derby days stadDe zaterdagtak van UVS heeft er voor gezorgd dat de spanning in de vierde klasse A aangaande de titelstrijd weer volledig is teruggekeerd. Aan de Vliet, waar het dit keer niet enkel in de kantine een drukte van belang was, graaiden de blauwwitten een 1-4 overwinning weg.

Het ging ergens om en dat was te merken. Sinds de heroprichting van een zaterdagelftal bij Leidsche Boys gloort er in het derde jaar hoop om de derde klasse te bereiken. Een unicum voor de club die gewend is aan ‘keldervoetbal’. Onder aanvoering van ex-profs Tim de Cler en Housin Bezzai ‘moet het maar eens gebeuren’ en die kans was tot zaterdagmiddag levensgroot. Bij winst immers werd UVS voorbij gestoken en mocht er nog twee keer worden ingehaald om de zaken daarin af te handelen. Die openstaande wedstrijden komen er nog steeds, maar UVS won en dus is het nog allerminst zeker of er anders dan anders gefeest kan worden bij de roodwitten in de beslissende maanden.

Bij de blauwwitten werd er in de voorbije jaren niet of nauwelijks aandacht geschonken aan de verrichtingen van het eerste elftal op zaterdag. Juist in het jubileumjaar, de club bestaat op 1 april op de kop af honderd jaar, zijn de schijnwerpers wel op het zaterdagvoetbal komen te staan. Dit feitelijk nog los van de hoge positie van het team van Charl van Goozen, maar veel meer omdat een definitieve overgang aanstaande lijkt te zijn naar de zaterdag als speeldag. Al tijden worden harde noten gekraakt resulterend in de nodige interne spanningen. De komende weken zal blijken waar dat toe leidt. Een titel voor het huidige zaterdagelftal zou plotsklaps mooi meegenomen zijn, omdat UVS anders in de kelder zal moeten beginnen.

Opgeteld bij de nieuwsfeiten was de Leidse derby dus niet zomaar een potje voetbal en dat was voelbaar. Het uitgelopen volk kon zien dat vooral UVS, zeker na rust, wilde winnen. Getergd door een aantal arbitrale beslissingen, die zonder meer niet vaak uitvielen in de richting van de bezoekers, zag Van Goozen dat zijn team gretiger was en dat bij de Boys teveel spelers het niet hadden op het moment suprême. Henk de Cler over zijn team: ,,Niet fel genoeg. Afgetroefd. Het was net of we niet wilden winnen.”

Toch kwam de gastheer op voorsprong. Een makkelijk gegeven strafschop na een ‘lullige’ handsbal van Kenneth Masskant leverde Tim de Cler een strafschop op en de 1-0. In de resterende tien minuten was Leidsche Boys nog even een paar keer gevaarlijk, maar na rust was het voetbal volledig uit het team verdwenen.

Wel of geen doelpunt voor UVS? Scheidsrechter zegt in elk geval 'neen'
Wel of geen doelpunt voor UVS? Scheidsrechter zegt in elk geval ‘neen’

Joeri Onderwater bracht kort na rust balans en daarna was het de beurt aan Evert van Rest voor zijn 23ste seizoensdoelpunt. UVS hield daarna het hoofd koel, om in de slotfase zelfs nog verder uit te lopen via invallers Mike de Boer en Bryan Vink: 1-4.

Onderwater, een kwartier na rust uitgevallen met kramp in het dijbeen, heeft het geloof weer terug in een titel. ,,Het was de laatste tijd niet best bij ons, maar vandaag stond de organisatie perfect. We hebben hun angels eruit gehaald en dat was voldoende. Nu zal de ploeg die punten gaat laten liggen het haasje zijn.” Over UVS en de toekomst: ,,Ik denk dat het een goede zaak is als de beslissing te verkassen naar de zaterdag valt. Enkel had dat beter al vier jaar geleden moeten gebeuren.”

Leidsche Boys- UVS 1-4 (1-0). 33. De Cler 1-0 (strafschop), 48. Onderwater 1-1, 73. Van Rest 1-2, 89. De Boer 1-3, 90.+4 Vink 1-4. Scheidsrechter: Stewart. Toeschouwers: 350.

Leidsche Boys: Wassenaar, Schaafstra, Maayad, J.Schilthuizen, Ait Blal (69. S. Schilthuizen), De Cler, Bezzai, Mizab, Brooks, Housny (73.Matahelumual), Karasahin (63. Gajadien).

UVS: De Groot, Rexen, Maaskant, Onderwater (60. Van Heiningen), Smit, Van Oudenaarden (78. De Boer), Van Rest, Hogenboom, Kort, Hermenet (88. Vink), Prudhomme van Reine.

Deel 2 volgt maandagavond!

Bron: LD/HK