Komen er verschuivingen in de kopgroep in de vierde klasse op zaterdag? Welke teams kunnen zichzelf enigszins weg spelen uit de kelder? En op zondag: hoe gaat FC Rijnland de klap opvangen van het tussentijdse vertrek van Ronald Mink? En komt er eindelijk weer eens gejuich vanuit Warmond namens de plaatselijke trots? Een rondje langs de velden in de voorbeschouwing van de week op die vierde klasse.

Zaterdag

4A:

Dankzij een wereldgoal van Ozan Isitir pakte Lugdunum in het laatste competitietreffen de volle buit. Met een nipte 2-1 zege behielden de Kikkers de aansluiting met de bovenste ploegen. Om het positieve resultaat tegen KSD-Marine een gevolg te geven dient de ploeg van Henk de Cler zaterdag af te rekenen met Blauw-Zwart. Lugdunum voelt de hete adem van de club uit Wassenaar in de nek, dat volgt op twee punten en één plek onder de Leidenaren op de ranglijst.

Een zuivere Leidse derby vindt zaterdagmiddag plaats op Sportpark de Vliet. Leidsche Boys ontvangt voor eigen publiek stadsgenoot Leiden. Een memorabel treffen voor de gasten. De Boys leken vorig seizoen lange tijd op weg naar de titel in 4A, maar werden in hun opmars gestuit door Leiden. Onder aanvoering van de gebroeders Middelkoop sleepte Leiden op bezoek bij de gevallen titelpretendent in extremis een zege uit het vuur (1-2). Waar Leiden bezig lijkt aan een soortgelijk seizoen als het vorige, sluimerend in de middenmoot, is bij Leidsche Boys alles anders. Met een compleet ander team bezit de ploeg van Johan Peper de voorlaatste plaats. In de laatst gespeelde competitiewedstrijd tegen Wilhelmus leidden wanordelijkheden op het veld nog tot een staking. Hopelijk houden de Leidse ploegen zaterdag het hoofd koel en mag de bal het werk doen.

Niet ver van Sportpark de Vliet vandaan speelt zaterdag nog een Leidse derby af in 4A. Boshuizen treft aan de Boshuizerkade LVV Football Factory. Net als in het voorgaande seizoen voltrekt de ontmoeting tussen de twee zich in het onderste gedeelte van de competitie. Beide teams staan na negen speelrondes op zes punten. Voor Football Factory vormt de krachtmeting met Boshuizen een kans om eindelijk buitenshuis wat neer te zetten; de ploeg van Pieter van Schie veroverde alle punten op eigen terrein en scoorde in uitduels pas eenmaal dit seizoen.

Warmunda staat zaterdag voor een pittige opgave. De manschappen van Jan Wansink ontvangen op het eigen sportpark Overbos nummer drie VVSB. Na een oorwassing van jewelste te hebben uitgedeeld aan Leidsche Boys (11-1), volgden drie nederlagen voor de Warmonders. VVSB daarentegen doet een gooi naar de titel. Met twintig punten uit negen wedstrijden bedraagt de achterstand op koploper Hazerswoudse Boys slechts twee punten.

4C:

Woubrugge is bezig aan een uitstekend seizoen. De dorpsclub deelt momenteel de koppositie met NiTa in de vierde klasse C. Afgelopen weekend ging de ploeg van Arie van Duijn eervol ten onder in de beker tegen derdeklasser en streekgenoot Zwammerdam (1-3). In de competitie ontvangt Woubrugge zaterdag Hertha. Nota bene de ploeg die twee weken geleden verrassend aan de haal ging met de zege op bezoek bij het sterk presterende NiTa. Elk punt lijkt cruciaal te zijn in de bovenste regionen van de ranglijst in 4C en dus zal Woubrugge alle zeilen bijzetten om eenzelfde scenario zoals NiTa die kende tegen de gasten uit Wilnis te voorkomen.

Zondag

4A:

Rijnland trapt zondag voor het eerst in drieënhalf jaar af zonder Ronald Mink op de bank. Na een teleurstellend resultaat op bezoek bij Bernardus (3-1), besloot Mink af te zwaaien als oefenmeester van de Leidse ploeg. Met vijftien punten uit elf wedstrijden bevindt Rijnland zich momenteel op de zesde plaats in de vierde klasse A. Op eigen terrein ontvangen de Leidenaren zondag het Rotterdamse Hillegersberg, dat bij een verliespartij wordt voorbijgegaan door Rijnland. De club uit de Havenstad heeft echter pas acht competitiewedstrijden in de benen en zou zich bij een zegereeks in de top van het klassement kunnen nestelen.

Leidsche Boys neemt het zaterdag op eigen bodem op tegen Bodegraven. Vermoedelijk een zware wedstrijd, gezien Bodegraven de tweede plek op de ranglijst in bezit heeft. De Boys tonen zich een grillige ploeg, waar maar moeilijk peil op te trekken valt. Daarom valt een positief resultaat zeker niet uit te sluiten tegen het goed presterende Bodegraven. Zeker niet wanneer drijvende kracht Raymond van Es het op zijn heupen heeft. Al kon hij na zijn terugkeer ook niet voorkomen dat Ammerstol tussentijds zegevierde aan de Vliet.

De zondagtak van Warmunda werkt zich toe naar een thuisduel met Floreant. Na een flitsende start met drie overwinningen op rij is de ploeg van Stephan Spruijt ver weggezakt. In het overzicht van de eerste periode sluiten de Warmonders zelfs de rijen. Een zege is dus meer dan gewenst op Sportpark Overbos, om allicht de weg naar boven terug te vinden.

Met frisse moed en een nieuwe trainer begon Roodenburg dit seizoen aan een nieuw avontuur in de zondag vierde klasse. ,,Ik ga wat neerzetten en Roodenburg moet weer op de kaart komen. Roodenburg zondag moet weer een bloeiende tak worden”, sprak de 61-jarige Kees de Roode als nieuwbakken coach hoopvol aan het begin van het seizoen. Tot op heden komt daar weinig van terecht, de Leidenaren zien alleen nog Moordrecht onder zich op de ranglijst. Uitgerekend de ploeg die zondag lijnrecht tegenover Roodenburg staat. Een belangrijke pot dus voor De Roode en zijn mannen, in de strijd tegen de roemloze laatste plaats.