Dé topper in de vierde klasse is die tussen twee ongeslagen ploegen in 4C. NiTA ontvangt Woubrugge en met het oog op de eerste periodetitel zou de ‘vorentscheidung’ dus wel eens kunnen vallen. Kan de zondagtak van Leidsche Boys koploper ASW verrassen op zondag en gaat de zaterdagtak van FC Boshuizen de eerste zege van het seizoen pakken? Tal van vragen en zaterdag en zondag de antwoorden. Nu eerst een wekelijks rondje langs de velden van de vierdeklassers.

Zaterdag vierde klasse A

In 4A heeft Lugdunum de smaak te pakken. Door drie opeenvolgende zeges is de equipe van Henk de Cler opgerukt naar de vierde plaats – met 12 uit 5 – en zaterdag kunnen de Kikkers weer minimaal een plekje terreinwinst boeken. Als er gewonnen wordt van VVSB, voorlopig de runner-up achter het nog foutloze Hazerswoudse Boys, wippen de Leidenaars immers over de Sint-Bavo heen. Lugdunum steekt echter in prima vorm, getuige de 5-0 oorwassing die Warmunda afgelopen weekend – de dag na 3 oktober nota bene – kreeg. Peter du Prie, Tobias Schaafstra (2), Marco Harleman en Cem Isitir deden het net bollen voor de groenhemden.

Na twee nederlagen pakte VV Leiden weer eens een broodnodige driepunter tegen Overheem (4-3), met dank aan de trefzekere Roland Middelkoop, Bjorn Siera, Erik Bakker en Rick Boot. Dat resultaat moet dit weekend een passend vervolg krijgen, als de ploeg van Maurice Jansen op bezoek gaat bij KSD-Marine, aan de Waalsdorpervlakte. Geen sinecure, want de ‘Koninklijke’ legde afgelopen zaterdag Hazerwoudse Boys het vuur nog aan de schenen (1-0 nederlaag) en mag dus zeker niet als een walk-over beschouwd worden.

Football Factory speelde zichzelf tegen Wassenaar (3-1) van de hatelijke nul en in speelronde 6 treft het in Oosterheem opnieuw een tegenstander waar de punten tegen gepakt moeten kunnen worden. Jason Choi was met twee goals de grote man aan de zijde van de ‘fabrieksarbeiders’, die zijn doelpunten zaterdag wederom goed zullen kunnen gebruiken. Bij winst in Zoetermeer vinden Pieter van Schie en de zijnen aansluiting bij de middenmoot.

FC Boshuizen is vooralsnog de kampioen van de gelijke spelen in deze afdeling. Uit bij Wilhelmus werden de punten al voor de derde keer dit seizoen gedeeld, maar opgeteld bij de twee nederlagen die tussendoor werden geleden, zet dat nog geen zoden aan de dijk. De opdracht voor de thuiswedstrijd tegen Blauw-Zwart is dan ook duidelijk voor de mannen van Charl van Goozen: alleen het volle pond telt.

Ook het nog met lege handen staande Leidsche Boys snakt naar een overwinning. Een paar jaar terug hing er, in het seizoen dat de zondagtak van de Vlietbewoners steevast verloor, in de kantine een tegelspreuk, gekopieerd uit een stuk in het Leidsch Dagblad: In een wereld vol onzekerheden, is er tenminste één robuuste wetmatigheid: Leidsche Boys verliest. Het is voor Johan Peper en consorten niet te hopen dat het kleinood er dit jaar weer bijgehaald kan worden. Met 5 gespeeld, 0 punten en een doelsaldo van -20 moet voor het ergste gevreesd worden. De onverminderde inzet van zijn spelers moet Peper echter tevreden stellen en wie weet wacht zaterdag wel de ommekeer, uit bij Warmunda. Ook de Warmonders, onder leiding van Jan Wansink, zijn na twee verliesbeurten echter wel weer aan een succesje toe. Ze zullen er dan ook alles aan doen om de punten op sportpark Het Overbos te houden.

Vierde klasse C

In 4C is de grote vraag: welke club is na dit weekend nog altijd zonder puntenverlies. Met de topper tussen NiTA osv en Woubrugge – beiden nog gevrijwaard van misstappen – op de rol, staat alvast vast dat dat er nog hooguit één zal zijn. Voor de ploeg van Arie van Duijn zijn de belangen groot, zo gaf topscorer Joris van der Hoorn (8 goals) op deze website al aan. Met het oog op de eerste periode, die zijn ontknoping nadert, is Woubrugge alleen gebaat bij winst. De ontspannings- (???) en sportvereniging Nieuwer Ter Aa heeft namelijk een aanzienlijk beter doelsaldo en behoudt dus ook bij een gelijkspel de beste papieren voor winst van de eerste te verdienen prijs van het seizoen. ,,We gaan voor niets minder dan de overwinning’’, liet Van der Hoorn dan ook optekenen.

Zondag vierde klasse A

FC Rijnland en Leidsche Boys maakten er afgelopen weekend een onvervalste Leidse derby, om na negentig enerverende minuten samen de vredespijp te roken: 2-2. Die uitslag stemde vooral Leidsche Boys, dat na rust een 0-2 voorsprong uit handen gaf, ontevreden. Hoewel, de Rijnlanders bleken sterker met tien man in de tweede helft. Deze zondag mag de ploeg van Richard de Graaf proberen de koploper aan de zegekar te binden, als het fungeert als gastheer voor ASW.

De ambities van trainer Kees de Roode ten spijt, bungelt Roodenburg nog altijd troosteloos onderaan de ranglijst. Ook hier geldt echter: de eerstvolgende overwinning komt steeds dichterbij. En perspectief daarvoor is er op korte termijn voldoende, want zaterdag gaat de club uit Leiden-Noord op bezoek bij de medehekkensluiter, Bernardus, dat getraind wordt door ‘good old’ Ronald Rosdorff (ex-SJZ).

Ook FC Rijnland trekt de polder in, en wel naar Langeraar. Daar wacht Altior als sparringspartner. Ronald Mink kent wel wat personele problemen. Spelmaker Mark Cerdijn is al een tijdje geblesseerd, keeper Mario van der Pluijm viel tegen Leidsche Boys geblesseerd uit, terwijl centrale verdediger Peter Bleijenberg in diezelfde wedstrijd een rode kaart kreeg en in het boetebankje zit. Ondanks dat gemis zullen de groengelen ook tegen middenmotor Altior inzetten op de volle buit.

Voor Warmunda tenslotte, staat dit weekend een heuse topper op het programma. De Warmonders doen het onder de van Van Nispen overgekomen Stephan Spruijt vooralsnog uitstekend, al kwam de voorbije weken de klad er wat in. De krappe nederlaag tegen koploper ASW (1-2) kon nog worden ingecalculeerd, maar de zeperd tegen Cabauw van afgelopen zondag was toch een flinke streep door de rekening. Dit weekend gaan de blauwwitten op bezoek bij Ammerstol, waarmee het de tweede plaats deelt. Die ploeg wist zaterdag ASW als eerste pootje te lichten en zal de Warmunda dan ook met het nodige vertrouwen tegemoet treden. Een interessante ontmoeting derhalve.
DSC_0781