar lopen en daar wil je niet van verliezen, want dat blijf je dan horen”, zo vertelt Leidsche Boys-verdediger Ricardo Heruer. ,,We deden toch niet onder voor de koploper? Kun je nagaan, we moesten weer met een paar invallers spelen en het dan FC Rijnland zo moeilijk maken. Na afloop was de stemming ondanks de nederlaag best positief. We zijn met opgeheven hoofd van het veld gegaan. Frustrerend zijn wel de wekelijkse afmeldingen en vaak nog eens op het laatste moment. Je moet dan toch met andere jongens spelen en dat maakt het niet makkelijker.”

Daar heeft Heruer zeker een punt. Ook trainer Richard de Graaf vertelt voor de wedstrijd dat de vele afzeggingen hem hoog zitten. ,,Ja, dit jaar geeft me minder voetbalplezier dan anders. Al die afmeldingen. Misschien dat dit jaar een soort overgangsjaar wordt en dat ik volgend jaar met een groep kan spelen die minder verplichtingen buiten het voetbal heeft.” Na afloop haalt hij een beetje hulpeloos en opnieuw teleurgesteld de schouders op. Het zit de Boys niet mee.

Pablo Luiten, verdediger bij FC Rijnland, is uiteraard heel gelukkig met de punten. ,,Vorig jaar verloren we dit soort wedstrijden nog wel eens, dit jaar niet. In de tweede helft waren we ook veel sterker. Ik heb Leidsche Boys nauwelijks op onze helft gezien. In de eerste helft speelden we in een veel te laag tempo en ging er te veel mis. In de rust hebben we elkaar goed de waarheid gezegd en dat pikte iedereen goed op. Een heerlijke wedstrijd trouwens.”

Luiten vervolgend: ,,Volop strijd en een scheidsrechter die dat goed aanvoelde. Je mag een vriend toch wel eens een tikkie geven als hij bij de tegenpartij voetbalt haha. Er komen nu wedstrijden waar het om gaat tegen Zoetermeer en GOL Sport. Dan moeten we bewijzen dat we niet voor niets zo hoog staan.”

Waar Luiten en Heruer het roerend over eens waren was de kwaliteit van het veld of beter gezegd het gebrek aan kwaliteit. ,,Een moeras.” ,,Wil je een bal controleren, dan stuitert die zo over je voet heen.” Het is een terechte klaagzang, maar van afgelasten was geen sprake.

In de eerste helft gingen beide teams min of meer gelijk op. FC Rijnland combineerde wat rustiger en was technisch een tikje verder. Leidsche Boys probeerde meer met lange passes de spitsen te bereiken. Gevaarlijke situaties waren er in beide doelgebieden. In de twintigste minuut liet keeper Dennis Gordijn een hoge bal tussen de vingers glippen die tegen de lat eindigde. In de chaotische scrimmage die volgde werd echter niet gescoord. Na een half uur spelen kreeg Leidsche Boys-spits Samir Boultam twee kansen achter elkaar, maar wist die niet te benutten. Aan de andere kant kapte Mark Cerdijn twee mensen knap uit, maar hij kon FC Rijnland niet op voorsprong zetten.

In de tweede helft kreeg de ploeg van trainer Ronald Mink een steeds groter veldoverwicht. Na tien minuten schoot Maik de Rooij niet al te hard op het doel. De bal werd echter van dichtbij nog heel verraderlijk door Boudewijn Kamphues van richting veranderd, maar doelman Gordijn stond net op de voor hem goede plek. Later moest hij naar de grond om een goede omhaal van Cerdijn uit de hoek te halen. Vijf minuten later ontstond er in het strafschopgebied van Leidsche Boys een geweldig onoverzichtelijke situatie. De bal kaatste als in een flipperbak heen en weer en raakte uiteindelijk de onderkant van de lat. De Boys hadden hier het geluk aan hun zijde, maar toch liepen ze tegen een nederlaag aan.

Diep in blessuretijd scoorde Maik de Rooij dan toch met een hard en laag schot en schonk zo FC Rijnland drie punten. De vreugde en ontlading waren enorm. FC Rijnland blijft volledig in de race voor het kampioenschap en voor Leidsche Boys volgt er nog een lastige rest van het seizoen.

Na afloop staat in de kantine van de thuisclub (of was het de uitclub?) alles klaar om er met z’n allen nog een geweldig feest van te maken. Dat kan in Leiden na de wedstrijd Leidsche Boys tegen Rijnland.

Leidsche Boys – Rijnland 0-1 (0-0).  90. + 4 Maik de Rooij 0-1.

Opstelling Leidsche Boys: Gordijn,Oomen, Van der Meer, Heruer, M’kaddem, Van Es , Ruigrok, Kaya, Van Dijk, Boultam, Kerkvliet.

Opstelling FC Rijnland: Van der Pluym, Luiten, Van Leeuwen, Mink, Dros, Van Putten (82. Geraets), Smeele, Oomen (60. Brandt), Kamphues, Cerdijn, De Rooij. Scheidsrechter R.Kolsteren. Toeschouwers: 100.