Vierde klasse (zondag)- In de met 3-0 verloren wedstrijd bij Altior had Roodenburg gek genoeg niet eens zoveel te duchten van de thuisploeg. De grootste tegenstander van de Leidenaars waren ze zelf.

Flegmatiek. De spelers uit de ploeg van Kees de Roode zijn het stuk voor stuk. Technisch bovengemiddeld vaardig voor vierde klasse-begrippen. Een beetje het type zaalvoetballer. Geschoold op de pleintjes, waar andere wetten gelden dan op een voetbalveld. Soms is dat genieten, ook voor de trainer die als voetballer deel uitmaakte van het roemruchte Roodenburg dat óóit – in een grijs verleden – bijna kampioen van Nederland werd. Vaker ergert hij zich kapot.

Zo ook op bezoek in Langeraar. Roodenburg voetbalde een stuk makkelijker dan het krampachtige Altior, dat zeker voor rust in balbezit bedroevend zwak speelde. De bezoekers leken een balletje achter het standbeen of het poorten van een tegenstander echter tot kunst te hebben verheven. De efficiency was ver te zoeken. De Roode: ,,Het is te vrijblijvend. Lekker ballen en dan zien we het wel. Ik mis de wil om te winnen.’’

Vlak voor rust ontbrandde het duel. Een vrije trap van Nasser el Gourari werd door Jeroen Sassen ternauwernood uit zijn doel geronseld en uit de resterende corner was Adil Rajini dichtbij. In de tegenstoot had Daan Oostdam de score moeten openen, iets wat Hassan Bouda in de rebound in paniek bijna alsnog deed. De aanvoerder schoot de bal pardoes tegen zijn eigen paal.

Kort na de pauze scoorde Altior toch. Uit een vrije trap kopte centrumverdediger Remco van der Jagt raak. Meteen bleek hoe labiel dit Roodenburg is, zag ook een gefrustreerde De Roode. ,,Vorige week wonnen we bij het hooggeplaatste Stolwijk. Toen kwamen we op voorsprong en dan is er niks aan de hand. Maar zodra we met tegenslag te maken krijgen, raken we de kluts kwijt. We gaan uit positie lopen, voeren onze taak niet meer uit, verliezen de tegenstander uit het oog en communiceren niet meer met elkaar. Het stort als een kaartenhuis ineen. Dat gebeurde vandaag ook weer. Als je ziet hoe we die tweede en derde goal tegen krijgen, dat zie je bij de pupillen nog niet. Dan zit ik toch gewoon mijn zondag te verdoen hier’’, foeterde de withete Leidenaar.

Oostdam en invaller Renjibar Kolly profiteerde van het geklungel achterin bij Roodenburg, waar ieder overleg ontbrak. In de slotfase liet El Gourari zich bovendien van zijn slechtste kant zien. De heetgebakerde aanvaller kreeg een panna van Frank de Boer en schopte schandalig na.

Jan Wouters was de eerste om toe te geven dat zijn ploeg met de ruime winst rijkelijk werd beloond voor het vertoonde spel. ,,Onze eerste helft was dramatisch. Geen bal kwam aan. Na rust was het niet eens zoveel beter, maar waren we voorin in ieder geval dodelijk. Al werden we natuurlijk flink in het zadel geholpen door de tegenstander. Na de 1-0 verloren ze het hoofd en was hun organisatie volledig verdwenen. Onbegrijpelijk, want voetballen kunnen die gasten best wel.’’

Altior – Roodenburg 3-0 (0-0). 51. Van der Jagt 1-0, 61. Oostdam 2-0, 86. Kolly 3-0. Scheidsrechter: Verbruggen. Toeschouwers: 200.

Altior: Sassen, C. van Tol, Van der Pijl (83. Kolly), Van der Jagt, M. van Tol (56. Severin), Ubink, J. van Tol, Oostdam (72. Pieterse), De Boer, Boere, Van Rijn.

Roodenburg: Dhkissi, Belaidi (65. Essaoui), Mandil, Bouda, Mouchih, Dahmani, Kaddouri, Abdi, Rajini (52. Amghar), Tiberkanine, El Gourari.

Bron: LD/RT