voorbeschouwing vierde klasseIn de kelder van het amateurvoetbal, althans voor wat betreft district West II, gaat het ook weer beginnen dit weekend en ondanks alle voorspellingen is er geen weg meer terug. Vanaf nu moet het gebeuren. Derhalve ook een wekelijks rondje langs de velden.

Zaterdag

4A: Het door velen als titelkandidaat geziene Lugdunum begint het seizoen met een op papier niet al te zware klus. In eigen huis moeten de Kikkers afrekenen met LVV Football Factory. Het gerenoveerde Lugdunum sneuvelde in de beker door het laatste van de drie duels tegen buurman UVS met 0-2 te verliezen. Toch zijn de prognoses Lugdunum goed gezind. Uitdager Football Factory beschikt over een krappe selectie. ,,Eind september kan ik pas de balans opmaken,” zei trainer/speler Pieter van Schie daarover. Bovendien verloor de universiteitsvereniging alle drie haar bekerduels. ,,We willen het verloren terrein graag zo snel mogelijk terug winnen,” waren de woorden van Luther Tolud, spits van de gastheren. Het valt te bezien of en hoe goed het vernieuwde Lugdunum op elkaar is ingespeeld.

Leidsche Boys leek hard op weg naar de titel, maar moest uiteindelijk in UVS haar meerdere erkennen. Daardoor spelen de Boys dit seizoen ‘gewoon’ weer in de vierde klasse. Het gros van de manschappen vertrok, net als trainer Henk de Cler, naar Lugdunum. Aan nieuwbakken coach Johan Peper de eervolle, maar zware, taak het team opnieuw te laten floreren. In de beker ondergingen de Boys afgang na afgang (0-9, 1-7 en 0-14). Komende zaterdag wacht gelijk een zware testcase. Op eigen bodem ontvangt het nog naar spelers zoekende Leidsche Boys het altijd lastige Hazerswoudse Boys. Net als Leidsche Boys, dong Hazerswoudse Boys vorig seizoen mee om de hoogste plaatsen. Desondanks staan de twee wederom tegen elkaar in de vierde klasse.

Ook de zaterdagtak van FC Boshuizen kent een wisseling van de wacht. Anouar Hamdi, die het team vorig seizoen leidde, is aangesteld als jeugdtrainer van Sparta Rotterdam. De nieuwe trainer heet Charl van Goozen, die afgelopen seizoen UVS naar het kampioenschap in de vierde klasse leidde. Van Goozen neemt het in zijn eerste competitiewedstrijd met Boshuizen op tegen Warmunda. Beide teams eindigden in de onderste regionen van de vierde klasse afgelopen seizoen. Bij FC Boshuizen kijkt men daar niet al te kritisch naar, daar het team geldt als opleidingsinstituut voor de zondagafdeling, dat uitkomt in de eerste klasse. Ook bij de bescheiden dorpsclub Warmunda is de druk om te presteren gering. Toch zullen beide teams graag stappen willen maken en kan het daardoor een interessante confrontatie worden komende zaterdag aan de Boshuizerkade.

Een team dat wel over uitgesproken ambities beschikt is VV Leiden. De club uit de Mors liet optekenen op te willen klimmen richting derde klasse. ,We moeten sowieso de top drie kunnen halen,” zei speler Björn Siera in gesprek met Leidenamateurvoetbal. Om de ambities kracht bij te zetten moet het elftal van trainer Maurice Jansen zaterdag afrekenen met sv Wassenaar. Die club is terug na een schorsing van de KNVB en lijkt gezien de bekerresultaten een aardig team op te kunnen stellen bij een weerzien in de vierde klasse.

4C: Woubrugge werd ‘verbannen’ uit 4A en gaat nu uitkomen in 4C, waarbij SVOW en DOSR mee verhuisden en ook ‘buur’ Alphia als tegenstander is ingedeeld. Voor het overige zal de formatie van Arie van Duijn wat grotere afstanden moetn gaan afleggen, maar dat geldt niet voor komende zaterdag. Woubrugge is dan gastheer van NSV’46, dat haar thuiswedstrijden speelt op sportpark De Koet in Noorden. Woubrugge zet andermaal in op een hoge klassering, waarbij die ene stap vooruit als meer dan wenselijk wordt geacht. NSV’46 werd uitgeschakeld in de beker, mede door een nederlaag tegen Alkmania (4-1). Woubrugge bleef ongeslagen in de groepsfase van de districtsbeker.

Zondag

4A: Vanwege de vele clubs die afzwaaiden op de zondag, kent de vierde klasse een heel nieuw gezicht ten opzichte van vorig seizoen. Uit onze regio blijven louter FC Rijnland, Leidsche Boys, Roodenburg en Warmunda over als te volgen clubs. Verder zijn er vooral clubs uit de Rotterdamse/ Goudse regio in de nieuwe competitiepoule te bespeuren.

FC Rijnland mocht zich halverwege vorig seizoen nog koploper noemen in de zondag vierde klasse. Het ging echter, mede door de nodige schorsingen, snel bergafwaarts met de Leidenaren. Aan het einde van de rit vond het team van coach Ronald Mink zich terug op de zesde plaats en stond de FC met lege handen. De ambitie om de derde klasse te betreden leeft nog altijd, maar de verwachtingen zijn ongewis. Komende zondag gaat Rijnland op bezoek bij Hillegersberg in Rotterdam, een volledig onbekende club voor de mannen uit de Mors. Op basis van de resultaten valt er nog weinig te zeggen over de krachten van Rijnland. Tegen Oegstgeest werd met dubbele cijfers verloren (0-10), terwijl de zaterdagtak van Leidsche Boys overtuigend naar huis werd gestuurd (7-1). Wel kwam de ploeg uit het Morskwartier sterk voor de dag op het eigen Marco Kamphues toernooi.

De zondagtak van Roodenburg kende een weinig florissant seizoen voor de zomer. Onder leiding van de vertrokken trainer Robin van Wieringen slaagden de Leidenaren er niet in aan de laatste plaats te ontkomen. Met de aanstelling van Kees de Roode hoopt de club op een nieuw elan. In de voorbereiding hield Roodenburg knap stand tegen derdeklasser Teylingen (2-2) en moest titelfavoriet in de zaterdag vierde klasse Lugdunum eveneens genoegen nemen met een puntendeling (3-3). Tijdens de seizoensouverture staat Roodenburg in eigen huis tegenover Bodegraven.

Warmunda reist zondag af naar Lopik, een plaatsje in de provincie Utrecht. Daar nemen de blauwwitten het op tegen VV Cabauw. In de bekerfase ging Warmunda drie keer onderuit. Kagia, Leiden en Van Nispen bleken alle drie een maatje te groot voor de Warmonders. Onder leiding van coach Stephan Spruijt wil de club stapjes zetten richting een mogelijke toekomst in de derde klasse. De eerste stap kan zondag dus gezet worden in Lopik.

Tot slot het Leidsche Boys van Richard de Graaf. In gesprek met Leidenamateurvoetbal liet een van de nieuwkomers, Tavin van der Hulst (voorheen Meerburg), weten om de bovenste plekken mee te willen doen. Het vele aantal wedstrijden in de voorbereiding vormt voor coach De Graaf uiteindelijk een probleem. De ziekenboeg puilt uit. Toch is de blik optimistisch aan de Vliet, waar de Boys het zondag opnemen tegen Moordrecht.