voorbeschouwing vierde klasseAndermaal staat er een Leidse derby op het programma, waarbij Football Factory betrokken is. Dit keer is VV Leiden de tegenstander. Ook FC Rijnland op zondag speelt thuis en de overige Leidse ploegen gaan op reis. Warmunda speelt zowel op zaterdag als op zondag thuis en Woubrugge speelt een streekderby. Alle duels staan ook nu weer netjes op een rij in het overzicht voor de tweede speeldag.

 

Zaterdag

Vierde klasse A

In de eerste speelronde kwamen de veertien ploegen tot zesentwintig doelpunten. Oosterheem was het meest doeltreffend en vertrapte Wilhelmus met 0-6. De ploeg uit Zoetermeer is nu gastheer van FC Boshuizen, dat op eigen veld blef steken op 1-1 tegen Warmunda. De Leidenaren kregen meer kansen, maar het vizier stond overduidelijk nog niet goed afgesteld. Vorig seizoen speelde Oosterheem nog in de derde klasse, maar dat liep dus niet goed af. Gisteren werd overigens bekend dat de eerste twee elftallen van Real Zoetermeer zijn overgestapt naar Oosterheem. Bij Real ging de stekker eruit vanwege financiële problemen. Het is dus nu even de vraag hoe de selectie eruit kot te zien bij Oosterheem, maar FC Boshuizen kan gerust zijn: er mogen er maar elf worden opgesteld.

Football Factory speelt andermaal een Leids onderonsje. Vorige week verloor de ploeg van coach/speler Pieter van Schie met 3-0 bij Lugdunum, een score die weinig opzien baarde. Toch jad Van Schie mogelijkheden voor zijn ploeg gezien en lange tijd kregen de kikkers de nul niet van het scorebord. Daarnaast versterkte Football Factory zich andermaal en volgens Van Schie zou er wel eens een tamelijk sterk team voor de dag kunnen komen in de rest van het seizoen. VV Leiden zou dat als eerste kunnen gaan ervaren, maar de formatie van Maurice Jansen heeft zelf ook snode plannen en won wel bij de eerste ontmoeting van het seizoen. Wassenaar werd met 3-1 verslagen. Daarnaast heeft VV Leiden wat goed te maken, want vorig seizoen kwam het niet verder dan een 1-1 score bij de rood-zwarten.

Warmunda sprokkelde een punt bij duel nummer 1, zoals hierboven te lezen valt dus bij FC Boshuizen, en omarmde dat punt. Dit om de simpele reden dat de tong op de schoenen hing, omdat de Leidenaren de overhand hadden na rust. Toch een dapper begin dus van de Warmonders, die komende zaterdag gastheer zijn van Haagse Hout. Dat team was met 3-2 te sterk voor KSD-Marine en komt dus met zelfvertrouwen naar Jan Wansink en de zijnen. Vorig seizoen kreeg Warmunda op eigen bodem geen poot aan de grond (0-3), maar dat kan dit keer wellicht anders zijn. De ploeg van sportpark ‘Het Overbos’ is immers van plan om hoger te scoren dan in het voorbije seizoen.

Hazerswoudse Boys neemt het thuis op tegen Lugdunum. Beide ploegen wonnen hun eerste wedstrijd. De kikkers dus tegen Football Factory, terwijl de Boys verderop in Leiden de punten mee namen na een bezoek aan Leidsche Boys. Dat laatste ging niet al te makkelijk en net zoals bij de trainer van Lugdunum, Henk de Cler, was hoorbaar bij Manfred van den Bosch, dat het nog veel beter moet. Ingrediënten vooraf die ervoor kunnen zorgen dat het over twee dagen een boeiende pot kan worden. De laatste competitiewedstrijd in 2010-2011 tussen beiden eindigde in 2-2 in Hazerswoude.

Leidsche Boys denkt met afgrijzen aan de maand augustus. De mannen van Johan Peper kregen forse tikken op de neus en het vertrouwen richting de competitie was dan ook niet al te groot. Bij de openingswedstrijd viel de schade echter mee. Tegen het op papier veel sterkere Hazerswoudse Boys werd het slechts 0-2 en de Vlietploeg lijkt snel te leren. Dat laatste is ook nodig, want de volgende opponent heet SV Wassenaar en die ploeg is vernieuwd en lijkt over een betere selectie te beschikken dan in de voorgaande jaren. Wel moest de brigade van Dinesh Manniesing buigen voor VV Leiden op de eerste speeldag.

