Weten Lugdunum en VV Leiden hun goede reeks voort te zetten en te profiteren van misschien wel een gelijkspelletje in de topper tussen Hazerwoudse Boys en Haagse Hout? Wie gaat er met de winst vandoor in de Leidse derby tussen het dappere Leidsche Boys en het opgeleefde Football Factory? En hoe zit dat op zondag, bij Roodenburg tegen FC Rijnland? Een wekelijks rondje langs de velden.

VIERDE KLASSE ZATERDAG

VV Leiden boekte een ‘zuinige’ 3-9 overwinning op Leidsche Boys. Aanvoerder Erik Bakker was met drie treffers de gevierde man aan de zijde van de Morsbewoners. Het was de derde zege op rij voor de ploeg van Maurice Jansen, die daardoor de aansluiting met de top heeft hervonden. Als de huidige nummer 5 van 4A zaterdag weet te winnen van Blauw Zwart, kan het gaatje met Hazerswoudse Boys, dat nu nog zes punten bedraagt, wellicht zelfs verder gedicht worden. Leiden is wel gewaarschuwd: de Wassenaarders zijn de enigen die de koploper dit seizoen klopten.

Ook Lugdunum is aan een sterke serie bezig. Uit de laatste vier wedstrijden werden tien punten bijeen gepeurd. Zaterdag werd nog gewonnen bij Blauw Zwart (2-4), al deed een domme rode kaart voor Sandjai Gajadien het elftal van Henk de Cler nog bijna de das om. Zaterdag ontvangen de groenhemden in de eigen Kikkerpolder het Voorburgse Wilhelmus. Winnen van de zwalkende hekkensluiter mag geen probleem zijn, maar juist daar ligt de valkuil voor de Batavieren.

Football Factory verraste zaterdag vriend en vijand op bezoek bij FC Boshuizen. Niet zozeer met de overwinning, toch wel met de hoogte daarvan: 2-11. Het was de grootste zege in de nog jonge geschiedenis van de universiteitsclub. Een opvallende rol op South Park was weggelegd voor Pieter van Schie, niet alleen de oprichter en trainer, maar ook nog altijd de makkelijk scorende spits van het vlaggenschip van de Leidse ‘fabriekswerkers’. De 42-jarige (!) Van Schie trof vier keer doel. Aanstaande zaterdag liggen er zeker mogelijkheden om zijn seizoenstotaal verder op te schroeven, als Football Factory Leidsche Boys ontvangt. De ploeg van Johan Peper fungeert dit seizoen veelvuldig als schietschijf voor aanvallers met scoringsdrift en incasseerde in negen wedstrijden al 55 (!) tegengoals. Al gaf de 2-3 winst op FC Boshuizen van eerder deze maand de Vlietbewoners wel een flinke boost. Zit er dit weekend een tweede seizoenszege in?

Warmunda en FC Boshuizen verkeren in een behoorlijke dip. Beide clubs gingen in hun voorgaande vier duels onderuit en kregen afgelopen weekend op eigen veld een flink pak slaag. De Warmonders kwamen er totaal niet aan te pas tegen VVSB (0-5), terwijl de met personele problemen kampende Leidenaars, zoals hierboven al vermeld, genadeloos werden afgedroogd door Football Factory. Komend weekend staat voor beide ploegen dan ook in het teken van sportieve revanche. Warmunda-trainer Jan Wansink reist met zijn gezelschap af naar Zoetermeer, waar middenmotor Oosterheem bestreden zal worden, en Boshuizen-collega Charl van Goozen neemt het met zijn pupillen in Wassenaar op tegen de plaatselijke SV.
In de vierde klasse C is het bovenin ongemeend spannend. Met 27 uit 10 deelt Woubrugge de koppositie nog altijd met NiTA osv, maar de club uit Nieuwer Ter Aa moet zaterdag op bezoek bij de nummer drie, Nieuwkoop, dat slechts een puntje minder heeft en als enige ploeg in de afdeling nog ongeslagen is. Het zou dus zomaar kunnen dat de ploeg van Arie van Duijn na speelronde 11 alleen aan de leiding gaat. Maar dan zal het zelf wel de pittige uitwedstrijd bij Sportief in winst om moeten zetten. Geen sinecure, want de ploeg uit Noorden won zijn laatste drie wedstrijden overtuigend. Overigens draait ook dorpsgenoot NSV ’46, met 25 uit 10, prima mee en hijgt de top-3 daarmee nadrukkelijk in de nek.

VIERDE KLASSE ZONDAG

Met Henk Brandt op de bank won FC Rijnland met 2-0 van Hilligersberg. Boudewijn Kamphues en Damien Gerritsen waren trefzeker voor de geelgroenen, bij wie de vervanger van de opgestapte Ronald Mink veel inzet en positivisme zag. Brandt droeg de zege op aan de ernstig zieke Ad van Kaam, oud-trainer van de Rijnlanders en jarenlang als journalist werkzaam bij het Leidsch Dagblad.

Zondag gaat hij met zijn equipe op bezoek bij Roodenburg, dat na de 6-4 nederlaag bij Moordrecht – ondanks drie goals van Mourad Kaddouri – de rode lantaarn van diezelfde ploeg overnam. Kees de Roode wordt wel eens moedeloos van de grillen van zijn ploeg. Het is te hopen voor de ploeg uit Noord dat het komende zondag weer eens alles is in plaats van niets.

Leidsche Boys hield aan de thuiswedstrijd tegen Bodegraven wel een goed gevoel over, maar geen punten: 0-2. Zondag hoopt de equipe van Richard de Graaf, op bezoek bij middenmotor Oosterheem, het één met het ander te combineren. De statistieken spreken in ieder geval in het voordeel van de Leidenaars. De voorbije weken volgde op een nederlaag steevast een overwinning en andersom.

Warmunda tenslotte, leek tegen Floreant hard op weg naar de winst. Uiteindelijk gaf het de comfortabele 3-1 voorsprong toch nog uit handen (3-3), mede door een rode kaart voor Sjoerd Winkelman na rust. Het vertoonde spel bood coach Stephan Spruijt niettemin houvast en moet de Warmonders dit weekend de volle winst opleveren in Hazerswoude, bij het een plekje hoger staande Bernardus, de huidige nummer twaalf van de ranglijst.