Andere duels in 4A zijn nog: KSD/Marine- Blauw Zwart en VVSB- Wilhelmus.

 

Vierde klasse C

Arie van Duijn was bijna lyrisch in zijn bewoordingen over het optreden van zijn team tegen NSV’46. Woubrugge stond kort voor tijd met 1-2 achter, maar toonde karakter en overlevingsdrang en won uiteindelijk met 3-2 en deze zege werd flink gevierd, want er was gewonnen van ‘een hele sterke tegenstander met titelaspiraties’. De Katwijkse oefenmeester was ook van mening dat zijn ploeg veel volwassener voor de dag was gekomen dan het voorbije seizoen dikwijls het geval was geweest. Optimistische geluiden dus die nu een vervolg moeten krijgen bij SVOW, dat maar liefst met 8-0 billenkoek kreeg bij Hertha. Toch is Woubrugge gewaarschuwd, want vorig seizoen verspeelde VVW miet minder dan vijf punten tegen Sport Vereniging Oude Wetering. In Woubrugge werd het 0-1 en in Weteringbrug stond er een 4-4 score op het scorebord nadat de kruitdampen eenmaal waren opgetrokken.

De andere ontmoetingen op speeldag 2 zijn: Nieuwkoop- DOSR, NSV’46- Alphia, Aarlanderveen- Legmeervogels, Roda’23- Siveo’60, Sportief- Hertha en NiTA- KDO.

Zondag

Vierde klasse A

FC Rijnland moest tot het gaatje gaan, maar dat leverde wel een keurige 1-2 zege op bij het onbekende maar achteraf sterke Hillegersberg. De overwinning kwam tot stand door een portie onverzettelijkheid bij de ploeg van Ronald Mink, twee goals van Boudewijn Kamphues en sterk keeperswerk van Mario van der Pluijm. De volgende driepunter moet behaald worden op Stolwijk, dat meteen de oren werd gewassen op eigen veld tegen ASW (0-5). Het is voor nu de vraag of dat ligt aan de sterkte van Altijd Strijdbaar Waddinxveen of de zwakte van Stolwijk. De opponent van de Leidenaren heeft overigens een nieuwe trainer in de persoon van Bert Potuyt, oud-Spartaan.

Ook Leidsche Boys smaakte het zoet van de overwinning in de eerste competitiewedstrijd. De formatie van Richard de Graaf won met 4-2 van Moordrecht, een opsteker voor de op veel plaatsen gewijzigde rood-witte equipe. Komende zondag is Ammerstolse sv de tegenstander. Die ploeg won eveneens en daar was Floreant de dupe van. Op de website van die club valt te lezen: ,,En dan nu tegen vv Leidsche Boys; een van de voor ons nieuwe ploegen in deze competitie. Zij wonnen ook hun 1e wedstrijd,  met 4-2 van Moordrecht, en volgens persberichten een team wat het moet hebben van hun vechtersmentaliteit, er met zijn allen voor knokken. Dat doet mij aan een bepaald team denken… 🙂
Vorig jaar was hun seizoen volgens eigen zeggen teleurstellend, dit jaar hopen ze te kunnen mikken op een plek bij de bovenste 6.  Ben zeer benieuwd wat voor wedstrijd dat gaat worden, zondag!”

In Warmond kruisen Warmunda en Roodenburg de degens. De Warmonders staan op drie punten na de nipte, benauwde maar o zo welkomen overwinning op Cabauw. Trainer Stephan Spruijt sprak van een ‘rommelig potje’, waarbij zijn team in de slotfase stand moest houden met tien man na een rode kaart. De treffer van Niels Dijkstra bleek na het laatste fluitsignaal genoeg voor de zege. Roodenburg startte beduidend minder en ging met 0-6 hard onderuit tegen Bodegraven. Na 45 minuten was het verschil nog gering (0-1), maar na twee rode kaarten was er geen kruid opgewassen tegen de dadendrang van de bezoekers. Vorig seizoen werd het een aantrekkelijk potje op Overbos. De Leidenaren trokken met 2-3 aan het langste eind.

De andere wedstrijden voor 14 september zijn: Altior- Hillegrsberg, ASW- Bernardus, Bodegraven- Floreant en Moordrecht- Cabauw.